FN sliter med en rekke saker der blant annet en rekke ansatte blir beskyldt for seksuell trakassering. Organisasjonen prøver nå ta grep og lanserer snart et eget register for å forhindre at de som har gjort seg skyldige i trakassering eller overgrep får jobb i organisasjonen. 

Foto: UN Photo/x

FN-register skal forhindre trakassering

FN planlegger et elektronisk register som skal forhindre at de som har gjort seg skyldige i seksuell trakassering eller overgrep går fra jobb til jobb. Registeret vil trolig tas i bruk allerede til sommeren.

Av Tor Aksel Bolle Sist oppdatert: 08.05.2018 12.27.46

FN har, i likhet med resten av bistandsbransjen, blitt rystet av en rekke #metoo-saker. Verdensorganisasjon, som har over 40 000 ansatte, er nå i ferd med å få på plass et elektronisk register som skal forhindre at ansatte som har gjort seg skyldige i seksuell trakassering og overgrep går fra jobb til jobb i FN eller får jobb i andre hjelpeorganisasjoner, skriver nyhetsbyrået Reuters.

–  Dette verktøyet – et elektronisk register med informasjon – vil bli tilgjengelig i det internasjonale FN-systemet og etter hvert også til andre grupper, sa Jan Beagle. Hun leder FNs innsats mot seksuell trakassering.

– Registeret vil fungere på en måte som gjøre at folk som er funnet skyldig i seksuell trakassering ikke kan flytte seg rundt i systemet, sa Beagle etter møte for FNs toppledere som ble avholdt i London denne uka.

Les mer om seksuell trakassering i bistandsbransjen:

Ifølge Beagle er mesteparten av arbeidet med det nye registeret allerede gjort og de håper at registeret tas i bruk allerede i løpet sommeren.

– Når systemet er på plass og vi har erfart hvordan det fungerer vil vi la våre partnere bruke det, sa Beagle og siktet til andre bistandsorganisasjoner, ikke-statlige organisasjoner og så videre.

På møtet i London diskuterte FN-toppene også blant annet å etablere en 24-timers varslingstelefon samt å ansette egen etterforskere, i stor grad kvinner, som jobber med saker der det er påstander om seksuell trakassering. 

FN har for øyeblikket flere saker gående som involverer høytstående FN-ansatte og organisasjonen har fått kraftig kritikk for hvordan disse sakene er blitt håndtert.

Publisert: 08.05.2018 12.27.46 Sist oppdatert: 08.05.2018 12.27.46