Gonçalo Mabunda lager kunst og møbler av gamle våpen fra borgerkrigen. Kunstverkene hans blir framvist på museer og gallerier verden over.

Foto: Nina Bull Jørgensen

Make chairs, not war!

I Mosambik gjør kunstneren Gonçalo Mabunda internasjonal suksess med gjenbruk av gamle våpen. De blir til dekorative stoler, skulpturer og veggkunst. Bill Clinton er blant kundene.

Av Nina Bull Jørgensen Sist oppdatert: 15.05.2018 05.22.28

I en bakgård i Maputo finner vi noe kan som minne om Reodor Felgens verksted. Ved første øyekast ser det meste ut som skrap. Men så begynner øyne å stirre på deg fra alle kanter. Du ser ansikter med gap som roper mot deg, mens en intens lyd skjærer i ørene – lyden av metall som sages, bankes og sveises.

Først når du kommer tett på ser du hva de livaktige figurene er laget av – kalasjnikover, pistoler, granater, patronhylser...

– Det var ikke min idé, sier Gonçalo Mabunda.

– Ideen kom fra Conselho Cristão, Det kristne råd i Mosambik, etter borgerkrigen. De dro i gang en kampanje for å samle inn alle våpnene som var brukt under krigen...

 

Vaskehjelp og løpegutt

Året var 1992. Etter en 15 år lang og blodig borgerkrig hadde regjeringspartiet Frelimo og opprørsbevegelsen Renamo endelig skrevet under på en fredsavtale. 17-åringen Gonçalo var på samme tid en ivrig vaskehjelp og løpegutt for det lokale kunstnerkollektivet Núcleo de Arte i hovedstaden.

Drømmen var å bli en kunstner selv. Og han grep sjansen da den bød seg.

– Så kom de til Núcleo de Arte, og sa til oss: «Hei, vi har alle disse våpnene. Hva kan dere gjøre med dem?»  

– Vi tenkte: «Hæ? Det var en rar greie. Men det er vel mulig...»

I dag er løpegutten fra Maputo blitt en internasjonalt anerkjent kunster. Gonçalo Mabunda er utstilt på gallerier og museer verden over, som Pompidou-senteret i Roma, MOMA i New York, the Hayward Gallery i London, Mori Art Museum i Tokyo, Forsvarsmuseet på Akershus festning i Oslo – og sist under OL i Sør-Korea, for å nevne noe.

– Jeg kan egentlig ikke forklare suksessen... Sånn er livet, sier den mosambikiske kunstneren og smiler litt brydd.

– Men jeg har alltid jobbet mye og hardt, selv da jeg ikke tjente penger på det, legger han til.

USAs tidligere president Bill Clinton er også en stor fan og har lagt inn en bestilling til sin internasjonale satsing Clinton Global Initiative. Eks-presidenten, som selv er en ivrig hobby-jazzmusiker, har blant annet fått oversendt en «saksofon», laget av gamle våpendeler.

 

En stol for kongens sønn

Kunstneren tar Bistandsaktuelt med på omvisning i den innholdsrike bakgården. Vi stopper ved en stor og svært dekorativ stol, som nærmest ser ut som en trone. Armlenene er laget av geværkolber. Stolsetet av pistoler. Og midt på stolryggen, som er laget av patronhylser, er det formet et slags ansikt med to øyne og en åpen munn.

Det er «A cadeira do filho do rei», stolen til kongens sønn, sier Gonçalo Mabunda.

Han slenger seg ned i stolen ved siden av, med breie bein og et enda bredere smil.

–  Og dette er «A cadeira do trabalhador» arbeiderens stol.

Det er én viktig forskjell mellom de to stolene, forklarer kunstneren.

– Du ser at kongens sønn har en munn, han har en stemme. Arbeideren har bare øyne, ingen munn, forklarer kunstneren.

Side om side: Arbeiderens stol og stolen til kongens sønn.

Foto: Nina Bull Jørgensen

En mobiltelefon til tunge

På muren like bortenfor henger et stort livlig ansikt med en tunge som henger ned på haka og to lange armer som brer seg utover i en slags omfavnelse.

– Som du ser er tunga en mobiltelefon. Og fyren sier: «Bem vinda! Velkommen til all den nye teknologien i verden!» Du vet iPad, iPhone, Playstation... Men tunga er så stor at han nesten ikke klarer å snakke lenger, forklarer kunstneren.

– Ingen snakker sammen lenger, legger han til.

– Vi snakker bare gjennom WhatsApp, Facebook, SnapChat...

«Livet, mennesker og stemninger» er hans hovedtemaer, forteller den mosambikiske våpengjenbrukskunstneren. 

– Og så prøver jeg på en eller annen måte gjennom kunsten å forstå afrikanske politikere. Jeg sier ikke at jeg er i opposisjon, men jeg syns politikken blir stadig mer maluka (sinnsyk, red.adm.). Politikerne skaper stadig mer forvirring. De vil ha penger, penger, penger – mens folket ikke får noe....

«Å snu døden til liv»

– Har du også et slags fredsbudskap av typen «make art, not arms» eller «make chairs, not war»...?

– Hvis du leser det ut av kunsten min, syns jeg det er fint. Krig har aldri gitt noen mening for noen. Og det er et budskap som må gjentas. Det kriges uten grunn, og det er folket som må lide.

Borgerkrigen i Mosambik kostet mer enn én million mennesker livet – blant dem flere av Mabundas egne slektninger. Nå bruker kunstneren dekonstruerte våpen for «å snu døden til liv» gjennom livaktige figurer og møbelskulpturer.

 

800 000 våpen

– Det mer enn 25 år siden borgerkrigen nå. Hvor får du våpnene fra i disse dager?

– Ja, krigen tok heldigvis slutt, men Conselho Cristão har fortsatt et lager. De samlet inn over 800 000 våpen...

–  Men du håper kanskje at du en dag blir arbeidsledig, at du ikke lenger har tilgang på våpen?

– Jeg vil aldri bli arbeidsledig, for jeg bruker også annet materiale av metall og andre gjenstander jeg finner. Så det er bare fint hvis våpnene tar slutt. Det vil være tipp topp, sier den mosambikiske kunstneren og tar fram en tommel som peker opp. 

Etter at han begynte å tjene gode penger på kunsten har han også engasjert seg i organisasjonen African Artists for Development, og han har gitt penger til å bygge en skole i et av Maputos fattige utkantstrøk.

Ex-president og jazzelsker Bill Clinton er en stor fan av kunstneren Mabunda, og falt blant annet for denne saksofonen som er laget av gamle geværkolber.

Krigen tok heldigvis slutt, men Conselho Cristão har fortsatt et lager. De samlet inn over 800 000 våpen...

Goncalo Mabunda, kunstner

Detaljer fra "Arbeiderens stol": Kalasjnikover, granater og patronhylser. 

Goncalo Mabunda sier at han alltid har jobbet hardt, selv da han ikke tjente penger på våpenkunsten sin. 

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 15.05.2018 05.22.26 Sist oppdatert: 15.05.2018 05.22.28