Høyresidens kandidat i Ecuador, Guillermo Lasso (C-L) under et valgmøte sammen med kona Maria de Lourdes Alcivar. Foto: Jose Jacome / NTB scanpix

Høyrevind over Latin-Amerika – Ecuador blåser med

Hvem som blir ny president i Ecuador er ennå ikke avgjort, men første runde av valget synes å bekrefte hovedtrenden fra andre land; det blåser en høyrevind over Latin-Amerika.

Av Lise Josefsen Hermann, i Quito Sist oppdatert: 27.02.2017 10.39.35

 I ti år har Ecuador hatt en venstreorientert president, og presidentvalget sist søndag ble i stor grad en slags folkeavstemning om å fortsette den sosialistiske linjen eller å velge en mer liberalistisk og høyreorientert politikk.

Lenin Moreno (63), som var regjeringspartiets kandidat og hadde president Rafael Correas støtte, fikk flest stemmer ved valget sist uke. Hans fremste utfordrer var høyresidas kandidat, den tidligere bankdirektøren Guillermo Lasso (61).

Moreno var tett på å ta seieren i første runde, men nådde ikke den magiske grensen på 40 prosent av stemmene. Resultatet for Moreno var samtidig betydelig dårligere enn hva partifellen Correa oppnådde i 2013. Den gang fikk han hele 57 prosent av stemmene.

Et klart flertall av befolkningen stemte for andre kandidater. Analytikere mener at velgerne nå stemmer for endring, blant annet fordi Correa, som har sittet ved makten i ti år, etterlater seg et land i økonomisk krise. Krisa skyldes blant annet lave oljepriser, som har gjort at statens inntekter har falt betydelig. Hvem som overtar presidentembetet blir endelig avgjort etter andre valgomgang, 2. april.

Høyreledere overtar

Ropet om endring er det samme som man har hørt i andre land i regionen, der flere land har vært styrt av venstreorienterte ledere; i ulike politiske framtoninger; populister, sosialister og sosialdemokrater.

Argentina, Peru og Brasil, som før var styrt av venstreorienterte regjeringer, har fått sine høyreledere. Argentina og Peru som følge av valg. Brasil på grunn av en riksrett-tiltale mot den venstreorienterte presidenten Dilma Rousseff, som ble erstattet av en tydelig høyreorientert og konservativ president.

– Valget i Ecuador passer perfekt inn i den regionale latinamerikanske sammenhengen, der vi nå ser en høyredreining, sier Francisco Muñoz Jaramillo.

Han er forsker og foreleser ved universitetet Simon Bolivar i Ecuadors hovedstad Quito.

Påvirker hverandre?

Andre kommentatorer ser det samme mønsteret:

– Det er klart at land påvirker hverandre i Latin-Amerika. Jeg tror for eksempel, at valget av den høyreorienterte Mauricio Macri i Argentina påvirket stemningen da Bolivias president Evo Morales fikk nei til å endre konstitusjonen i en folkeavstemning i fjor, sier Santiago Basabe som er foreleser i sammenlignende politikk ved Flacso-universitetet i Quito.

Han mener det er feil å snakke om én venstreorientert bølge i Latin-Amerika.

– Det er forskjellige bølger. For eksempel er land som Chile og Bolivia mindre radikale, de har også hatt rom til å utvikle en privat sektor. Her går Ecuador motsatt vei – og dette må regjeringspartiet Alianza PAIS nå betale regningen for, sier Basabe.

Demonstrasjoner

I Bolivia er venstreorienterte Morales fortsatt populær, med støtte fra mer enn halvparten av befolkningen. Men også hans popularitet er lavere enn den har vært. Sist uke demonstrerte mange i gatene for å protestere mot presidentens ønske om å stille opp til en fjerde periode ved neste valg. De misliker at Morales verken respekterer et nei i en folkeavstemning og grunnlovens regler.

Venezuelas venstreorienterte president Nicolas Maduro, Hugo Chavez’ upopulære og autoritære etterfølger, har sitt å slite med. Det tidligere relativt velstående oljelandet Venezuela, er preget av voldsomme politiske motsetninger og økonomisk kollaps. Økonomien er i ruiner. Store deler av befolkningen har reist fra landet, på jakt etter jobb og lysere framtidsutsikter.

Sier nei til sosialistene

Ved et av valglokalene i Belancanzar skole i Quito traff jeg én av de som hadde reist. 30 år gamle Stephania, med dobbelt statsborgerskap, forlot Venezuela for fire år siden. Nå huker hun av for høyrekandidaten Guillermo Lasso på stemmeseddelen.

–  Det er mest av alt fordi jeg ønsker en endring av regimet i landet, og fordi det er den mest demokratiske kandidaten, sier Stephania.

Hun er samtidig bekymret for trekk ved utviklingen i Ecuador, representert ved det venstreorienterte regjeringspartiet.

– Jeg har sett hvordan ting var i Venezuela, og jeg håper virkelig ikke at det samme vil skje her, sier hun.

Nye valg venter

I november er det duket for presidentvalg i Chile, der den tidligere svært populære sosialistiske presidenten Michelle Bachelet skal bedømmes av folket. Hun har mistet popularitet på grunn av flere korrupsjonsskandaler. I øyeblikket er det den høyreorienterte kandidaten Sebastian Pinera som leder på meningsmålingene.

Neste år, i 2018, er det presidentvalg i Brasil, Colombia og Mexico. Spørsmålet er om også disse landene følger høyrevinden.

Les mer: 

Costa Rica: Framgang i jakten på det rene liv

Norsk politi-kvinne overvåker Colombias fred

Haiti: Misnøye med hjelpeorganisasjonenes innsats

Publisert: 27.02.2017 10.30.19 Sist oppdatert: 27.02.2017 10.39.35