Copyright © fotograf  Etiopia, NLM, Helse

Etiopia ønsker fred med nabolandene.

Foto: Jan Speed

Etiopia: Avslutter grensekonflikt, opphever unntakstilstand

Etiopias regjeringsparti sier landet vil akseptere grensen til Eritrea, som en FN-støttet kommisjon har fastsatt, og dermed avslutte konflikten mellom landene.

Av NTB Sist oppdatert: 06.06.2018 06.00.06

Den FN-støttede grensekommisjonen bestemte i 2002 hvor grensen mellom de to landene skulle gå etter den blodige krigen mellom Etiopia og Eritrea fra 1998 til 2000.

– Vi vil jobbe utrettelig til avtalen er fullt implementert, heter det i en uttalelse fra Det etiopiske folks revolusjonære demokratiske front (EPRDF).

Ifølge avtalen som ble undertegnet i Algerie, skulle Etiopia gi fra seg landområder, deriblant byen Badme, til Eritrea. Fram til nå har etiopiske myndigheter nektet å trekke sine soldater ut av byen.

Etiopias nye statsminister Abiy Ahmed har, siden han begynte i jobben i april, løslatt en rekke politiske fanger og startet dialog med opposisjonelle grupper. Avslutningen av grensekonflikten med Eritrea anses som enda et steg på vei mot et fredeligere Etiopia.

 

Opphevet unntakstilstand

Nasjonalforsamlingen i Etiopia har stemt for å heve unntakstilstanden som ble innført etter at landets tidligere statsminister overraskende gikk av i februar.

Nasjonalforsamlingen satte tirsdag dermed foten ned for den resterende tiden av den seks måneder lange unntakstilstanden som skulle ha utløpt om to måneder.

Heving av unntakstilstanden begrunnes med at det nå er «relativ stabilitet og ro» i landet, melder landets statlige nyhetsbyrå.

Unntakstilstanden ble erklært etter at statsminister Hailemariam Desalegn uventet gikk av i februar, etter nærmere to år med omfattende protester mot regjeringen, i hovedsak i regi av landets to største etniske grupper oromo- og amhara-folket, med krav om større frihet.

Han forklarte sin avgang med at han ville «bidra til en løsning» på landets politiske krise.

Abiy Ahmed, som tilhører oromo-folket, ble utnevnt til statsminister i april.

Publisert: 06.06.2018 06.00.06 Sist oppdatert: 06.06.2018 06.00.06