Zimbabwes president Robert Mugabe sover, og presidentkandidater står i kø. Ikke alle er like seriøse. Foto: S. Sibeko / NTB scanpix

Mugabes seriøse og kuriøse utfordrere

Den sittende presidenten er 93 år, satser på gjenvalg neste år etter 37 år i jobben og sovner under møter. Da er det kanskje ikke rart at utfordrerne varierer fra en syk, tidligere fagforeningsleder til en ulovlig gullgraver.

Av Jeffrey Moyo / Harare Sist oppdatert: 02.10.2017 08.25.37

Zimbabwe er mindre enn ett år unna neste presidentvalg. Registrering av velgere har begynt. President Robert Mugabe er regjeringspartiet ZANU (PF) offisielle kandidat. De store opposisjonspartiene har samlet seg bak Morgan Tsvangirai, tidligere fagforeningsleder og statsminister. Det vekker ikke stor tillit at han nylig havnet på sykehus og at hans tilhengere banker opp motstandere. Men det er noen litt mer morsomme presidentkandidater

 

Kjærlighetens kandidat

49-årige Henry Mutasa gestikulerer pesende mens han tørker svette av pannen. Han presenterer seg som presidentkandidat i Zimbabwes hovedstad Harare. Tilskuerne fniser og ler av ham.

Mutasa går med ødelagte sandaler, og øynene hans er skjult av mørke solbriller. Han beveger seg bokstavelig talt på føttene rundt i byen fra en forstad til en annen for å få støtte.  Ungkarens store kampsak er mangelen på kjærlighet i Zimbabwe.

– I min regjering vil det være et departement som hjelper mennesker finne kjærligheten. Mange mennesker har problemer med å skaffe seg livspartnere, sier Mutasa.

Mutasa er grunnlegger, president og førstesekretær i partiet Kambizi, der han altså er eneste medlem.

– Jeg trenger ikke støttespillere. Jeg er alene. Folk kan se hva jeg gjør og følge etter meg. Jeg kalte partiet mitt Kambizi for å vise respekt for min avdøde far Christopher Kambizi Mutasa og alle andre forfedre i slekten min, sier han.

 

Ulovlig gullgraver

En annen kandidat som har meldt seg på i kampen om å bli president, er 43-årige Welcome Shumba. Han graver ulovlig etter gull ulovlig. Han har kalt sitt parti The Suffering Voices of Zimbabwe.

– Ja, jeg er en gullgraver, og folk liker meg på grunn av det, sier Shumba.

– Jeg tilbringer det meste av livet mitt sammen med lidende mennesker mens vi graver etter gull for å få endene til å møtes, sier Shumba. Han har nettopp gravd en grop, og ansiktet hans er dekket av støv.

Til tross for at han graver gull ulovlig, håper Shumba å danne en ukorrupt regjering i Zimbabwe.

– I min regjering vil det være ansvarlig i alle sektorer. Det vil være nulltoleranse for korrupsjon, sier Shumba.

 

To koner og 11 barn

Mureren Egypt Dzinemunhenzva kan man heller ikke overse. Han har blitt den store snakkisen på grunn av sine presidentambisjoner.

Dzinemunhenzva er polygamist. Han har to koner og elleve barn. Han har stilt opp i hvert presidentvalg siden 1995 til tross for at folk gjør narr av hans forsøk, inkludert en av konene hans.

– Journalister som hører på min manns ønske om å bli president i dette landet, er ikke seriøse, sier kona Sarudzai.

Men mannen hennes, som jobber med sliping i tillegg til å være murer, mener bestemt at han har en sjanse til å utkonkurrere president Mugabe i det kommende valget.

– Jeg pleide å stille opp som uavhengig kandidat, men nå har jeg dannet et politisk parti, The Forces of the Liberation Organisation of African National Party. Vi har frigjøringskrigere i våre strukturer. Jeg håper at vi kan slå Mugabes parti Zanu-PF, sier Dzinemunhenzva.

Men heller ikke krigsveteraner tar ham seriøst.

– Han ser ut som en komiker. Komikere kan ikke tas på alvor, sier leder Christopher Mutsvangwa i Zimbabwe National War Veterans Association.

 

Rengjør toaletter

Kisinoti Mukwazhe, en tidligere toalettrengjører i 50-årene fra byen Chitungwiza, er presidentkandidat for Zimbabwe Development Party.

– Jeg har bygget mitt fundament på min tidligere karriere som toalettrengjører, og folk liker meg på grunn av det, forteller han.

– Mugabe er en hindring for utenlandske direkte investeringer. Han er korrupt, og denne toalettrengjøreren skal bokse ham ut av presidentkontoret, sier Mukwazhe.

 

Dersom Mugabe ikke skulle overleve fram til valget er flere ZANU-PF topper klar til å overta. Fremst i rekken er hans shoppingglade kone, Grace, og den tidligere generalen og nåværende visepresidenten Emmerson Mnangagwa. Han har en kaffekopp der det står: «I’M THE BOSS» og omtales med krigsnavnet fra frigjøringskrigen: "Krokodillen". Grace Mugabe har støtte fra kvinneavdelingen i regjeringspartiet.

Men Mugabe er ikke glad for at kampen om hans etterfølger allerede er i gang i partiet. Nylig sa ha at det var en «Judas» ved hans bord og at han ville aldri la seg presse til å bli pensjonist.

 

 

Publisert: 02.10.2017 08.25.36 Sist oppdatert: 02.10.2017 08.25.37

Du må gjerne legge inn din egen kommentar i disqus under. Alle innlegg må signeres med fullt navn. Anonyme innlegg fjernes.