President Magufuli anklages for å bruke vold mot kritikere.

Foto: GADO

Bekymret for økte politiske spenninger i Tanzania

Menneskerettighetsaktivister og vestlige diplomater har uttrykt bekymring for den økende bølgen av politisk vold, kidnappinger og drap på politiske ledere i Tanzania. De politiske partiene som er involvert, oppfordres til å verne om landets sårbare fred og sikkerhet.

Av Kizito Makoye / Dar es Salaam Sist oppdatert: 02.03.2018 07.19.47

 Uttalelsene kom etter det brutale drapet på en kvinnelig universitetsstudent i Dar es Salaam for to uker siden under et parlamentarisk suppleringsvalg. Studenten Aquilina Baftaha ble skutt av politiet under en konfrontasjon med demonstranter fra det største opposisjonspartiet Chadema. Dette har gjort menneskerettighetsaktivister bekymret.

– Regjeringen må gjøre noe for å stoppe disse uforsvarlige drapene, sier Hellen-Kijo Bisimba, en aktivist fra organisasjonen Legal and Human Rights Centre.

USA og EUs delegasjon i Tanzania oppfordrer partiene til å beherske seg. «Vi er bekymret for den siste utviklingen som truer demokratiske verdier og tanzanianeres rettigheter i et land som er dypt respektert i verden for sin stabilitet, fred og frihet», uttalte EU i forrige uke.

 

Politiske drap

Uttalelsen kom etter de brutale drapene på to lokale ledere i Chadema. Godfrey Luena var medlem av lokalstyret i Morogoro-regionen og Daniel John var en lokal leder i Dar es Salaam. De ble drept i det som opposisjonspartiet beskriver som politiske henrettelser.

Freeman Mbowe, formann i Chadema, har anklaget ledere i regjeringspartiet Chama Cha Mapinduzi (CCM) for å stå bak drapene, men regjeringen nekter for anklagene.

– Det styrende partiet har en skummel agenda mot oss, og vi må ta alle nødvendige forholdsregler fordi vi ikke vet hvem som blir rammet neste gang, sier han.

 

Stadig mer autoritær

Tanzanias president John Magufuli, som kalles «bulldoseren», fikk makten i 2015 som en korrupsjonsbekjempende mann av folket. Han fremstår som stadig mer autoritær. Like etter at han fikk makten, forbød Magufuli all politisk aktivitet, og siden den gang har flere opposisjonsledere blitt arrestert og tiltalt for ulovlig møtevirksomhet.

Den frittalende opposisjonslederen Zitto Kabwe ble nylig fengslet etter at han arrangerte en politisk samling uten tillatelse. Kabwe, som er leder av partiet ACT-Wazalendo, har blitt arrestert flere ganger, blant annet i oktober i fjor. Da ble han anklaget for å bryte nettkriminalitetsloven og statistikkloven etter at han hevdet at økonomiske tall fra sentralbanken var «oppdiktet».

– Trakassering og despotisk bruk av undertrykkende lover skremmer oss ikke fra å kreve demokrati og borgerrettigheter. Vi skal ikke bukke under i deres politiceller. Vår kamp for et demokratisk Tanzania vil fortsette, sier Kabwe.

 

– Begrenser ytringsfriheten

Den katolske kirken har anklaget Magufuli for å sette «den nasjonale enheten» på spill gjennom å ha en lederstil som begrenser ytringsfrihet. «Hvis vi tillater at et slikt klima fortsetter, kan vi ikke bli overrasket over at det vil oppstå mer alvorlige konflikter, som vil ødelegge fundamentet for fred og enhet», sto det i en uttalelse fra katolske prester tidligere denne måneden.

Dusinvis av mennesker, blant annet universitetsstudenter, en foreleser og opposisjonsledere, har vært i retten de siste to årene etter anklager om at de har fornærmet presidenten i sosiale medier.

Denne uken ble Joseph Mbilinyi fra Chadema fengslet i det sørlige høylandet. Den lokale lederen Emmanuel Masonga fra samme parti ble tiltalt for å ha brukt fornærmende ord om presidenten på en offentlig samling i desember.

Mbilinyi ble anklaget for å knytte Magufuli til et påstått henrettelsesforsøk på opposisjonspolitiker Tundu Lissu i fjor. Lissu, som er kritisk til Magufulis regjering, ble skutt flere ganger av ukjente gjerningsmenn i Dodoma i september. Han fikk behandling i utlandet og har enda ikke returnert til Tanzania.

«Mbilinyi […] brukte fornærmende ord om president John Magufuli […] som sannsynligvis vil føre til brudd på freden», sto det i tiltalen. Ifølge Tanzanias straffelov kan «enhver person som bruker uanstendig eller fornærmende beskrivelser av en annen person på en slik måte at det kan føre til brudd på freden», bli straffet med maksimalt seks måneder i fengsel. Chademas nestleder John Mnyika fortalte tidligere denne uken at opposisjonspartiet vil anke både dommen og straffen.

 

Publisert: 02.03.2018 07.19.46 Sist oppdatert: 02.03.2018 07.19.47