Rapporten fra The Sentry mener at regjeringen bruker oljepenger til å betale allierte væpnede grupper. Arkivbildet er av regjeringshæren til president Salva Kiir.

– Sør-Sudan støtter militser med oljepenger

Inntekter fra Sør-Sudans statlige oljeselskap er blitt brukt til å støtte militser som står bak grufulle angrep på sivile, ifølge organisasjonen The Sentry.

Av Bibiana Piene /NTB Sist oppdatert: 06.03.2018 05.47.03

I en fersk rapport hevder organisasjonen, der skuespiller George Clooney er en av grunnleggerne, at de har fått tak i dokumenter fra oljeselskapet Nilepet, deriblant loggføringer av utbetalinger, som angivelig viser at det har gått en strøm av penger til opprørsgrupper.

– Dokumentene synes å beskrive hvordan høytstående tjenestemenn brukte Nilepet til å støtte en dinkamilits i den nordøstre delen av delstaten Øvrenilen, som har vært innblandet i en rekke angrep mot sivile og andre grusomheter, sier The Sentry i en uttalelse.

 

Avviser påstandene

En talsmann for Sør-Sudans president Salva Kiir avviser anklagene.

– Oljepengene har ikke engang blitt brukt til å kjøpe en kniv. De er blitt brukt til lønninger til statsansatte, sier Ateny Wek Ateny.

– Sør-Sudan ser ikke etter våpen nå, vi har fred. Jeg skjønner ikke hvorfor The Sentry kunngjør slike falske historier mot Sør-Sudan, sier Ateny Wek.

Siden 2013 har Sør-Sudan blitt revet i filler av en etnisk farget borgerkrig som startet som en politisk konflikt mellom Kiir, som selv er dinka, og hans tidligere visepresident Riek Machar, en nuer. På grunn av konflikten er nesten annenhver sørsudaner nå rammet av ekstrem sult, og mange vil gå tomme for mat i nær framtid, advarte FN nylig.

 

Detaljert loggføring

Ifølge The Sentry har oljedepartementet i detalj loggført hvordan Nilepet har brukt over 80 millioner dollar til sikkerhetsrelaterte utbetalinger, deriblant mat, drivstoff og satelittelefoner til opprørsgruppa i Upper Nile.

Opprørerne skal blant annet ha stått bak angrepet på en FN-leir i Malakal i 2016, der flere titall internt fordrevne ble drept.

– De har brukt landets olje til å kjøpe våpen, støtte dødelige militser økonomisk og hyre inn selskaper eid av politikere for å støtte militæroperasjoner som har resultert i forferdelige grusomheter og krigsforbrytelser, sier J. R. Mailey, som leder en granskingsenhet i The Sentry, i en uttalelse.

Organisasjonen har imidlertid ikke gjort materialet tilgjengelig for pressen.

Publisert: 06.03.2018 05.47.03 Sist oppdatert: 06.03.2018 05.47.03