Represented by ZUMA Press, Inc.  20180708_zaa_p133_121.jpg, Abyi, Afewerki, Ahmed, Asmara, community, Cortelllessa_Demonstration071018_11_.jpg, countries, dance, Demonstration, Eritrean, Ethiopian, flags., hostility, Isaias, leader, president, Rome, zagency, zlast24, zselect, zwire

En etiopisk kvinne viser sin støtte til Etiopias nye statsminister. Abiy Ahmed har sørget for at halve regjeringen hans består av kvinner. Bildet er tatt under en markering i Roma i juli 2018. Foto: Patrizia Cortellessa / NTB scanpix 

Norge roser Etiopias kvinnesterke regjering

Norge roser Etiopia for de nye, omfattende reformene i landet. Statsministeren utnevnte nylig kvinner til halvparten av regjeringens ministerposter. «Eksemplarisk», mener Norge.

Av Nina Bull Jørgensen Sist oppdatert: 24.10.2018 12.34.14

Etiopias nasjonalforsamling har utnevnt diplomaten Sahle-Work Zewde til president. Hun blir den første kvinnelige presidenten i landet.Sahle-Work, som er i slutten av sekstiårene, erstatter dermed tidligere president Mulatu Teshome.

Shale-Work har tidligere vært Etiopias ambassadør i både Frankrike, Djiubouti og Senegal. I forkant av utnevnelsen til president, var hun FNs spesialutsending til Den afrikanske union (AU).

Etiopias nye reformivrige statsminister Abiy Ahmed la i forrige uke overraskende fram en regjeringskabal der kvinner fikk halvparten av ministerpostene. Blant disse var også ansvaret for å lede flere «tunge» departementer.  

Den rosende omtalen fra norsk side framkom under statssekretær Jens Frølichs Holtes møte i Etiopias utenriksdepartement i Addis Abeba tirsdag, og ble referert i etiopiske medier.  

«Mindre korrupte enn menn»

Da Etiopias nye statsminister i forrige uke annonserte sin nye kvinnedominerte regjering tildelte han også kvinnene ansvar for flere av de antatt tyngste ministerpostene. 

Aisha Mohammed ble utnevnt som Etiopias første kvinnelige forsvarsminister. Og Muferiat Kamil ble utnevnt som landets første fredsminister.

Foto: TIKSA NEGERI

Statsminister Abiy Ahmed har utnevnt 42 år gamle Muferiat Kamil til Etiopias fredsminister. Foto: Tiksa Negeri / NTB scanpix

Selv om tittelen er «fredsminister» innebærer ministerposten langt mer. Muferiat Kamil vil også ha ansvar for landets etterretnings- og sikkerhetstjeneste, inkludert det føderale politiet. Hun vil ha ansvaret for håndtering av kriser og naturkatastrofer, flyktninger og immigrasjon. 

Den 42 år gamle kvinnen vil lede det som antakelig er landets mektigste departement, skriver AfricaNews.com.

Les mer: Ministry of Peace – Ethiopia’s most powerful cabinet appointment?

«Kvinner er mindre korrupte enn menn. Kvinner vil bidra til å gjenopprette fred og stabilitet, de har høy arbeidsmoral og de vil i større grad enn menn være en drivkraft for forandring», sa Abiy i en tale til parlamentet 18. oktober.

– Etiopia går også foran med et strålende eksempel når det gjelder likestilling og kjønnsbalanse, sa Jens Frølich Holte under møtet med Afework Kassu, som er statssekretær i Etiopias utenriksdepartement.

«Et viktig samarbeid»

Temaet for møtet kan i hovedsak oppsummeres i ett spørsmål, ifølge rapportene: Hvordan skal Norge og Etiopia videreføre og utvide det bilaterale samarbeidet mellom de to landene? 

Diskusjonene dreide seg rundt to hovedtemaer; Etiopias reformplaner og bærekraftig utvikling, ifølge det norske Utenriksdepartementet.

– Etiopia og Norge har langvarige diplomatiske forbindelser, og har etablert et viktig samarbeid på utviklingsområder som helse, utdanning, landbruk, forskning og miljøspørsmål, sa den etiopiske statssekretæren.

Den etiopiske tv-kanalen Fana Broadcasting var til stede og refererte fra møtet.

– Utvidede norsk-etiopiske handelsforbindelser og større muligheter for norske investeringer i landet åpner seg også nå, understreket Afework Kassu.

«Radikale reformtiltak»

Videre takket han for Norges bidrag til å bringe fred til Afrikas horn, og forsikret om at den nye etiopiske regjeringen er i gang med «radikale reformtiltak» for å utvide det politiske rommet og sørge for varig fred, bærekraftig utvikling, demokratisering og større grad av privatisering». 

«Norway enjoys excellent diplomatic relations with Ethiopia», skal den norske statssekretæren ha replisert, ifølge Fana Broadcasting. 

Frølich Holte understreket at Norge verdsetter sine gode diplomatiske forbindelser med Etiopia, og ga den nye regjeringen i landet mye ros for de pågående politiske reformene og «de viktige initiativene Etiopia har tatt for å skape varig fred sikkerhet og økonomisk utvikling på Afrikas Horn».

– Vi ser en positiv utvikling i Etiopia og regionen. Og Norge ønsker å fortsette å jobbe tett med Etiopia på bilaterale og multilaterale plattformer, understreket den norske statssekretæren i tirsdagens møte.

En norsk delegasjon ledet av statssekretær Jens Frølich Holte møtte 23. oktober 2018 Etiopias utenriksminister Afework Kassu i Addis Abeba. Foto: Fana Broadcasting

Bistand som katalysator for private investeringer

Satsing på privat sektor var også et viktig tema under møtene i Etiopia, forteller Frølich Holte i en epost til Bistandsaktuelt.

– Inntrykket fra mange av møtene er at statsministeren og regjeringen er opptatt av reformer der privat næringsliv skal spille en viktigere rolle for utvikling. Blant annet har de varslet liberalisering av telekom-sektoren. Bistand må brukes katalytisk for å utløse private investeringer, og det ønsker vi å bidra til i Etiopia, sier statssekretæren.


Norge trapper nå opp tilstedeværelsen på det afrikanske kontinentet, tilføyer Frølich Holte. Blant annet vil Norge samarbeide enda tettere med Den afrikanske union (AU).

– Vår nye AU-ambassadør er nettopp kommet på plass og vi skal inngå en strategisk avtale for samarbeid innenfor blant annet fred, sikkerhet og utdanning, avslutter statssekretæren fra Utenriksdepartementet.

Kvinner er mindre korrupte enn menn. Kvinner vil bidra til å gjenopprette fred og stabilitet, de har høy arbeidsmoral og de vil i større grad enn menn være en drivkraft for forandring

Abiy Ahmed, Etiopias statsminister

Etiopia går foran med et strålende eksempel når det gjelder likestilling og kjønnsbalanse

Jens Frølich Holte, statssekretær i UD
Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 24.10.2018 12.34.13 Sist oppdatert: 24.10.2018 12.34.14