Her krysser flyktninger Naf-elven på vei inn i nabolandet Bangladesh. Siden august har 620 000 rohingyaer rømt hjemlandet. FN, Human Rights Watch og flere andre organisasjoner hevder å ha avdekkett drap og ekstremt grove overgep mot Rohingya-minoriteten i delstaten Rakhine i Myanmar. Foto: Fred Dufour / AFP / NTB Scanpix

Myanmar: – Avtale om retur av rohingyaer

Det sier burmesisk tjenestemann etter voldsom kritikk mot myndighetene i det tidligere militærdiktaturet. Rundt 800 000 rohingyaer bor nå i overfylte leire i Bangladesh.

Av Espen Røst og NTB Sist oppdatert: 23.11.2017 09.22.20

Myanmar og Bangladesh er i ferd med å undertegne en avtale for å returnere rohingya-flyktninger, opplyser en burmesiske tjenestemann til Sky News.

– Vi er klare til å ta dem tilbake så snart som mulig etter at Bangladesh sender avtaledokumentene tilbake til oss, sier generaldirektør ved Ministry of Labour, Immigration and Population Myint Kyaing til nyhetsbyrået Reuters.

Myndighetene i Myanmar har tidligere opplyst at en avtale er nært forestående. Detaljene i avtalen er så langt ikke kjent, men den skal ifølge nyhetsbyrået komme med en klausul om at rohingyaene må fylle ut skjemaer med personlige opplysninger som myndighetene i Myanmar deretter skal behandle. Burmesiske myndigheter hevder minoritetsgruppen ikke er Myanmarske statsborgere.

Ifølge FN har over 620 000 rohingyaer flyktet fra Myanmar til Bangladesh siden en omfattende militæroperasjon ble iverksatt i rohingya-bebodde områder i delstaten Rakhine i slutten av august. Offensiven ble intensivert etter at militante rohingyaer hadde angrepet en rekke politi- og militærposter.

Burmesiske myndigheter har gjentatte ganger insistert på at målet med operasjonene i Rakhine har vært å slå ned på «terroristene» som stod bak angrepene fra Arakan Rohingya Salvation Army (ARSA) der flere titalls soldater og polititjenestemenn ble drept.

Rohingyaene er en muslimsk folkegruppe i et buddhist-dominert Myanmar. De holder til i de vestlige delene av landet, spesielt i delstaten Rakhine. Rohingyaene nedstammer fra muslimske handelsfolk som slo seg ned i regionen for over 1000 år siden, mens burmesiske myndigheter mener rohingyaene er ulovlige innvandrere fra Bangladesh.

I forkant av kunngjøringen av retur-avtalen satt Myanmars de-facto leder Aung San Suu Kyi i møte med nabolandets utenriksminister Abul Hassan Mahmood i Myanmars hovedstad Naypitaw. Møtet fant sted få dager før pave Frans besøker Myanmar og Bangladesh.

I går besluttet USA å stanse alle reiser for amerikanske tjenestemenn til delstaten Rakhine i Myanmar, i frykt for protester. Begrunnelsen skal være at USA mener det er bevis for etnisk rensing av rohingyaene, og som en rekke organisasjoner anklager landets utenriksminister Rex Tillerson burmesiske hærstyrker for å stå bak forferdelige overgrep mot minoriteten.

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 23.11.2017 09.22.19 Sist oppdatert: 23.11.2017 09.22.20