Hawa Osman Ismail hadde over 200 sauer før tørken. Nå har hun bare 10. Hun hadde også 20 kuer, men 18 av dem overlevde ikke den siste tørkeperioden og døde. I Somaliland har det ikke vært skikkelig regn de siste 4 årene. Nå er over halvparten av befolkningen i Somalia avhengig av nødhjelp. Foto: Olav A. Saltbones / Røde Kors

Røde Kors: – Dette er variasjoner av helvete

30 millioner mennesker, seks ganger Norges befolkning, er avhengige av humanitær hjelp i Jemen, på Afrikas Horn og i deler av Sahel-beltet. Minst 600 000 er kolera-smittet, ifølge Røde Kors. Generalsekretær Bernt Apeland frykter tallet vil øke.

Av Espen Røst Sist oppdatert: 14.09.2017 09.26.02

– Katastrofen er utenfor vår fatteevne. Vi er vitne til en enorm sultkatastrofe og gapet mellom behovene og ressursene vi har er alt for store, sier generalsekretær Bernt G. Apeland i Norges Røde Kors.

Han er akkurat hjemkommet fra Somaliland, der han blant annet har møtt nomadefamilier på grensen mot Ethiopia. Ifølge Røde Kors – som i dag presenterer de grufulle tallene over antall mennesker med behov for humanitær hjelp – er trusselen for hungersnød nå farlig nær på Afrikas Horn, inkludert i deler av Kenya.

 

– Lever på eksistensminimum

– Det er de pågående konfliktene som gjør det ekstra vanskelig for befolkningen å klare seg i den langvarige tørken. Nomadefamilier jeg snakket med hadde mistet 90 prosent av buskapen sin. Millioner av mennesker lever nå på et eksistensminimum og er helt avhengig av hjelp, sier Apeland til Bistandsaktuelt.

Han forteller at mange i Somalia og Somaliland har et håp om at regn skal kunne levere små avlinger denne høsten.

– Akkurat nå er det faktisk litt regn og jeg så noen regndråper. Men det har ikke så mye å si for menneskene som bor i disse områdene har opplevd at avlingene har underlevert i fire år på rad. Om regnet kommer, er dét et bidrag, men ikke nok til å løfte befolkningen videre. De vil uansett være helt avhengig av nødhjelp ut dette året, og er dypt fortvilet. 

– En jeg snakket med fortalte at familien hadde mistet nær alle kyr og sauer, og at de måtte gå i tre timer for å få vann. Det er selvfølgelig en helt håpløs situasjon.

 

Flere barn enn i Norge

Apeland omtaler situasjonen i de rammede områdene som «variasjoner av helvete». For i Jemen, Sør-Sudan og rundt Tsjadsjøen er situasjonen svært alvorlig. Apeland forteller at 1,5 millioner barn nå står i akutt fare for å dø av sult.

Dét er flere barn enn det bor i Norge.

– Vi gjør alt vi kan, men vi må gjøre mer og vi trenger mer ressurser, sier Apeland.

Antall mennesker som er smittet av kolera i Jemen nærmer seg nå 600 000, ifølge FN. I tillegg er kolera i ferd med å bre om seg også i Somalia. Apeland sier tallene er usikre, men at det er rundt 70 000 smittede i det østafrikanske landet.

– Uten tilgang til rent vann vil mange av barna dø. Koleratallene, særlig for Jemen,  oppjusteres kontinuerlig. Nå er over 600 000 smittet i de to landene, men vi venter en ny peak i oktober og frykter 850 000 smittede denne høsten.

 

En ufattelig tragedie

Kolera-utbrudd kan oppstå når regn kommer etter en lengre tørkeperiode i områder med dårlige sanitære forhold. Konsekvensene av et utbrudd kan bli ekstra alvorlige siden befolkningen allerede er svekket på grunn av langvarig mangel på nok vann, mat og helsetjenester, sier Apeland.

– I mai ble det rapportert om 2000 koleratilfeller i Jemen. Nå er tallet nær 550 000. Hvordan er dette mulig?

– Dette er en ufattelig tragedie, som vi ikke vier nok opmerksomhet og ikke gir nok ressurser. Røde Kors, FN og en rekke andre hjelpeorganisasjoner har klart å holde liv i de rammede frem til nå, men vi får de ikke ikke over kneika om vi ikke gjør mer. Enten vil de fortsette å overleve på et eksistensminimum eller så vil de dø.

Apeland oppfordrer nasjonale og internasjonale myndigheter til å løfte sultkatastrofen og konfliktene i Jemen og Sahel høyere opp på agendaen og til å gjøre de prioriteringer som er nødvendig så hjelkpeorganisasjoner kan forsterke nødhjelpen til landene det gjelder.

Bernt G. Apeland forteller Bistandsaktuelt at over halvparten av befolkningen i Somalia nå er avhengig av nødhjelp. Foto: Olav A. Saltbones / Røde Kors

Sult og/eller tørke i Jemen, på Afrikas Horn og i deler av Sahel

  • Somalia: 6,7 millioner mennesker (over halvparten av landets befolkning) trenger øyeblikkelig hjelp til å få dekket sitt behov for mat. 363 000 barn er underernærte.
  • Jemen: 7,3 millioner mennesker trenger øyeblikkelig hjelp til å få dekket sitt behov for mat. Kolera smitter mer enn 6 300 mennesker hver dag og ultimo august har 2000 mennesker dødd. Mennesker over 60 år er mest utsatt (30 % av tilfellene). Kolerasyke trenger medisinsk hjelp – intravenøs væske, rehydrering og noen trenger antibiotika. I tillegg er det behov for å klore vannet.
  • Etiopia: 8,5 millioner mennesker i Etiopia har behov for livreddende assistanse
  • Kenya: Antall mennesker som ikke har tilstrekkelig tilgang til mat er doblet. 2,6 millioner mennesker har ikke tilgang til nok mat, rent vann eller helsetjenester. 343 559 barn er underernærte.
  • Sør-Sudan: 6 millioner mennesker trenger øyeblikkelig humanitær hjelp til å få dekket sitt behov for mat. Av disse er fortsatt 45 000 mennesker i 2 stater (Unity og Jonglei) på randen av sult og i en ekstremt vanskelig situasjon.
  • Rundt Tsjadsjøen: Minst 2,3 millioner mennesker er drevet på flukt i regionen, og 7 millioner mangler har ikke tilstrekkelig tilgang på mat. Nesten 800 000 barn under fem år er alvorlig underernært i de fire landene Kamerun, Niger, Nigeria og Tsjad.

Kilder: FN og Røde Kors

Publisert: 14.09.2017 09.26.01 Sist oppdatert: 14.09.2017 09.26.02