Utenriksminister Ine Eriksen Søreide møtte i går Israels statsminister Benjamin Netanyahu. I kveld besøkte hun Vestbredden, og sier hun ser en vilje til forhandlinger i den fastlåste konflikten. Foto: Guri Solberg / UD / NTB scanpix

Nytt norsk engasjement for en tostatsløsning?

Ine Eriksen Søreide ser forhandlingsvilje både hos israelske og palestinske ledere.

Av NTB Sist oppdatert: 08.01.2018 21.21.56

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) understreket viktigheten av en tostatsløsning da hun møtte Israels statsminister Benjamin Netanyahu i går.

– Det er mange år siden forhandlingene stoppet opp. Mitt budskap har vært at det er viktig å gjenoppta samtalene. Bare en forhandlet tostatsløsning kan skape varig fred mellom partene. Formålet med vårt engasjement – både politisk og økonomisk – er å støtte opp under tiltak som bidrar til å realisere tostatsløsningen. Regjeringen legger stor vekt på videreføre dette engasjementet i rammen av giverlandsgruppa for Palestina, sier Eriksen Søreide.

Mandag besøkte Eriksen Søreide Vestbredden, der hun blant andre møtte Palestinernes mangeårige forhandlingsleder Saeb Erekat. Der gjentok hun budskapet om en tostatsløsning.

– Jeg opplever at det er en vilje til å gjeninntre i prosessene og samtalene, også med amerikanerne, sa hun til NRK etter møtet.

Også etter søndagens møte med Netanyahu fant Søreide grunn til optimisme.

– Jeg ser en vilje til å finne løsninger, sa hun til Dagsavisen søndag.

Søreide har under besøket i Israel og Palestina vist til at president Donald Trump har varslet en fredsplan.

Palestinernes president Mahmoud Abbas har gjort det klart at de ikke lenger vil å forholde seg til eventuelle framstøt fra amerikansk side, med henvisning til president Donald Trumps nylige anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad. FN har slått fast at Israels 50 år lange okkupasjon av Øst-Jerusalem er ulovlig og folkerettsstridig.

 

Ber om hjelp

Erekat er helt klar i sitt syn på Trumps anerkjennelse av Jerusalem som israelsk hovedstad.

– Det er den største strategiske feilen noen amerikansk president har gjort, var hans klare dom mandag.

Søreide mener likevel at palestinerne må forholde seg til USAs varslede fredsplan.

– USA vil trolig legge fram sin fredsplan om noen måneder. Så må partene forholde seg til den, enten de liker den eller ikke, sa hun til Dagsavisen etter søndagens møte med Netanyahu.

Erekat understreker at palestinerne ikke har gitt opp håpet om en framforhandlet fredsavtale med Israel og mener Norge kan spille en rolle som tilrettelegger, slik tilfellet var da Oslo-avtalene ble inngått i 1993.

– Som palestinsk forhandlingsleder ber jeg Norge om hjelp til å redde palestinernes og israelernes håp, sa Erekat til TV 2 etter møtet med Søreide.

NRK melder at også Israel ifølge Søreide ønsker dette, noe som ikke ble sagt i etterkant av møtet hun hadde med Netanyahu søndag. Det er heller ikke meldt av israelske medier.

Søreide kommenterte heller ikke oppfordringen hun fikk i møtet med palestinernes statsminister Rami Hamdallah, som ifølge det palestinske nyhetsbyrået Wafa ba Norge anerkjenne staten Palestina med Jerusalem som hovedstad

Publisert: 08.01.2018 21.21.55 Sist oppdatert: 08.01.2018 21.21.56