award, Horizontal

Atar Asahas arbeid gjennom tiår med borgerkrig og konflikt er et enestående eksempel på dyp humanitær ånd og uselviskhet. Foto: NTB scanpix

Nansenprisen til sørsudansk kirurg

Årets Nansenpris går til den sørsudanske kirurgen Evan Atar Adaha. Han hedres for sin mangeårige innsats for folk som er drevet på flukt i Sudan og Sør-Sudan.

Av NTB Sist oppdatert: 25.09.2018 06.07.13

Dr. Atar er opprinnelig fra Torit i Sør-Sudan og utdannet seg til kirurg i Khartoum i Sudan før han praktiserte en stund i Egypt.

I 1997, da delstaten Blue Nile var herjet av krig, meldte Dr. Atar seg frivillig til å arbeide der og etablerte fra bunn av sitt første sykehus i Kurmuk. Der arbeidet han i mange år i hjertet av en omfattende konflikt, ifølge FN i direkte fare for å bli rammet av luftangrep.

I 2011 tvang økende vold Dr. Atar til å pakke sammen sykehuset i Blue Nile, og han og hans stab flyktet med så mye utstyr de kunne til Bunj i delstaten Upper Nile nordøst i Sør-Sudan.

Der driver han i dag det eneste fungerende sykehuset i delstaten og har sammen med resten av sitt team ansvaret for over 200.000 mennesker. Blant dem er 144.000 flyktninger fra Blue Nile, samt lokalbefolkningen i fylket Maban på rundt 53.000.

– Dr. Atars arbeid gjennom tiår med borgerkrig og konflikt er et enestående eksempel på dyp humanitær ånd og uselviskhet. Gjennom hans utrettelige innsats har tusenvis av liv blitt reddet, og utallige menn, kvinner og barn har fått en ny sjanse til å bygge en fremtid, sier Filippo Grandi, FNs høykommissær for flyktninger.

– Ettersom han ofte setter sin egen sikkerhet i fare når han gjør dette, er hans dedikasjon til å hjelpe ofre for krig og konflikt helt ekstraordinær og fortjener global oppmerksomhet og anerkjennelse, fortsetter Grandi.

Om Nansenprisen

  • Nansenprisen er en internasjonal hedersbevisning som ble opprettet i 1954 for å hedre individer eller organisasjoner som har gjort en spesiell innsats for flyktninger og fordrevne.
  • Prisen er FNs mest høythengende og deles ut av FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) i samarbeid med Flyktninghjelpen. Årets prisseremoni holdes 2. oktober i Genève.
  • Prisen består av en medalje og 150.000 dollar, som går til et verdig formål som vinneren velger.
  • Prisen er oppkalt etter Fridtjof Nansen, som var Folkeforbundets første høykommissær for flyktninger.
  • Prisen er tidligere delt ut til blant andre Eleanor Roosevelt, Graça Machel og Luciano Pavarotti. Zennah Mustapha ble i fjor den første nigerianeren som vant prisen. I år ble Atar Adaha den første sørsudaneren.

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 25.09.2018 05.52.29 Sist oppdatert: 25.09.2018 06.07.13