Frykter ikke ebola-spredning

11 mennesker er smittet og tre er så langt døde. Men ebola-ekspert John Arne Røttingen tror det er mulig å få kontroll på utbruddet i det avsidesliggende området nord i DR Kongo.

Av Espen Røst Sist oppdatert: 15.05.2017 09.27.55

– Utbruddet er foreløpig lokalt. Om helsemyndighetene, WHO og lokalbefolkningen klarer å isolere de som er smittet, frykter jeg ikke spredning til andre områder nå.

Det sier John Arne Røttingen til Bistandsaktuelt om det ferske ebola-utbruddet i DR Kongo. Verdens Helseorganisasjon (WHO) ble varslet om utbruddet i det svært avsidesliggende området helt nord i landet 9. mai. Tre dager senere valgte FN-organisasjonen å kategorisere det ferske utbruddet som en epidemi.

Røttingen er nå administrerende direktør ved Forskningsrådet, men var tidligere områdedirektør for miljømedisin og smittevern ved Folkehelseinstituttet. Han var også prosjektleder og helt sentral for en studie på en ny ebolavaksine i fjor. Røttingen peker på at området Likati i provinsen Bas Uele er svært avsidesliggende.

– Det finnes ikke flyplass i området, men en landingsplass for helikopter et stykke unna. Det betyr at det er lettere å isolere utbruddet, men også at det tar lengre tid å få frem livsnødvendig hjelp og vaksiner, sier Røttingen.

Siden fredag, da Verdens helseorganisasjon (WHO) gikk ut med epidemi-varselet, er det registrert ytterligere to mistenkte tilfeller av det dødelige viruset. I alt er det registrert elleve mistenkte tilfeller, inkludert tre rapporterte dødsfall i grenseprovinsen mot Den sentralafrikanske republikk.

39 år gammel mann

Kun én av de døde testet positivt for ebolavirus, ifølge NTB. WHO jobber nå tett med kongolesiske myndigheter for å sende helsepersonell og beskyttelsesutstyr til det avsidesliggende området. De første kom frem til området nå i helgen.

Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) ankom en 39 år gammel mann et helsesenter med symptomer på ebola allerede 22. april. Vedkommende døde kort tid etter. Personen som fulgte ham til helsestasjonen, samt motorsykkel-drosjesjåføren som fraktet 39-åringen har begge senere utviklet sykdoms-symtomer. Motorsyklisten er en av de to andre som så langt er døde.

Siden desember 2013 har over 11 300 personer mistet livet etter å ha blitt smittet av ebola i Vest-Afrika, hovedsakelig i Guinea, Liberia og Sierra Leone. Etter at det store utbruddet var over i 2015, er det registrert sporadiske tilfeller av smitte.

I DR Kongo krevde den dødelige sykdommen 49 liv i 2015, ifølge offisielle tall. Utbruddet ble imidlertid raskt brakt under kontroll, og det hadde ingen forbindelse med utbruddet i Vest-Afrika. Røttingen forteller at vaksiner, innpakket i kjøle-elementer, nå er på vei de rammede områdene helt nord i DR Kongo.

– Vaksinene er enda ikke godkjent. Det betyr at kongolesiske myndigheter må ta stilling til om de kan brukes nå. At dette er så avsidesliggende områder er viktig for smitte- og spredningspotensialet. Foreløpig er dette håndterbart, men det er veldig viktig å få hjelpen frem.

Ebola:

  • Blødningsfeber som skyldes ulike typer virus med opprinnelse i Sentral-Afrika.
  • Første bekreftede utbrudd fant sted i Kongo (Zaire) i 1976. Sykdommen fikk navn etter elven Ebola som renner nær stedet utbruddet fant sted.
  • Smitten overføres ved direkte kontakt med kroppsvæsker fra syke eller døde.
  • Symptomer er plutselig høy feber, kraftige magesmerter, hodepine, muskelsmerter, oppkast og diaré. Man blir fort dehydrert. Etter hvert svekkes nyre- og leverfunksjonen, og indre og ytre blødninger kan oppstå.
  • Mellom 40 og 90 prosent av smittede dør av sykdommen.
  • En vaksine som kan bli tilgjengelig fra 2018 har opp mot 100 prosent effekt.

Kilder: WHO/NTB

Publisert: 15.05.2017 09.27.54 Sist oppdatert: 15.05.2017 09.27.55