Innbyggerne må ofte hente vann fra skitne vannkilder. Foto: Jeffrey Moyo

Vannmangel i Zimbabwes byer tross regn

Selv om det har vært nok nedbør i Zimbabwe de seneste månedene, er det i lange perioder ikke vann i kranene. Kvinner må ofte hente vann fra vannpøler.

Av Jeffrey Moyo / Harare Sist oppdatert: 24.05.2017 08.09.05

Amanda Chatsauka skyver en trillebår lastet med tre 20-liters kanner med vann, som hun har hentet i en brønn nær hjemmet hennes i Westlea, en middels stor forstad i Zimbabwes hovedstad Harare. Bak henne går hennes åtte år gamle sønn, som bærer to kanner med én liter vann.

Selv om det har vært nok nedbør, er det i lange perioder ikke vann i kranene. Ofte har ikke de lokale myndighetene noen begrunnelse for vannmangelen.

– Dammene er fylt til randen over hele landet etter det kraftige regnværet som varte fra slutten av fjoråret til begynnelsen av dette året. Men av årsaker som er ukjente for oss, er det ikke vann i kranene våre. Det er trist, sier Chatsauka.

Må lete etter vann

På nyåret nådde den tropiske syklonen Dineo Zimbabwe med kraftig vind og styrtregn. Dammer og innsjøer over hele landet ble oversvømt. Dette burde være gode nyheter for Zimbabwes mange byboere, som har holdt ut i mange år med vannrasjonering.

– Lidelsene fortsetter også for oss her i Harare siden vi må lete etter vann overalt. Av og til må vi kjøpe det, forteller Hector Chemhere, som bor i den tett befolkede forstaden Warren Park D i Harare.

Mens mange vannkraner i Zimbabwes byer tørker ut, har det dukket opp selgere i gatene som selger 20 liter vann fra usikre vannkilder for to amerikanske dollar.

– Nå kan jeg tjene penger. Jeg kjører bilen min til Lake Chivero, hvor jeg fyller opp en 750 liters tank med vann. Så renser jeg vannet i huset mitt og selger det til desperate mennesker. Det er mye vann i dammene, men det kommer sjelden frem til kranene i boligområder, sier Admire Chanhuhwa, som selger vann i Harare.

Utdatert utstyr

Til tross for at det har være utført vedlikehold på vannrenseanlegget Morton Jaffray Water i Harare, har det vært stadige vannkutt. Dette skjer nesten fire år etter at byen mottok et lån på 144 millioner amerikanske dollar fra China AfriExim Bank (African Export-Import Bank) for å gjøre noe med vannforskyningen.

Vannpumpeutstyret i vannanlegg har vært utdatert i flere tiår, ifølge eksperter.

– Utstyret på Morton Jaffray Water-anlegget har ikke blitt byttet ut siden 1958, og er blitt slitt. Rør sprekker fordi de ikke tåler vanntrykket. Derfor går mindre vann gjennom systemet, forteller en vanningeniør i Harare som ønsker å være anonym av profesjonelle årsaker.

Byens myndigheter skylder på pengemangel.

– Hundretusenvis betaler ikke vannregningene sine i tide, og det er disse pengene vi skal bruke til å kjøpe kjemikalier for å rense vannet. Vi kan ikke risikere menneskers liv ved å pumpe urenset vann. Av og til må vi stoppe vannet til vi får kjøpt kjemikalier som kan rense det, sier Harares borgermester Bernard Manyanyeni. 

Publisert: 24.05.2017 08.09.05 Sist oppdatert: 24.05.2017 08.09.05