Utenriksminister Børge Brende under et tidligere besøk i FN.

Trump debuterer i FNs hovedforsamling

Analytikerne har få forventninger når USAs president Donald Trump for første gang står på FNs talerstol, men vil lytte etter skifter i utenrikspolitikken.

Av Gunnhild Hokholt Bjerve / NTB Sist oppdatert: 17.09.2017 08.48.58

Den såkalte generaldebatten i FNs hovedforsamling begynner tirsdag, og Trump vil være blant de første på talerstolen.

– Forventningene er lave, men det kan være en fordel for Trump, sier FN-spesialist Richard Gowan ved tenketanken European Council of Foreign Relations til nyhetsbyrået AFP.

– Dersom han kommer med en vennlig gest, som å hinte om at USA vil holde seg til Parisavtalen om klima med noen små endringer, vil han bli hyllet som en statsmann, fortsetter han.

FN-ekspert Martin Edwards ved Seton Hall-universitetet i New Jersey sier Trumps internasjonale anseelse er lav.

– Jeg forventer en utrivelig tone framfor en innbydende en, sier han.

Uklarheter

Siden Trump ble valgt til president, har det vært uklarheter rundt USAs linje i internasjonale spørsmål og hva slagordet «America First» egentlig innebærer. Derfor vil mange lete nøye etter spor av linjeskift i USAs utenrikspolitikk.

Trump har for eksempel kunngjort at USA skal ut av Parisavtalen, men det er en prosess som kan ta resten av presidentperioden, og dermed er det tid til å tenke seg om, skriver AFP. Trump har også sendt tvetydige signaler overfor Iran. Trump har tidligere sagt han vil skrote avtalen om Irans atomprogram, men har nøyd seg med å innføre flere sanksjoner.

Urolig verden

129 statsoverhoder samles i New York til FNs høynivåuke, uke mens verdensbildet preges av uro over Nord-Koreas atomprogram og Myanmars forfølgelse av den muslimske rohingya-minoriteten.

Frankrikes president Emmanuel Macron debuterer også på FNs talerstol tirsdag. Han har presentert seg som Trumps rake motsetning, og det er ventet at han vil tale varmt for internasjonalt samarbeid og handling mot klimaendringene.

Årets hovedforsamling, som alt er i gang, er også den første under FNs nye generalsekretær António Guterres som tiltrådte ved årsskiftet.

– Viktig med sterkt FN

Det er utenriksminister Børge Brende (H) som skal holde Norges innlegg i generaldebatten. Men før den starter, på mandag, skal han delta på et møte om reform av FN, ledet av Trump.

– Vi trenger et sterkt FN for å løse mange av de store utfordringene vi ser i verden i dag. Åpningen av FNs hovedforsamling er diplomatiets «superuke» og en unik arena for å fremme norske interesser og initiativ, og ikke minst internasjonalt samarbeid, sier utenriksminister Brende.

Det er statsminister Erna Solberg (H) som leder den norske delegasjonen, der også klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) er med. Viktige temaer for de norske ministrene er bærekraftmålene, hvordan man skal få en slutt på seksuell utnyttelse og overgrep begått av FN-soldater, finansiering av fredsbygging og arbeidet for barne- og mødrehelse, samt oppfølging av Parisavtalen.

Brende og Solberg skal møte presidenten i Colombia, der Norge støtter opp om fredsprosessen. De to skal også ha en rekke andre bilaterale møter mens de er i New York.

Publisert: 17.09.2017 08.48.57 Sist oppdatert: 17.09.2017 08.48.58