Kreftdiagnosen i land som Zimbabwe kommer ofte for sent og er for dyrt for mange. Foto: Jeffrey Moyo

Kreft tar flere liv enn aids i det sørlige Afrika

Huden hans er beksvart og øynene blasse. Han kan verken stå eller snakke. Han har mindre enn en måned igjen å leve. Tagwirei Zhou (46) kjemper mot tarmkreft på et sykehus i Zimbabwes hovedstad Harare. Slektningene hans håper fremdeles han skal bli frisk.

Av Jeffrey Moyo / Harare Sist oppdatert: 01.03.2018 06.46.45

– Vi håper fremdeles på det beste, for doktorer er ikke Gud, sier søsteren hans, Thandi Zhou.

Kreft-relaterte dødsfall i landet skyter i været. Helseekspert Donemore Chikukwa ved Parirenyatwa-sykehuset påpeker at kreft nå har passert hiv/aids og blitt viktigste dødsårsak i Zimbabwe.

Antall dødsfall som følge av kreft økte fra 16 000 i 2015 til 25 000 i fjor, ifølge kreftforeningen i Zimbabwe. Det nasjonale aids-rådet opplyser på sin side at dødsfall på grunn av aids-relaterte sykdommer har fortsatt å falle – fra 61 000 i 2013 til 17 000 i fjor.

Morgan Tsvangirai, Zimbabwes tidligere statsminister og opposisjonsleder, måtte selv gi tapt for kreften 14. februar i år.

 

Ikke råd til behandling

Krefteksperter mener mange vanlige zimbabwere dør av sykdommen fordi de ikke har råd til behandling.

– Kreftbehandlingen er svært dyr. Det gjør det vanskelig for vanlige zimbabwere å få tilgang til slike tjenester. For eksempel kan en kreftdiagnose bare bli gjort i et laboratorium, og minimumsprisen er rundt 40 dollar, litt avhengig av krefttype. Til sammenligning er det gratis å diagnostisere andre sykdommer, som hiv, sier Lovemore Makurirofa i kreftforeningen i Zimbabwe til Bistandsaktuelt.

Over 80 prosent av krefttilfellene blir diagnostisert i sluttfasen, sier Makurirofa. Dersom kreftsykdommen oppdages tidlig vil det kraftig redusere kostnadene ved behandlingen. Når kreften blir oppdaget på et sent stadium, er sjansen for å bli kurert så godt som null, legger han til.

– Kreftbehandlingen er kostbar og pasientene må også dekke tilleggskostnader som mat, reise og opphold, fordi behandlingen er sentralisert til sentrale sykehus. Resultatet er at mange fattige kreft-pasienter dør før de får behandling, i motsetning til aids-pasienter, som bare kan gå til nærmeste helsesenter og få aids-medisinene gratis, sier Makurirofa.

 

Økende i flere land

Kreftsvøpen har heller ikke spart andre land i det sørlige Afrika.  

Botswana har opplevd en kraftig økning i krefttilfellene, etter alt å dømme relatert til immunsvekkelse, nå kjent som den andre aids-bølgen.

Botswana har om lag 2,3 millioner innbyggere. Av dem lever 22 prosent med hiv – den tredje høyeste andelen i verden, etter Lesotho og Swaziland.

Kreftavdelingen ved Princess Marina-sykehuset i Gaborone har vært i drift siden 2002. Tallet på polikliniske behandlinger har økt fra rundt 2000 til over 5600 i året, ifølge avdelingen. Kreftlegene tar imot 20 – 30 pasienter hver dag.

I Botswana døde 3900 personer av hiv-relaterte sykdommer i 2016, mens antallet som døde av kreft var 4700, ifølge landets kreftregister.

Ifølge FNs kreftrapport kan vi vente en ytterligere 50 prosent økning, til 15 millioner nye krefttilfeller i 2020.

I Namibia, et land med om lag 2,1 millioner innbyggere, blir i gjennomsnitt over 3000 krefttilfeller diagnostisert hvert år.

Også i Malawi øker krefttilfellene, både blant kvinner og menn. Landet står overfor en økende kreft-trussel, med rundt 1500 registrerte tilfeller hvert år, ifølge Richard Nyasosera, kreftlege ved Kamuzu Central Hospital i hovedstaden Lilongwe.

– De siste fem årene har det vært en jevn økning i krefttilfeller. Og i de fleste tilfellene oppsøker pasientene kreftleger på et sent stadium av kreft. Det er hovedgrunnen til at overlevelsesraten er lav, sa Nyasosera under lanseringen av et helse- og kreft-initiativ i fjor.

Malawis kamp mot kreft kommer samtidig som 9 prosent av landets 18 millioner innbyggere lever med hiv, ifølge UNAIDS. I 2016 døde 24 000 malawiere av hiv-relaterte sykdommer, mens kreft-relaterte dødsfall kom opp i 25 700, ifølge Malawis helsedepartement. Av disse dør 1600 kvinner årlig av livmorhalskreft, ifølge Verdens helseorganisasjon.

Tagwirei Zhou er lenket til sykesenga med dødelig tarmkreft. Hans søster Thandi har kommet til at aids ville vært en mildere djevel enn kreft.

– Kreft fortærer deg med smerter, like til graven. Det har jeg sett hos min bror. Jeg tror aids ville vært lettere å bære enn kreft, sier Thandi.

Publisert: 01.03.2018 06.46.44 Sist oppdatert: 01.03.2018 06.46.45