Presidentene Yoweri Museveni fra Uganda og John Magufuli fra Tanzania har lagt grunnsteinen for den nye oljerørledningen.

Uganda og Tanzania med felles oljerørledning

Presidentene Yoweri Museveni fra Uganda og John Magufuli fra Tanzania har lagt grunnsteinen for konstruksjonen av en rørledning som skal frakte uforedlet olje fra Uganda, som er uten kystlinje, til havnebyen Tanga i Tanzania.

Av Kizito Makoye /Dar es Salaam Sist oppdatert: 08.08.2017 08.22.18

Konstruksjonen av den 1443 kilometer lange rørledningen til en verdi av 3,5 milliarder dollar er en betydelig milepæl for Ugandas økonomi. Rørledningen vil transportere omtrent 200 000 liter uforedlet olje hver dag når den står ferdig og Ugandas oljeproduksjon er i gang.

Vil skape jobber

Uganda, som er medlem i Det østafrikanske fellesskap, oppdaget store oljereserver, i overkant av 6,5 milliarder fat, for ti år siden. 1,7 milliarder fat kan hentes opp fra grunnen. 

Det forventes at prosjektet vil starte opp tidlig i 2018, og prosjekttiden er 36 måneder. 10 000 jobber kan skapes i Tanzania, i byggeperioden, ifølge kilder. 

I sin tale under seremonien da grunnsteinen ble lagt ned, beskrev Magufuli prosjektet som en milepæl for rask utvikling både for de to landene og den østafrikanske regionen som helhet. Han oppfordret entreprenøren, den franske oljegiganten Total, om å fremskynde og fullføre gigantprosjektet før 2020, slik at østafrikanske land kan begynne å dra nytte av sin egen olje.

Magufuli takket Uganda for valget av Tanga som ruten for oljerørledningen, som også vil bli en inntektskilde for de to østafrikanske landene.

Sikkerhet

I en forundersøkelse kom det frem at ruten til Tanga vil være den billigste for Uganda for transport av olje fra produksjonsstedet i byen Hoima til det internasjonale markedet. Tanga-ruten har flatt terreng, vil ikke bli forstyrret av andre aktiviteter, har de laveste miljømessige utfordringene og vil bidra til at Uganda kan eksportere den første oljen i 2020, ifølge kilder. 

I sin tale beskrev Museveni Tangas havn som et nøkkelområde på grunn av byens geografiske beliggenhet og sikkerhet. Han sa at prosjektet vil legge til rette for luftfartsindustrien, siden regionale flyselskaper vil få billigere drivstoff.

Museveni sa videre at store reserver av naturressurser i Øst-Afrika vil styrke handelen og økonomien i den regionale blokken.

– Etter min mening er Øst-Afrika, spesielt Uganda, umulig å stoppe nå. Det er ikke noe som kan hindre oss i vekst og endring.

Museveni ba Tanzania om å utvide sin gassrørledning til Uganda slik at landet hans kan få nok pålitelig og billig kraft for utvinning av jernmalm.

Kenya har konkurrert med Tanzania om å få avtalen med Uganda om en oljerørledning. Men både terreng og frykten for sabotasje fra grupper alliert med somaliske islamister gjorde at den sørlige veien ble valgt.

 

Publisert: 08.08.2017 08.18.48 Sist oppdatert: 08.08.2017 08.22.18