Den kenyanske opposisjonslederen Raila Odinga taler til sine støttespillere på et valgmøte i Nairobi i september. Foto: Khalil Senosi /NTB scanpix

Opposisjonskandidat trekker seg fra presidentvalget

Den kenyanske opposisjonslederen Raila Odinga vil ikke delta i det planlagte presidentvalget i landet. Han vil presse fram valgreformer. Men onsdag kom både en domstol og parlamentet med nye vedtak. Kaos og uklarhet råder.

Av NTB Sist oppdatert: 11.10.2017 07.41.06

Kenyas høyesterett annullerte resultatet fra presidentvalget i august og har besluttet at det skal holdes nyvalg 26. oktober. Det er første gang at en domstol forkaster et valgresultat i Afrika.

President Uhuru Kenyatta ble i august utpekt som vinner med 54 prosent av stemmene, mens opposisjonslederen Raila Odinga fikk 44,7 prosent. Opposisjonen protesterte imidlertid mot utfallet og fikk gjennomslag for sitt krav om omvalg. De krevde samtidig omfattende reformer og endringer i valgkommisjonen.

 

Odinga trekker seg

Odinga har tidligere protestert mot valgdatoen, og varsler nå at han ikke vil stille opp.

– Etter å ha vurdert vår synspunkt på det kommende valget, med tanke på det kenyanske folkets interesser, regionen og verden i det store og hele, mener vi at det beste er at jeg trer tilbake som presidentkandidat, heter det i Odingas uttalelse.

Opposisjonslederen mener valgkommisjonen ikke har gjort nok for å bekjempe «uregelmessigheter» og «ulovligheter» avdekket av Kenyas høyesterett under valget i august.

– Vi har tatt alle nødvendige skritt for å sikre integriteten i presidentvalget, svarte valgkommisjonen på Twitter.

 

Parlamentet endrer loven

Odinga er ikke overbevist, og har bedt kenyanerne demonstrere for reformer.

Kenyansk lovgiving sier lite om hva som må gjøres hvis en presidentkandidat trekker seg etter et annullert valg. Men analytikere mente tirsag at den sittende presidenten Uhuru Kenyatta ikke kan stille til valg uten en opposisjon, og han kan heller ikke bli tatt i ed slik situasjonen er nå.

Derfor vedtok Kenyas nasjonalforsamling onsdag en lovendring som fastslår at hvis en presidentkandidat trekker seg fra et omvalg, så vinner den andre kandidaten. Opposisjonen boikottet avstemningen. Det skriver nyhetsbyrået Reuters onsdag formiddag.

Endringen i valgloven åpner dermed for at sittende president Uhuru Kenyatta automatisk vinner valget 26. oktober ettersom opposisjonsleder Raila Odinga tirsdag trakk seg som kandidat. Det betyr at saken trolig igjen havner i høyesterett.

 

Retten bestemmer

Men onsdag bestemte samtidig en dommer at Ekuru Aukot, som fikk en prosent av stemmene i den første valgomgangen, må være på stemmeseddelen når det blir omvalg. Dermed får trolig Kenyatta likevel en motstander.

– Kenya er i ukjent farvann. Lovgivningen vår gir ingen retningslinjer i den situasjonen vi er i nå, sier International Crisis Groups politiske analytiker Murithi Mutiga.

 

Store demonstrasjoner

Konflikten har igjen brakt tusenvis av Odingas tilhengere ut i gatene. I byene Kisumu og Homa Bay vest i landet, som regnes som Odingas kjerneområder, var gatene onsdag full av demonstrantene som utstyrt med kjepper og plakater ropte «ingen reformer, intet valg».

Politiet i Kenyas hovedstad Nairobi brukte onsdag tåregass mot opposisjonstilhengere som samlet seg utenfor valgkommisjonens kontor med krav om reformer.

Politiet forsøkte å spre tusenvis av mennesker som støtter opposisjonsleder Raila Odinga. Demonstrantene hadde samlet seg i en park i Nairobi og var på vei mot valgkommisjonens kontorer da politiet rykket inn.

Demonstrantene reagerte med å samle seg i en annen park og marsjerte derfra mot kontorene, som var beskyttet av opprørspoliti.

Publisert: 11.10.2017 07.36.20 Sist oppdatert: 11.10.2017 07.41.06