Flyktninghjelpen-ansatt suspendert etter Oxfam-skandale

En ansatt i Flykninghjelpen er suspendert etter at organisasjonen har «fått ny informasjon» om mannens avskjedigelse fra Oxfam på Haiti i 2011.

Av Tor Aksel Bolle Sist oppdatert: 16.02.2018 06.42.06

Den britiske organisasjonen Oxfam står midt oppe i en sex-skandale som har vakt stor oppmerksomhet. Blant annet skal ansatte ha kjøpt sex av unge kvinner på Haiti i 2011.

Nå kan det se ut til at saken også har fått forgreninger til den norske bistandsbransjen. Flykninghjelpen la i går kveld ut en melding om at organisajonen har suspendert en av sine ansatte .

– Dette skjer på bakgrunn av ny informasjon knyttet til en avskjedigelse fra et tidligere ansettelsesforhold med Oxfam på Haiti i 2011, sier Flyktninghjelpens assisterende generalsekretær, Geir Olav Lisle. 

Visste om avskjedigelsen 

Av pressemeldingen fremgår det at NRC visste om at mannen var sparket fra Oxfam på Haiti allerede i 2016, men at organisasjonen ikke gjorde noe med det.

Basert på blant annet at  «standard prosedyrer var fulgt» og at NRC ikke hadde rapporter på at mannen hadde misbrukt sin stilling i Flykninghjelpen valgte organisasjonen å ikke forfølge saken.

Men nå tar Flykninghjelpen selvkritikk .

–  I ettertid, og basert på ny informasjon vi nå har, innser vi at denne håndteringen ikke var tilstrekkelig og at vi skulle foretatt ytterligere undersøkelser. Vi gjennomfører derfor nå en intern gjennomgang av rekrutteringsprosessen og kvalitetssikringen i denne saken, sier Lisle. 

Gjennomgår egne rutiner

Flykninghjelpen vil nå gå gjennom både rekrutteringen av denne personen og sine egne rutiner og prosedyrer i forbindelse med ansettelser. Blant annet skal det bli obligatorisk å stille kandidater til stillinger direkte spørsmål om de er blitt gransket eller fått disiplinære reaksjoner fra tidligere arbeidsgivere. 

Vil ha svarteliste

Den britiske utviklingministeren  Penny Mordaunt  har reagert skarpt på Oxfam-skandalen og iverksatt en rekke konkrete tiltak. Hun har også tatt til orde for opprettelsen av et globalt register for hjelpearbeidere som skal forhindre at overgripere kan gå fra jobb til jobb i bransjen.

 

 

 

 

Oxfam lanserer handlingsplan etter prostitusjonsskandale

Hjelpeorganisasjonen Oxfam har kunngjort en handlingsplan for å takle seksuell uanstendighet etter prostitusjonsskandalen den betegner som «en skamplett».

Organisasjonen sier den vil nedsette en kommisjon som skal operere «på armlengdes avstand fra Oxfam» og bli gitt tilgang til hjelpeorganisasjonens arkiver og til å intervjue ansatte for å avdekke og få bukt med eventuelle overgrep.

Oxfam skal også tredoble finansieringen av beskyttelsestiltak med 1 million dollar, samtidig som den dobler antall ansatte på dette feltet og øker investeringer i kjønnstrening.

Handlingsplanen kommer i kjølvannet av avsløringer om at ansatte i hjelpeorganisasjonen Oxfam som var i Haiti etter jordskjelvet i 2010, kjøpte sex av unge prostituerte haitiere.

–Det som skjedde i Haiti og etter dette er en skamplett for Oxfam som vil medføre skam for oss i mange år, noe som er helt rettmessig, sier Oxfam-sjef Winnie Byanyima.

–Fra bunnen av mitt hjerte ber jeg om tilgivelse, legger hun til.

Deres interne etterforskning av Haiti-skandalen ble gjennomført i 2011, og førte til at fire ansatte fikk sparken. Ytterligere tre trakk seg frivillig, deriblant Rolan van Hauwermeiren, tidligere landdirektør for Haiti.

Organisasjonen har fått kraftig kritikk for manglende åpenhet om dette, både overfor myndigheter og andre hjelpeorganisasjoner. Hauwermeiren, som fredag nektet for prostitusjonsanklagene, ble blant annet senere ansatt i den franske organisasjonen Action Against Hunger i Bangladesh.

–Vi må forsikre oss om at alle som er skyldige for slik grov uanstendighet ikke flyttes mellom organisasjoner, slik at flere sårbare mennesker utsettes for risiko, sier Byanyima. NTB

Tidligere Oxfam-leder benekter kjøp av sex

Hjelpeorganisasjonen Oxfams tidligere landsjef i Haiti nekter for å ha kjøpt sex av unge prostituerte etter jordskjelvet i 2010. 

Rolan van Hauwermeiren, som ledet Oxfams team i Haiti, er en av tre ansatte som har gått av etter anklager om sexkjøp i etterkant av det voldsomme jordskjelvet i landet.

– Jeg har aldri vært på et bordell, en nattklubb eller en bar i det landet, sier den 68 år gamle belgieren i et fire sider langt brev publisert av det belgiske nyhetsnettstedet VTM News.

– Det har vært flere menn og kvinner som har prøvd å komme seg inn i huset mitt med forskjellige påskudd for å be om penger, arbeid, eller for å tilby seksuelle tjenester. Men jeg ga aldri etter for disse framstøtene, opplyser han.

Van Hauwermeiren, som har forklart seg i forbindelse med en intern granskning i den britiske hjelpeorganisasjonen, sier han har innrømmet å ha hatt intim omgang tre ganger i huset sitt.

– Dette var med en hederlig, voksen kvinne, som ikke var et offer for jordskjelvet og heller ikke en prostituert. Og jeg ga henne ikke penger, opplyser Van Hauwermeiren, som legger til at han er dypt skamfull over hendelsen. ©NTB

Publisert: 16.02.2018 06.38.14 Sist oppdatert: 16.02.2018 06.42.06