Slik fremstiller Bistandsaktuelt faste tegner, Gado, hendelsene i Zimbabwe. Robert Mugabe holder hodet til kona Grace på et fat, mens forsvarssjef Constantin Chiwenga leder an.

Vanskelige forhandlinger med Mugabe

– Militæret har nå sikret sine egeninteresser både politisk og økonomisk, sier en Zimbabwe-kjenner til Bistandsaktuelt. Det pågår nå vanskelige forhandlinger om en politisk løsning.

Av Jeffrey Moyo, Harare, Jan Speed og NTB Sist oppdatert: 16.11.2017 09.52.51

Kirken og meglere fra Sør-Afrika står sentralt i arbeidet med å mekle fram en løsning i Zimbabwe der president Robert Mugabe er under press til å gå av. Samtaler pågår mellom flere ulike aktører i landet for å få til en bred politisk løsning.

Lokale zimbabwiske medier melder torsdag ettermiddag at presidenten Robert Mugabe om kort tid er klar til å gå av.

De militæret ønsker trolig at tidligere visepresident Emmerson Mnangagwa skal gjeninnsettes og lede en overgangsregjering.

Den tidligere zimbabwiske finansministeren Tendai Biti har uttalt at han ønsker å delta i en eventuell samlingsregjering, så lenge den inkluderer nettopp Tsvangirai.

– Om Morgan sier han er med, så er jeg også med, sier Biti til Reuters.

Kilder i det politiske miljøet og i Zimbabwes etterretning sier at presten Fidelis Mukonori er engasjert for å megle i konflikten mellom militæret og Mugabe.

De sier også at Mugabe nekter å gå av før lederne i regjeringspartiet ZANU-PF har holdt en avstemming om hans framtid.

Torsdag ankom også to ministre fra Sør-Afrika landet. De er ventet å ha samtaler både med Mugabe og forsvarsledelsen.

Robert Mugabe er under husarrest i presidentboligen som kalles "Det blå huset" - det har dyre, blå takstener.

Tidligere visepresident Emmerson Mnangagwa, som fikk sparken i forrige uke og måtte flykte landet, kom tilbake til landet onsdag. Men har er ennå ikke sett offentlig.

Også opposisjonsleder Morgan Tsvangirai er tilbake i landet etter å ha blitt behandlet for kreft i utlandet. Torsdag ettermiddag holdt han en pressekonferanse i Harare der han ber president Robert Mugabe om gå av umiddelbart. Tsvangirai sa at han ønsker så fort som mulig at det starter forhandlinger om en overgangsordning, og han tar også til orde for store reformer i forkant av et nytt valg.

Det er uklart om presidentens kone, Grace Mugabe (52) befinner seg Namibia, eller ikke.

100 sivilsamfunnsorganisasjoner i Zimbabwe har i en uttalelse sagt at en overgang må skje i henhold til grunnloven og inkludere alle partier og interessegrupper. De ønsker en "tydlige og gjennomførbar veikart" for løse landets problemer.

 

"Dette er ikke et kupp"

Det hersker samtidig fortsatt uklarhet rundt de militæres intensjoner med det som likner veldig på et kuppforsøk. 

– Vi ønsker å gjøre det helt klart at dette ikke er en militær maktovertakelse. Vi retter oss bare mot kriminelle rundt ham (presidenten, red.anm.), som begår forbrytelser som fører til sosial og økonomisk lidelse i landet, slik at de kan stilles til ansvar, uttalte en talsmann for militæret til landets statskanal onsdag. Han sa også at militæret garanterer for Mugabe og familiens sikkerhet.

Den zimbabwiske aviseieren Trevor Ncube har tweetet at visedirektøren for sikkerhetstjenesten Central Intelligence Organization  er tatt i arrest. Det samme er lederen for ungdomsorganisasjonen til ZANU-PF, og to andre statsråder som var sterk støttespillere for Grace Mugabe.

Sør-Afrikas president Jacob Zuma har i en uttalelse på vegne av den regionale samarbeidsorganisasjonen SADC sagt at organisasjonen «håper at utviklingen i Zimbabwe ikke fører til et ikke-konstitusjonelt regjeringsskifte», og at det ville være et brudd med prinsippene til både SADC og Den afrikanske unionen. AU har også sagt at de vil ikke akseptere et statskupp.

 

Forsvarer egeninteresser

– Militæret har nå sikret sine egne interesser både politisk og økonomisk. De hadde ikke grepet inn om ikke de visste at dette har folkelig støtte. De ønsket å rette på en uønsket utvikling, sier Henning Melber ved Nordiska Afrikainstitutet til Bistandsaktuelt. Han er for tiden gjesteforeleser ved Universitetet i Cape Town.

Han mener militæret fryktet at dersom Grace Mugabe fikk mer makt så ville det true deres økonomiske interesser. For dem er Grace Mugabe hverken veteran av frigjøringskrigen, hun er kvinne og er opprinnelig fra Sør-Afrika.

– Soldatene kunne rett og slett ikke la en grisk og ambisiøse person som Grace Mugabe true deres maktstilling, sier Melber. Og siden Grace er foraktet av de fleste zimbabwere, så er hun antagelig allerede helt isolert politisk.

Han tror ikke generalene ønsker å sitte i regjeringen. De er fornøyd med å trekke i trådene fra sidelinjen.

– Det er ikke utenkelig at de lar Mugabe beholde presidentstillingen, mens det er Emmerson Mnangagwa som egentlig styrer landet og partiet, sier Melber.

 

Håper på endring

Norsk Folkehjelp har drevet prosjekter i Zimbabwe i mange år, og støtter en rekke sivilsamfunnsorganisasjoner. De følger nøye med på utviklingen.

– Sivilsamfunnet vil alltid reagere mot et militærkupp. Men i dagens situasjon ser de nok et håp om endring, tross alt, sier Nina Bjerke Tawanda, rådgiver for det sørlige Afrika i Norsk Folkehjelp.

– Organisasjonene opplever at en epoke er over og at en ny er i emning. For sivilsamfunnet er det viktig at de demokratiske verdiene som er nedfelt i grunnloven blir opprettholdt. De vil nok følge nøye med i tiden som kommer, sier hun.

 

Begynte tidlig

Tirsdag kveld begynte rykter om et mulig militærkupp å svirre etter at det ble observert en kolonne med stridsvogner og andre militære kjøretøy i utkanten av Harare. Kolonnen var på vei mot en militærforlegning. 

Natt til onsdag tok flere soldater seg inn i lokalene til Zimbabwes statlige kringkaster ZBC, melder Reuters. Noen av de ansatte skal ha blitt utsatt for vold, opplyser to ansatte og en menneskerettighetsaktivist til nyhetsbyrået.

Soldatene skal ha sagt at de kun var kommet for å sørge for beskyttelse, og at de ansatte ikke trengte å uroe seg.

Noen timer før militæret okkuperte Zimbabwes statlige tv- og radiostasjon hadde regjeringspartiet ZANU-PFs informasjonsminister kringkastet en uttalelse med sterk kritikk av de militære. Han sa at soldater måtte oppføre seg profesjonelt og ikke blande seg inn i politikk. Det samme budskapet kom fra partiets ungdomsavdeling. Både ungdomsavdelingen og informasjonsministeren støtter Grace Mugabe.

 

Soldater overalt

Væpnede soldater i militærkjøretøyer har tatt oppstilling langs Nelson Mandela Avenue nær parlamentet. De virker oppglødde og glade, samtidig som de sperrer veien for folk og kjøretøyer, rapporterer Bistandsaktuelts korrespondent.

Stridsvogner er også utplassert utenfor Munhumutapa-bygningen, der presidenten har kontor. Forbipasserende blir ransaket. Hovedkvarteret til regjeringspartiet ZANU-PF er omringet av soldater med AK47-geværer.

Ungdomspartiet til ZANU-PF hadde planlagt en stor støttedemonstrasjon på Frihetsplassen for førstedamen Grace Mugabe onsdag. Men nå er plassen avstengt. Ungdomspartiet har senere tweetet at de støtter det som nå skjer.

– Det var ikke noe kupp, bare en ublodig overgang der korrupte og uærlige personer ble pågrepet, og en eldre mann som er blitt utnyttet av sin kone, ble pågrepet, heter det i en av flere Twitter-meldinger fra ZANU-PF onsdag morgen. Det er imidlertid ikke kjent hvem som nå har kontroll over twitter-kontoene.

 

Militæret advarte

Forsvarssjef Constantin Chiwenga truet mandag med å gripe inn mot dem som står bak "utrenskninger" av partimedlemmer. Chiwenga advarte "dem som står bak dette forræderske, skitne spillet". Han ba landets presidentpar om å slutte å kritisere landets væpnede styrker.

Bakteppet er at Mugabe i forrige uke avsatte visepresident Emmerson Mnangagwa og kastet ham ut av regjeringspartiet ZANU-PF. Militæret i landet fryktet at Mugabe vil foreta en utrenskning av tidligere frigjøringssoldater forut for partikongressen i desember.

– Vi må minne dem som står bak de pågående forræderske narrestrekene, om at militæret ikke kommer til å nøle med å gripe inn i saker som angår beskyttelsen av vår revolusjon, sa forsvarssjef Chiwenga. Han sa at militæret vil ikke tillate at landet ledes av noen som ikke deltok i frigjøringskampen.

Dette ble tolket som en direkte advarsel mot Grace Mugabe, presidentens 52-årige kone som har ambisjoner om å overta makten etter ektemannen.

 

 

Heksekunst

Mugabe anklaget 75 år gamle Mnangagwa for å planlegge en maktovertakelse, blant annet ved hjelp av heksekunst. Mnangagwa regnes som Zimbabwes rikeste mann og nyter stor støtte fra de militære. Det samme har tidligere også vært sagt om Mugabe.

Mnangagwa forlot landet. Noen sier at han dro til Sør-Afrika, andre rapporter sier Kina. Han er nå tilbake til hjemlandet og vil holde en pressekonferanse senere i dag.

Den tidligere visepresidenten har kallenavnet «krokodillen» fra da han kjempet i frigjøringskrigen som tok slutt i 1980. Han har lenge vært en nær alliert av president Mugabe og er beryktet blant opposisjonen. Mnangagwa tilskrives et betydelig ansvar for massakrer i provinsen Matabeleland på 1980-tallet der kanskje så mange som 20 000 mennesker ble drept.

 

Britisk diplomati

Storbritannia har i lengre tid arbeidet i kulissene for at Mnangagwa skal overta som president i landet. Tidligere i år kom det rapporter om samtaler mellom Mnangagwa, næringslivet i landet og opposisjonen.

Internasjonale medier spekulerer i om Sør-Afrika har visst om militærets planer om å kvitte seg med Grace Mugabe som en mulig framtidig president. Sør-Afrika har sagt at de sender landets forsvars- og sikkerhetsminister til Zimbabwe "for å diskutere veien videre".

Det sørafrikanske opposisjonspartiet EFF mener landet bør gi president Mugabe politisk asyl, og at det er på tide at han trekker seg tilbake.

 

Hva nå?

– Stemningen har skiftet. Tirsdag virket det som om Mugabe og Grace Mugabes støttespillere var i ferd med å vinne etter at de sparket visepresident Mnangagwa for en uke siden. Men nå ser vi hvem som virkelig eier partiet. Man kan ikke lyve. Det er geværet som styrer politikken, sa Agrippa Chioko, en krigsveteran i Harare til Bistandsaktuelt etter de militæres aksjon onsdag.

Dersom det blir noe av det planlagte president- og parlamentsvalget neste år, vil opposisjonen møte et endret og helt omorganisert ZANU-PF, sier observatører i Harare.

– Folk er allerede imponert over at hæren har handlet mot den delen av regjeringspartiet som får skylda for lidelsene i landet, sier Malvin Mkudu, en politisk analytiker.

En annen observatør Farai Gwenhure tror at Mnangagwa blir den nye partilederen og at det ikke er utenkelig at han danner en koalisjon med det sterkeste opposisjonspartiet, Movement for Democratic Change (MDC).

– Det er behov for en samlingsregjering for å stabilisere økonomien, sier Gwenhure.

 Melber har ingen tro på en samlingsregjering der opposisjonen får reell makt.

- Opposisjonen er nå så svekket at de ikke har noen rolle, sier han.

Generalsekretæren i Zimbabwe National Liberation War Veterans Association, Victor Matemadanda, sa på en pressekonferanse onsdag at partiet ZANU-PF nå er "tilbake i hendene på de rettmessige eierne".

– Partiet ble kapret av kriminelle som ville ødelegge det. De hadde arbeidet iherdig for å få Mugabe til å kvitte seg med alle partiledere med krigserfaring, sa han til Bistandsaktuelt.

En av de som trekkes fram som en «intern fiende» av krigsveteranene er utdanningsministeren Jonathan Moyo. Han var en talefør støttespiller for Grace Mugabe.

Stenger ambassade

På grunn av den politisk ustabile situasjonen oppfordrer både den amerikanske og britiske ambassaden i Harare deres statsborgere som oppholder seg i Zimbabwe, til å holde seg på et trygt sted til de får nærmere beskjed.

EU følger den siste utviklingen i Zimbabwe med uro, sier en talskvinne for EU-kommisjonen. 

Talskvinnen Catherine Ray sier at EU oppfordrer alle parter i konflikten til å gå fra konfrontasjon til dialog, for å nå målet om en fredelig løsning på krisen.

(Bistandsaktuelts lokale korrespondent Jeffrey Moyo følger utviklingen. Saken vil bli oppdatert.)

Zimbabwes nye ledere?

Disse kan være viktige politiske aktører framover i Zimbabwe. De er alle kjent, men er langt fra kjære:

Emmerson Mgangagwa (75) – kjent som «Krokodillen» – hans krigsnavn fra da han var frigjøringssoldat. Han har tidligere vært visepresident og forsvarsminister i ZANU-PF. Han var ansvarlig for omfattende massakre i Matebeleland-provinsen på 1980-tallet. Under flere valg koordinerte han angrep mot opposisjonen. Han er veldig rik, og eier en rekke gårder.

 

Morgan Tsvangirai (65) – leder den største delen av Movement for Democratic Change (MDC). Han var statsminister i en samlingsregjering med Mugabe 2009 til 2013. Han er opprinnelig fagforeningsleder. Han betraktes av observatører som politisk udugelig, og er kjent for å like det gode liv. Han er veldig kreftsyk. Hans tilhengere har flere ganger gått til fysisk angrep mot motstandere innad i partiet og mot andre partier.

 

Constantino Chiwanga (61) – forsvarssjefen som ledet militæraksjonen mot Mugabe. Han har vært i forsvaret helt siden uavhengighet i 1980, og har tidligere spilt en sentral rolle i voldskampanjer mot opposisjonen. Han har brukt stillingen til å berike seg selv.

 

Joice Mujuro (62) – var tidligere visepresident, men ble sparket av Mugabe i 2014 etter at hun kom på kant med Grace Mugabe. Mujuro brøt med ZANU-PF og dannet et nytt parti. Hun har bakgrunn som frigjøringssoldat og hadde krigsnavnet «sølt blod». Hun er ikke betraktet som spesielt dyktig. Hun var gift med en av de mektigste generalene i landet. Han døde under mystiske omstendigheter.

 

Dumiso Dabengwa (77)– krigsveteran fra den andre frigjøringsarmeen ZIPRA. Han har støtte sør i landet.

 

Tendai Biti (51) – leder en annen MDC-parti. Han var en god finansminister under samlingsregjeringen  2009-2013. Da stabiliserte han landets økonomi som var i total oppløsning. Han er flink, men ikke karismatisk. Han er glad i å  besøke Norge.

Publisert: 16.11.2017 09.52.51 Sist oppdatert: 16.11.2017 09.52.51