President Zuma er under press. Det er ikke sikkert at hans utpekte arvtager, eks-kona Nkosazana Dlamini-Zuma har nok støtte til å overta ledelsen i ANC - og dermed gi ham beskyttelse i framtiden. Foto: UN Photo/Loey Felipe

Dette vil ikke Sør-Afrikas president at du skal få vite…

Sikkerhetstjenesten i Sør-Afrika vil stanse spredningen av ei bok som avslører president Jacob Zumas kriminelle venner, million svindel innad i sikkerhetstjenesten, hans hemmelige lønn og hvordan han undergraver skatteetaten. Under det gamle apartheid-regimet var bannlysning av bøker vanlig.

Av Jan Speed Sist oppdatert: 06.11.2017 10.57.30

På fredag sendte State Security Agency (SSA)i Sør-Afrika brev til utgiverne av den nye boka The President’s Keepers der de advarte at deler av boken «undergraver landets sikkerhet». De krever at boka skal trekkes tilbake og deler av innholdet slettes.

Forfatteren Jacques Pauw, er en av landets fremste gravende journalister. Under apartheid-tiden avslørte han virksomheten til regimets dødsskvadroner. Boka bygger på dokumenter og en rekke vitnemål fra folk i både sikkerhetstjenesten og skatteetaten, South African Revenue Service (SARS)

Lørdag skaffet Bistandsaktuelt seg en kopi av boka. Trolig vil saken havne i retten i morgen. Pauw spår i boka at sikkerhetstjenesten trolig forsøke å stanse den gjennom mange og dyre rettssaker.

Pauw mener president Zumas hovedagenda nå er å hindre at han selv havner i fengsel for korrupsjon og skatteunndragelser. For å oppnå dette har han sørget for å plassere «beskyttere» i både sikkerhetstjenesten og skatteetaten. Når han trekker seg som leder av regjeringspartiet ANC i desember satser han på at eks-kona Nkosazana Dlamini-Zuma overtar.

 

Dette er noe av det president Zuma ikke vil at du skal vite:

  • Da Zumas venn Tom Moyane overtok som sjef i SARS (skatteetaten), ble alle sentrale korrupsjonsetterforskere sparket. Mappen med oversikt over de mange millioner i skatt som presidenten trolig skyldte «forsvant». Han skylder trolig i overkant av 40 millioner kroner i skatt. Flere saker mot venner av Zuma, noen av dem kriminelle, stoppet opp.

 

  • En av familiene som ønsket og fikk presidentens beskyttelse fra skattemyndighetenes granskninger var de tre brødrene Gupta. En serie med avsløringer i sørafrikanske aviser det siste året viser deres tette bånd til Zuma-familien og flere statsråder. De skal også ha svindlet statsselskaper for flere hundre millioner kroner.

Les mer: Brødre tok staten til fange

 

  • Edward Zuma, presidentens eldste sønn, har vært involvert i ulovlig sigarettsmugling. Noen av disse pengene skal ha funnet veien til presidenten og hans tidligere kone, Nkosazana Dlamini Zumu (som er kandidat til å overta styringen etter eks-mannen). Presidenten har hatt møter med noen av landets mest beryktede kriminelle. En av disse skal ha sagt: «Han er en kriminell som oss».

 

  • Boken minner om Zumas fortid: at han fortsatt kan siktes for 738 tilfeller av korrupsjon knyttet til våpenhandel på 1990-tallet, om voldtektssaken mot Zuma da han var visepresident og om hans rolle som sjef for intern sikkerhet i frigjøringsbevegelsen ANC i eksil. Den gang ble flere uskyldige personer torturert til døden.  Zuma møtte aldri opp til høringene i Sannhetskommisjonen for å forklare seg.

 

  • Boka trekker fram flere saker der Zuma-allierte har diktet opp historier og forfalsket dokumenter for å sverte motstandere.  Flere sørafrikanske aviser har latt seg bruke til å spre historier som senere har vist seg å være løgn.

 

  • Zuma beveger seg i offentlighet med rundt 18 sikkerhetsvakter og en lang kortesje med biler. I tillegg er det flere spesialenheter i politiet som opererer med flotte BMWer og de betales ut fra et hemmelige fond. I boka anklages disse politistyrkene for å rydde unna politiske motstandere og sørge for at lokale støttespillere får betalt for å stemme riktig forut for valget av ny partileder i desember.

 

  • En forretningsmann, som eier et stort sikkerhetsfirma med offentlig kontrakter, betalte Zuma 1 millione rand (700 000 kroner) i måneden i lønn like før at han ble president og fortsatte å betale fire måneder etter at Zuma inntok presidentstolen.

 

  • En annen sak som trekkes fram i boken er hvordan en russisk millionær, med håp om å etablere en gruve i Sør-Afrika, leverte et flylast med helseutstyr til Zumas private hjem i Nkandla. En bunke med pengesedler var også med på lasset.

 

  • Boka viser hvordan også Arthur Fraser, sjefen for sikkerhetstjenesten, tidligere drev med omfattende svindel. Men han hadde skaffet fram informasjon som var nyttig for Zuma. Det gjorde at han ble forfremmet.

 

Salget av boka nådde rekordhøyder i helgen både på Amazon og i sørafrikanske bokhandlere etter at det ble kjent at Zumas folk vil stanse utgivelsen.

 

Publisert: 06.11.2017 10.57.29 Sist oppdatert: 06.11.2017 10.57.30