vote, Horizontal
Angolas president Eduardo dos Santos og MPLA-kandidat (The People's Movement for the Liberation of Angola) til presidentskapet Joao Lourenço holder hender under et valgkamparrangement i Luanda 19. august 2017. Foto: Marco Longari / AFP / NTB Scanpix Foto: MARCO LONGARI

Blir valget i Angola slutten på en æra?

Valget i Angola markerer slutten på det 38 år gamle autoritære regimet til president dos Santos. Men en tidligere general står klar til å ta over stafettpinnen.

Av NTB Sist oppdatert: 22.08.2017 12.52.31

74 år gamle Jose Eduardo dos Santos, som skal ha skrantende helse, overlater frivillig presidentstolen til sin sannsynlige og håndplukkede etterfølger, eksgeneral og nåværende forsvarsminister Joao Lourenco.

63 år gamle Lourenco ble støtt ut i kulden etter at han kjempet med dos Santos om presidentembetet på 1990-tallet, men har siden greid å overbevise nøkkelspillerne i angolansk politikk, ikke minst dos Santos selv, om at han er rette mann til å ta over.

Steinrik

Som landets ubestridte leder og president siden 1979 har dos Santos bygget opp Angola til en internasjonal oljenasjon. Samtidig er han og hans familie og støttespillere blitt steinrike, mens angolanere flest lever i dyp fattigdom.

Kun presidenten i Ekvatorial-Guinea, Teodoro Obiang Nguema, har i sittet lenger ved makten enn dos Santos, som i fjor kunngjorde at han ville gå av etter valget i august.

Moderat

Lourenco har i likhet med dos Santos både kjempet i uavhengighetskrigen mot kolonimakten Portugal og studert i Sovjetunionen. Under borgerkrigen mellom dos Santos' MPLA og opprørsgeriljaen UNITA var han politisk leder for den militære fløyen av MPLA.

Likevel regnes han av eksperter for å være en moderat politiker. Hans store utfordring blir å styre det oljeavhengige landet i en tid der oljeprisen stuper.

– Han er trolig den rette til å lede Angola gjennom denne overgangen, sier Søren Kirk Jensen ved forskningsinstituttet Chatham House i London.

Publisert: 22.08.2017 12.52.30 Sist oppdatert: 22.08.2017 12.52.31