I 2011 skapte det reaksjoner i Israel da en plass i Palestina ble oppkalt etter Dalal Mughrabi. Nå har et kvinnesenter på Vestbredden også valgt å hedre kvinnen som var med i en aksjon der 37 sivile israelere ble drept. Foto: Majdi Mohammed / AP / NTB Scanpix Foto: Majdi Mohammed

Norsk nei til «glorifisering av terror»

Norge trekker støtten til et kvinnesenter på Vestbredden etter israelske protester. Senteret på Vestbredden ble oppkalt etter en kvinne som deltok i en væpnet aksjon som endte i et blodbad.

Av Espen Røst Sist oppdatert: 15.06.2017 09.08.38

Et palestinsk senter for kvinner i landsbyen Burqa på Vestbredden ble nylig oppkalt etter den palestinske sykepleieren Dalal Mughrabi, som deltok i en væpnet busskapring i Israel i 1978.

Busskapringen endte med at 37 sivile israelere ble drept, blant dem 13 barn. I tillegg ble også kaprerne, 19-årige Mughrabi og åtte andre palestinere, drept. Mughrabi anses av mange palestinere å være martyr og helt, mens de fleste israelere mener hun er en terrrorist.

Kvinnesenteret har mottatt bistandsmidler fra Norge via den palestinske valgkommisjonen og FN-organisasjonen UN Women for å fremme kvinners deltakelse i valg. Men norske myndigheter har nå valgt å trekke støtten. I en pressemelding fra utenriksdepartementet heter det at «Norge reagerer mot uakseptabel glorifisering av terror».

– Ikke akseptabelt

– Glorifisering av terrorangrep er fullstendig uakseptabelt. Jeg tar på det sterkeste avstand fra at institusjoner på denne måten tar navn etter personer som har deltatt i terrorhandlinger. Dette er noe Norge ikke aksepterer å bli assosiert med, og det er uholdbart at norske bistandsmidler går til slike formål, sier utenriksminister Børge Brende i meldingen.

Da navnevalget ble kjent skal israelske myndigheter ha protestert mot FN-støtten til senteret, ifølge nettstedet Wafa. Verken norske myndigheter eller FN skal ha blitt konsultert om navnevalget, som først ble kjent under åpningen av senteret i midten av mai. Utenriksdepartementet reagerte da umiddelbart og krevde tilbakebetaling av støtten.

– Vi har bedt om at logoen til det norske representasjonskontoret blir tatt av bygningen umiddelbart, og at midlene som har gått til senteret blir tilbakebetalt. Det vil ikke bli inngått nye avtaler med verken valgkommisjonen eller UN Women i palestinske områder før de har tilfredsstillende prosedyrer på plass som sikrer at slikt ikke skjer igjen, sier utenriksministeren.

Tross israelsk press og norske myndigheters reaksjon ønsker ikke de lokale myndighetene i Burqa å endre navnet på kvinnesenteret.

«Ofret seg for landet»

– Senteret er bygget for å styrke unge kvinners stilling i samfunnet. Navnet ble valgt av landsbyens innbyggere for å hedre en palestiner som ofret seg for landet sitt, sier lederen for Burqas landsbyråd Sami Daghlas til nettstedet Wafa.

Han forteller at landsbyen ikke har til hensikt å bøye av for presset og endre navn på kvinnesenteret. Til nettstedet sier landsbylederen at han er overrasket over at FN og norske myndigheter har valgt å bøye av for israelsk press.

Publisert: 15.06.2017 09.08.38 Sist oppdatert: 15.06.2017 09.08.38