Glenna Gordon for Merlin

Allerede i 2004 kom det anklager mot en av mennene som nå står sentralt i Oxfam-skandalen i Storbritannia. Den gang jobbet mannen i Liberia. Men mannen fortsatte å få lederstillinger i bistandsbransjen. Foto: Merlin

Foto: Glenna Gordon

Kjøpte prostituerte, gikk fra bistandsjobb til bistandsjobb

Han kjøpte sex av unge, lokale kvinner - og fikk varsler mot seg. Men mannen gikk fra bistandsjobb til bistandsjobb og flyttet fra land til land.

Av Ben Parker/Irin Sist oppdatert: 13.02.2018 16.24.20

En tidligere kollega forteller til Irin-News at hun klaget på den belgiske bistandsarbeiderens oppførsel allerede i 2004 i Liberia. 

Belgieren er en sentral person i sex-skandalen som har rammet den britiske organisasjonen Oxfam. Han og kollegaer i Oxfam skal ha kjøpt sex av unge kvinner både på Haiti og i Tsjad. Det var den type oppførsel han ble anklaget for i Liberia i 2004 også. Anklagene førte til at han mistet jobben.

Men to år senere fikk han på ny jobb hos Oxfam og jobbet for dem i Haiti og Tsjad. Han fikk senere også jobb for den franske organisasjonen Action contre la Faim i Bangladesh.

 

– Burde vært stanset

I forrige uke kom det fram at belgieren, som Oxfam-ansatt, hadde vært involvert i en sex-skandale på Haiti. Det skjedde så sent som i 2011, noe som sjokkerte den svenske bistandsarbeideren Amira Malik Miller. Den tidligere medarbeideren i Sida (det svenske Norad, red.anm.) hadde allerede i 2004 meldt fra om hans oppførsel i Liberia.

I dag synes hun det er vanskelig å fatte at den belgiske bistandsarbeideren fortsatt fikk lov til å drive med bistandsarbeid, i ulike lederposisjoner. 

– Herregud. Han har drevet med dette i 14 år, tenkte jeg. Han bare bytter jobb og reiser fra Liberia, til Tsjad, til Haiti, til Bangladesh, og så videre. Han skulle vært stanset for lenge siden, sier hun til Irin-News.

 

Varslet to ganger

Ved to tidligere anledninger trodde Miller at hun hadde gjort nok for å stanse belgierens oppførsel. 

Hennes første klage på belgieren ble sendt da hun jobbet sammen med han i Liberia i 2004. De jobbet den gang begge for den britiske bistandsorganisasjonen Merlin. Malik var den yngste av de internasjonalt ansatte, mens belgieren var hennes sjef. 

Ifølge Miller varslet hun til hovedkontoret i London. Grunnen var at belgieren og flere av de internasjonalt ansatte åpenlyst kjøpte sex av lokale kvinner. Merlin reagerte raskt, og sendte ned et team for å undersøke påstandene. En av de som deltok på Merlin-teamet sier til Irin at de raskt konkluderte med at Miller hadde rett i sine påstander. Belgieren og tre andre internasjonalt ansatte hadde kjøpt sex av unge lokal kvinner. 

Den belgiske bistandssjefen benektet på sin side anklagene, men gikk likevel med på å slutte i jobben umiddelbart.

 

– Ukultur

Admira Malik Miller sier til Irin at hun var fornøyd med at mannen hun varslet om mistet jobben, selv om hun syntes han slapp lett unna. Hun var også misfornøyd med at en annen kollega fikk fortsette i jobben etter å ha beklaget sin oppførsel.

Miller forteller at hun var bekymret for en ukultur i bistandsbransjen, en ukultur som aksepterte at menn i bransjen oppførte seg uetisk og det skjedde helt åpenlyst.  

– Dette dreier seg om en slags systemfeil i bransjen. Både menn og kvinner visste om omfanget av sex-kjøpene, det virket som de mente det var normalt, sier hun.

 

Dukket opp igjen

Fire år etter hendelsene i Liberia sitter Miller på kontoret sitt i Sida når hun bli bedt om å behandle en søknad fra Oxfam om støtte til et prosjekt i Tsjad. Sjokket er stort når hun ser belgierens navn i søknaden, oppført som landdirektør for Oxfam.  

Hun melder fra om sine erfaringer med ham til ledelsen i Sida. Per Byman, som i 2008 var sjef for Sidas humanitære arbeid, bekrefter at Miller sa fra om belgierens forhistorie i Liberia. 

Humanitær-sjef Byman sier til Irin at han konsulterte med Sidas juridiske avdeling, men at han ikke husker konklusjonen. Han sier at også han ble opprørt da han han nylig leste om den belgiske prosjektlederens oppførsel i Haiti og Tsjad. 

Av Sidas nettsider framgår det at Oxfam fikk rundt 750 000 dollar i støtte mot slutten av 2008. Om prosjektet belgieren skulle lede står det blant annet: 

«Oxfam vil jobbe sammen med kvinner i lokalsamfunnet for å styrke deres posisjon og for å gi bedre muligheter sosialt og økonomisk.» 

Miller sier til Irin at hennes erfaring som varsler ikke har vært negativ. Men at «systemet» likevel har sviktet.  

- Jeg følte at jeg ble tatt på alvor og at jeg fikk støtte av kollegaene mine. Så på den måten virket systemet. Men det var oppfølgingen som sviktet og det gjorde at belgieren og andre som han kunne fortsette å jobbe i bransjen, sier hun.

(Bistandsaktuelt har oversatt artikkelen fra Irin-News, men har valgt å fjerne navnet på mannen det har innkommet en rekke varslinger mot.)

 

 

Publisert: 13.02.2018 16.24.20 Sist oppdatert: 13.02.2018 16.24.20