FN-topp António Guterres sier samhold er nødvendig for å takle de utfordringene verden står overfor.

FN-sjef: Trenger globalt samhold

FNs generalsekretær António Guterres kom i sin nyttårstale med en advarsel til verden og ba om globalt samhold for å takle utfordringene som venter i 2018.

Av NTB Sist oppdatert: 01.01.2018 09.37.29

– På nyttårsdagen i 2018 kommer jeg ikke med en oppfordring, men med en advarsel til verden. Vi kan avslutte konflikter, overvinne hat og forsvare felles verdier. Men vi kan bare klare det sammen, sier Guterres.

Generalsekretæren minnet om at han for et år siden ba om at 2017 skulle bli et fredens år, men sa at verden på mange måter hadde gått i motsatt retning. Både nye farer har oppstått og konflikter har blitt forverret, mens bekymringen for atomvåpen ikke har vært verre siden den kalde krigen, la han til.

– Samtidig har virkningene av global oppvarming blitt verre i et bekymringsfullt tempo, ulikhetene i verden øker og det har vært grusomme brudd på menneskerettighetene. Nasjonalisme og fremmedfrykt øker, sier Guterres.

FN-sjefen understreket sin tro på at verden kan bli tryggere, konflikter kan avsluttes, hat overvinnes og verdier forsvares, men sier samhold er en forutsetning for å oppnå dette.

– Samhold er veien fremover. Vår fremtid avhenger av det.

 

Paven advarte mot atomkrig

Pave Frans brukte årets siste messe i Peterskirken til å advare mot atomkrig og viste fram et bilde av et offer for atombomben i Nagasaki.

– Dette er fruktene av krig, sa paven og viste fram bildet fra 1945 som viser en ung gutt som bærer sin døde bror på ryggen.

– Mennesker ble i 2017 ødelagt og misbrukt på et utall måter, ved drap, løgner og urettferdighet, sa paven i nyttårsmessen i Peterskirken.

Pavens preken kommer på tampen av et år som blant annet har vært preget av en stadig mer spent situasjon mellom USA og Nord-Korea som følge av Pyongyangs atomprogram og prøveoppskytinger av missiler.

Publisert: 01.01.2018 09.37.29 Sist oppdatert: 01.01.2018 09.37.29