Okella Akway Ochalla ble onsdag ført ut av fengselet i Etiopias hovedstad Addis Abeba. FOTO: Befekadu Hailu

Norsk politisk fange løslatt i Etiopia

En rekke politiske fanger, inkludert norsk-etiopiske Okella Akway Ochalla, er løslatt fra fengsel i Etiopia.

Av NTB og Bistandsaktuelt Sist oppdatert: 14.02.2018 20.03.24

Det bekrefter UD overfor Bistandsaktuelt. Tidligere onsdag hadde også aktivistorganisasjonen for landrettigheter Oakland Institute meldt at Ochalla var løslatt. 

– Siden dag én har Ochallas sak avslørt brutaliteten til det etiopiske regimet, sier Anuradha Mittal, daglig leder i Oakland Institute.

Ochalla er norsk statsborger, urfolksleder for anuakene og tidligere delstatspresident i Gambella fylke i Etiopia. I 2014 ble han pågrepet og tiltalt for å ha organisert en motstandsbevegelse for å ta over fylket og etablere selvstyre.

En AFP-fotograf var onsdag vitne da opposisjonslederen Andualem Arage og journalisten Eskinder Nega også kom ut av et fengsel i Addis Abeba og ble hilst av en gruppe på rundt 100 tilhengere.

– Kampen må fortsette. Bedre tider må komme for oss alle, sa Andualem, som sonet en livstidsdom for å ha hatt bånd til den forbudte Ginbot 7-gruppa.

Fengslingen av de to er blitt kraftig fordømt av både USA og internasjonale menneskerettighetsgrupper.

Myndighetene droppet også siktelsene mot to bloggere og trakk tilbake saken mot en tredje blogger. Sakene mot de tre er blitt fordømt som et angrep på pressefriheten.

Løslatelsene er ledd i en bølge av løslatelser som startet for en måned siden etter at statsminister Hailemariam Desalegn sa at myndighetene ville løslate politiske fanger for å styrke demokratiet.

Publisert: 14.02.2018 20.03.24 Sist oppdatert: 14.02.2018 20.03.24