Den internasjonale aids-foreningens hiv-forskningskonferanse i Paris. Innledende forsøk med en ny vaksine har vist gode resultater, ifølge en forskergruppe. Foto: Michel Euler / AP/ NTB scanpix

Mulig hiv-vaksine har bestått tidlig test

Innledende forsøk med en hiv-vaksine viser lovende resultater, ifølge en forskergruppe. De håper neste testfase kan starte innen utgangen av året.

Av NTB Sist oppdatert: 26.07.2017 07.41.44

Prototypen er testet på 393 personer i USA, Rwanda, Uganda, Sør-Afrika og Thailand, og medisinen økte produksjonen av antistoffer hos 100 prosent av vaksinemottakerne, ifølge Dan Barouch.

Han er en av forskerne i gruppa som mandag presenterte resultatene av de innledende forsøkene på Den internasjonale aids-foreningens hiv-forskningskonferanse i Paris.

– Disse lovende resultatene, sammen med framskritt fra mange andre på feltet, støtter opp om en ny optimisme om at det kan være mulig å utvikle en hiv-vaksine, sa Barouch. Han er leder for Senter for virologi og vaksineforskning ved Beth Israel medisinske senter i Massachusetts i USA.

En vaksine er av mange ansett som den beste muligheten til å få kontroll på hiv- og aidsepidemien. Over 76 millioner mennesker på verdensbasis er smittet med hiv siden 1980-tallet. Om lag 35 millioner har mistet livet som følge av sykdommen.

– Holde i sjakk

Hiv er et virus som angriper kroppens immunforsvar og forårsaker den livstruende sykdommen aids.

Det er til nå ikke funnet noen kur for hivsmitte eller noen vaksine mot viruset, men antiretrovirale medisiner kan holde viruset i sjakk så den smittede ikke utvikler aids.

FN-organisasjonen UNAIDS anslår at i underkant av 37 millioner mennesker i dag lever med hiv. Av disse har 19,5 millioner tilgang på antiretrovirale medisiner.

Det er foreløpig ikke klart om vaksinen vil beskytte mennesker, ifølge forskerne.

Forskergruppa håper deres prototyp får godkjenning for neste testfase, noe de håper kan starte innen utgangen av 2017.

– Viktig

Lederen for organisasjonen International Aids Society (IAS), Linda-Gail Bekker, omtaler resultatene som «viktige nyheter».

Anthony Fauci ved det nasjonale instituttet for allergier og infeksjonssykdommer (NIAID) i USA sier arbeidet med en vaksine kommer til å være svært vanskelig, men at det vil være en «game changer».

– Hvis vi får en moderat effektiv vaksine så vil den, når den kombineres med andre forebyggende tiltak, kunne ha en stor innvirkning på pandemien, sa Fauci i forkant av konferansen.

En annen mulig vaksine testes i Sør-Afrika.

Aids dreper alarmerende mange

Mange aidspasienter dør fordi de ikke har blitt diagnostisert, ikke fått behandling eller ikke responderer på førstelinje hivmedisiner i land sør for Sahara, advarer Leger Uten Grenser under årets aidskonferanse i Paris.  

– Vi ser et uakseptabelt høyt antall mennesker som utvikler og dør av aidsrelaterte sykdommer i flere av prosjektene våre i land sør for Sahara. Det må settes i gang flere tiltak rundt testing, tilgang til behandling og billigere andrelinje hivmedisiner så fort som mulig for å hindre at flere mennesker dør, sier lege og styreleder i Leger Uten Grenser Karine Nordstrand.

Søndag startet den årlige aids-konferansen som i år finner sted i Paris. 

Leger Uten Grenser bekymrer seg også over manglende finansiering satt av til å bekjempe hiv i årene som kommer. Fra 2018 har USA planer om å kutte i 17 prosent i støtten til Global Fund og elleve prosent kutt til U.S. President’s Emergency Plan for AIDS Relief (PEPFAR). 

Publisert: 26.07.2017 07.41.43 Sist oppdatert: 26.07.2017 07.41.44

Du må gjerne legge inn din egen kommentar i disqus under. Alle innlegg må signeres med fullt navn. Anonyme innlegg fjernes.