Den nigerianske advokaten og læreren Zannah Mustapha er årets vinner av den gjeve Nansenprisen. Hans største øyeblikk i livet var da han fikk sørget for frigivelsen av 82 jenter fra islamistgeriljaen Boko Harams fangenskap Foto: Håkon Mosvold Larsen /NTB scanpix

Nansenprisvinner fikk frigitt jentene fra Chibok

Vinneren av Nansenprisen, nigerianske Zannah Mustapha, tror løslatelsen av jentene fra Chibok er første skritt mot en fredsavtale med islamistene i Boko Haram.

Av Bibiana Piene /NTB Sist oppdatert: 27.09.2017 08.26.19

Den 57 år gamle læreren og tidligere advokaten var sentral i forhandlingene med geriljaen som førte til at i alt 103 jenter er blitt løslatt fra Boko Harams fangenskap.

I oktober i fjor kunne Mustapha geleide 21 unge kvinner til friheten. I mai i år ble ytterligere 82 løslatt.

– Det er det største øyeblikket i mitt liv, slår prisvinneren fast.

Stein på stein

Jentene var blant de 276 som i 2014 ble bortført fra en skole i Chibok i nærheten av Maiduguri i Nord-Nigeria, en hendelse som skapte store overskrifter over hele verden.

Mustapha kommer selv fra Maiduguri, Boko Harams kjerneområde. For ham var løslatelsene et bevis på at det er mulig å bygge tillit.

– Vi brukte lang tid på å utarbeide en konfliktanalyse. Deretter bygde vi stein på stein, forteller han til NTB. Prisvinneren er i Norge for å orientere myndigheter og organisasjoner om sitt arbeid.

Fortsatt holder Boko Haram rundt 100 jenter fanget. Mustapha tror han vil greie å få også disse satt fri.

– Men noen av jentene er blitt radikalisert og vil ikke forlate Boko Haram. Det er veldig sårt for foreldrene, sier han.

Avtale innen rekkevidde

Løslatelsen av jentene er uansett et viktig skritt i en lang prosess, understreker prisvinneren.

– Det handler om å bygge tillit. Atmosfæren har blitt mindre giftig, og det åpner for mer positive forhandlinger, sier han og viser til at etter at jentene var løslatt, dro den nigerianske presidenten til FN og sa han ville forhandle med islamistene.

En avtale med Boko Haram kan være innen rekkevidde i hans egen levetid, tror 57-åringen.

– Før ville ingen snakke med Boko Haram. Det gjør vi nå, slår han fast, men understreker samtidig at konflikten i Nigeria handler om mye mer enn jentene fra Chibok.

– Det er så mye smerte: 2,8 millioner er blitt hjemløse. Tusenvis av enker vet ikke hvordan de skal få mat på bordet. Tusenvis av foreldreløse barn vet ikke sitt eget etternavn. Hovedsaken er å sørge for at sivile blir beskyttet, sier Mustapha.

En militær løsning har han imidlertid mindre tro på.

– Boko Haram er en del av en verdensomspennende idé. Den kan man ikke knuse med våpen, sier han.

Skole til forsoning

Zannah Mustapha er den første fra Nigeria som blir tildelt Nansenprisen, først og fremst for sin skoleinnsats.

Siden 2007 har han bygget opp et grunnskoletilbud for foreldreløse og sårbare barn i Maiduguri. Etter at Boko Haram-opprøret brøt ut for alvor i 2009, fikk også barn av døde geriljakrigere plass på Mustaphas skoler.

I dag deler 540 barn fra begge sider av konflikten skoletimer og friminutter. Det er et steg mot forsoning, mener Mustapha. Prispengene på 150.000 dollar skal han bruke til å bygge enda flere skoler.

– Dette er skoler der alle barn betyr noe. Vi kan gi dem en framtid, slår Mustapha fast.

 

Publisert: 27.09.2017 08.14.21 Sist oppdatert: 27.09.2017 08.26.19

Du må gjerne legge inn din egen kommentar i disqus under. Alle innlegg må signeres med fullt navn. Anonyme innlegg fjernes.