Demonstrasjon i protest mot drap på journalister i Mexico.
Journalist og forfatter Elena Poniatowska deltar i en protestmarkering mot drap på journalister i Mexico tidligere i år. Mexico er nest etter Syria det farligste landet i verden å være journalist. På verdensbasis er likevel årets tall for antall drepte lavere enn i 2016. Foto: Sashenka Gutierrez / EPA / NTB scanpix

Færre journalister drept på jobb i 2017

65 journalister og mediefolk ble drept på jobb i verden i år, viser en oversikt fra Reportere uten grenser (RSF). Det er en nedgang siden i fjor, da det tilsvarende tallet på antall drepte var 79. Syria og Mexico er de farligste landene.

Av NTB-AFP og Asle Olav Rønning Sist oppdatert: 19.12.2017 11.34.00

50 av de 65 var profesjonelle journalister, de øvrige var enten borgerjournalister/grasrotjournalister eller andre som arbeider i media. Når det gjelder profesjonelle journalister, har tallet på antall drepte ifølge en oversikt fra RSF ikke vært så lavt siden 2004.

Årsaken til nedgangen kan delvis være bedre sikkerhetsopplæring, og at det er tatt flere internasjonale initiativer for å beskytte journalister. Det er også lagt større vekt på å beskytte frilansere som arbeider i farlige situasjoner.

RSF viser imidlertid også til at en annen årsak er at journalister gir opp å arbeide i land som har blitt for farlige. Mange journalister har de siste åra mistet livet i land som Syria, Irak, Jemen og Libya.

60 prosent av dødsfallene kom etter målrettede angrep direkte på journalister eller mediefolk. De øvrige ble drept som følge av ikke-målrettede krigshandlinger, eller terrorangrep.

Krigsherjede Syria troner øverst på listen over farlige land for journalister. Der ble tolv journalister drept i år. Mexico fulgte like etter, med elleve journalistdrap. Mexico er dermed verdens dødeligste land som ikke er i krig.

Journalister kastes også i fengsel når de utøver jobben. Her står Tyrkia øverst i statistikken med 42 journalister og mediefolk bak murene. Kina kan riktig nok vise til 52 fengslede mediefolk, men der omfatter RSFs tall også bloggere. Syria, Iran og Vietnam utgjør de tre øvrige av de fem landene i verden som fengsler flest journalister.

Journalister drept på jobb

- 65 journalister og mediefolk mistet livet på jobb på verdensbasis i år.

- Krigsherjede Syria er det farligste stedet å være journalist. Der ble tolv journalister drept.

- Mexico troner øverst på listen over de farligste landene som ikke er i krig. Der ble elleve journalister drept.

- Tyrkia topper statikken i antall fengslinger, med 42 journalister og mediefolk bak murene. For Kina er tallet 52, men det inkluderer også bloggere.

Kilde: Reportere uten grenser (RSF)

(NTB)

Publisert: 19.12.2017 11.33.59 Sist oppdatert: 19.12.2017 11.34.00