Laili Begum har mistet barnet, moren og lillesøsteren. Foto:Fabeha Monir

– Tenker hele tiden på min døde søster

En halv million rohingyaer har flyktet fra volden i Myanmar og over grensen til Bangladesh. Laili Begums lillesøster ble bundet og drept av soldater.

Av Fabeha Monir / Bangladesh Sist oppdatert: 04.10.2017 07.43.36

Bistandsaktuelts lokale medarbeider i Bangladesh, journalisten Fabeha Monir, har snakket med en rekke flyktninger om deres opplevelser. Her er den tredje historien. 

Laili Begum (18) forteller:

Balukhali flyktningleir

– Min lillesøster Rokeya gikk ikke glipp av skolen en eneste dag. Hun var veldig glad i å lære, men hun var redd for å sove alene om kvelden. Jeg sov alltid sammen med henne. Jeg pleide å fortelle henne at jeg aldri ville la henne sove alene. Hver eneste dag gikk hun på skolen. Jeg hadde aldri trodd i at livet ville endre seg så brått – til mitt verste mareritt. Jeg vet ikke nøyaktig når militærstyrkene kom til landsbyen vår. Først satte de fyr på skolen, og så begynte de å skyte.

 

Døde overalt

Det var vanskelig å høre noe på grunn av skriking. Broren min, Nur Mohamad, kom løpende hjem til huset vårt og sa at vi måtte rømme sammen med ham. Jeg løp mot skolen, og broren min måtte holde meg oppe halve veien. Jeg løp og løp. Det var utallige døde kropper, og på avstand så jeg skjerfet til søsteren min. Hun var død, som de andre. Hendene hennes var bundet sammen, og det var blod over hele kroppen hennes. Broren min dro meg bort fra plassen som om jeg var et dyr, og hvisket at soldatene tar jenter og torturerer og dreper dem. Jeg mistet mitt første barn for en uke siden.

 

Mistet barnet

Barnet mitt var fire dager gammelt og døde. På én uke hadde jeg mistet tolv familiemedlemmer etter at de militære angrep. Bare tre av oss var i live da vi kom frem til Bangladesh. Vi gjemte oss i jungelen i fire dager. Mannen min var også skadet. Moren min Nureja Begum (60) ble skutt og døde. Hver gang jeg lukker øynene mine, ser jeg den døde kroppen til søsteren min. Hva galt har en tiårig jente gjort? Jeg klarer ikke å snakke med noen, jeg føler meg tom hele tiden. Jeg savner familien min, moren min og søsteren min hele tiden. Mannen min måtte bære meg på vei mot jungelen, men jeg ville bare dø. Da vi krysset åsen, gikk vi forbi jenter som hadde blitt voldtatt og slått til døde. Det var døde kropper overalt. Vi stoppet ikke for å begrave dem.

Jeg vil ha rettferdighet. Jeg vil ha rettferdighet for familien min, for min søster Rokeya. Mannen min gir meg mat når jeg ikke har spist på mange dager. Mennesker er snille mot oss, men livene våre er ødelagt. Hver gang jeg skal sove, ser jeg bilder av døde mennesker. Jeg ser for meg moren min og søsteren min. Jeg ser at søsteren min er redd for å sove alene. 

Hjelpeorganisasjoner ber om 3,5 mrd. kroner til rohingyaene

Strømmen av rohingyaer fra Myanmar til Bangladesh tiltar, og hjelpeorganisasjonene ber nå om mer penger for å kunne hjelpe flyktningene. 

809.000 rohingyaer har ifølge FN flyktet fra vold og forfølgelse i Myanmar siden august og har søkt beskyttelse i Bangladesh. Der levde det fra før rundt 300.000 flyktninger fra den muslimske minoriteten i Myanmar.

FN og hjelpeorganisasjoner ber nå om nærmere 3,5 milliarder kroner for å kunne hjelpe rohingya-flyktningene de neste seks månedene.

– Rohingyaene i grenseområdene er veldig sårbare og mange er traumatiserte. De lever under ekstremt vanskelige kår, sier Robert Watkins, FNs koordinator i Bangladesh, til Reuters.

Ifølge myndighetene i Bangladesh ankommer det nå mellom 4.000 og 5.000 rohingyaer daglig. I tillegg befinner 10.000 ved grensa og ventet på å ta seg over til Bangladesh. (NTB)

Publisert: 04.10.2017 07.43.36 Sist oppdatert: 04.10.2017 07.43.36