Palestinernes president Mahmoud Abbas (t.v.) har avskrevet president Donald Trump (t.h.) og USA som fredsmeklere, etter at Trump før jul anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad. Israel har okkupert den østlige delen av byen siden 1967. Foto: Evan Vucci /NTB scanpix

UD vil ikke kommentere Trumps trussel om bistandskutt til palestinerne

UD ønsker ikke å kommentere USAs trussel om å kutte bistanden til Palestina, men hevder å være i tett dialog med amerikanerne. 

Av Nils-Inge Kruhaug /NTB Sist oppdatert: 04.01.2018 09.46.53

– Spørsmål om amerikansk bistand til palestinske myndigheter bør stilles til amerikanske myndigheter, sier statssekretær Audun Halvorsen (H) til NTB.

Norge har de siste 25 årene ledet giverlandsgruppen for Palestina (AHLC), og regjeringen understreker at dette innebærer «en særlig forpliktelse til å bidra til å styrke den palestinske økonomien og sikre nødvendige giverbidrag».

 

Trusler

Under et møte i Sikkerhetsrådet tirsdag truet USAs FN-ambassadør Nikki Haley med å kutte landets bistand til palestinerne.

– Nå må palestinerne vise at de er villige til å komme tilbake til forhandlingsbordet. Per i dag kommer de ikke til bordet, men de ber om bistand. Vi kommer ikke til å gi dem det, sa hun.

President Donald Trump fulgte opp i en Twitter-melding onsdag og truet også med bistandsstopp.

– Når palestinerne ikke lenger er villige til å snakke om fred, hvorfor skal vi fortsette med noen av disse massive utbetalingene til dem, skrev han.

 

Største bidragsyter

USA har helt siden 1949 vært den største bidragsyteren til FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) og bidrar årlig med rundt 3 milliarder kroner. Det tilsvarer rundt en firedel av UNRWAs budsjett.

USA bidrar også med rundt 3,3 milliarder kroner årlig på annet vis til de palestinske områdene, og følgene av en amerikansk bistandsstopp vil derfor bli store.

 

Nær dialog

Utenriksdepartementet ønsker ikke å svare på spørsmål om hvilke konsekvenser de tror en stans i bistanden fra USA kan få for palestinerne og vil heller ikke si om Norge som leder AHLC kommer til å uttrykke bekymring overfor Trump-administrasjonen.

– Norske myndigheter har en nær dialog med USA om arbeidet med å løse konflikten mellom Israel og Palestina, sier statssekretær Audun Halvorsen.

 

Møter Trump

Statsminister Erna Solberg (H) besøker neste uke president Donald Trump i Washington, men det er ikke kjent om hun vil ta opp USAs trussel om bistandskutt til palestinerne under møtet.

Statsministerens kontor opplyser at Solberg blant annet vil diskutere «internasjonale spørsmål som fredsprosesser» med Trump, mens Det hvite hus oppgir at forsvarsspørsmål og økonomisk politikk vil være sentrale tema.

Publisert: 04.01.2018 09.46.53 Sist oppdatert: 04.01.2018 09.46.53