Det danses i Tanzanias slumområder. Foto: Kizito Makoye

Singeli – gatemusikken som tar Tanzania med storm

En singelilåt spilles på full styrke i et av skurene laget av planker og jernplater i den tett befolkede Tandale-slummen i Dar es Salaam. Dette er den eneste underholdningen for de fattige innbyggerne, som danser og glemmer elendigheten for en liten stund.

Av Kizito Makoye, Dar es Salaam Sist oppdatert: 11.01.2018 12.56.56

Singeli, en ny digital musikksjanger som i hovedsak er kjent for sine raske rytmer og livsglade dansestil, har tatt musikkelskere i Tanzanias største by med storm.

Gatesjangeren er inspirert av andre kystnære swahilirytmer og -rim, som mchiriku og segere, og har blitt populær fordi den setter ord på virkeligheten til den urbane underklassens underholdningskultur.

– Jeg elsker singeli fordi stilen er underholdende og sprer viktige budskap om å være ansvarlige samfunnsborgere, sier Said Halfani, som bor i Tandale. Tekstene er gjentagende og synges i raskt tempo.

 

Utspring i slummen

Musikken har sitt utspring i de skitne slumområdene i Dar som er beryktet for tyverier og prostitusjon, men stilen betyr lite for de som ikke forstår den.

Den autentiske og ekte singeli-sjangeren har nådd nye høyder og utfordrer andre musikksjangere som bongo flava, en hiphopstil som ble utviklet på 90-tallet, og som var inspirert av r&b og afrobeat.

– Singeli handler om livet til den vanlige mannen i gata, men musikkstilen har blitt en av de beste i Tanzania og Øst-Afrika, sier Seleman Jabil A.K.A. Msagasumu, en av de grunnleggende artistene i singelisjangeren.

I motsetning til bongo flava, som er innspilt i studio og har rytmer inspirert av r&b-sjangeren, er det nok med en enkelt artist med en mikrofon og elektroniske rytmer for å skape singelimusikk. Artister som Man Fongo, Msaga Sumu og Sholo Mwamba, som alle vokste opp i slummen i Dar, er ledende stjerner i musikksjangeren.

 

Respekter deg selv

Man Fongos hitlåt «Hakunaga Ushemeji» har en tekst som fanger kjernen av livet i slummen.

– Denne låten advarer unge mennesker mot å ha uforsvarlig sex og i stedet respektere seg selv, sier Man Fongo.

Msaga Sumu forteller at da singeli startet for mer enn ti år siden, ble musikkstilen først og fremst brukt i gatebrylluper og «babyshower»-markeringer.

– Jeg tror at singeli vil fortsette å dominere Tanzanias musikkscene i lang tid siden sjangeren har erobret den unge generasjonen. Selv små barn elsker å danse og synge til låtene, sier Msaga Sumu.

– Selv om det er få singeliartister, prøver vi å utvikle nye og kommende talenter, sier han.

Til tross for sjangerens popularitet hevder kritiske røster at enkelte singeliartister synger for eksplisitt om seksuelle budskap og fantasier. 

– Vi lærer våre artister å pakke inn budskapet når de ønsker å synge om slike ting, sier Msaga Sumu.  

Se video med singeli-hitsang:

Publisert: 11.01.2018 12.53.21 Sist oppdatert: 11.01.2018 12.56.56