De militære har får det trolig som de vil. De innrømmer å ha arrestert "kriminelle" i kretsen rundt Robert Mugabe. De vil helst se at tidligere viseprident Emmerson Mnangagwa overtar makten. Illustrasjon: GADO

Mugabe på vei ut – strid om når og hvordan

Militæret i Zimbabwe får det som de vil – Mugabe trekker seg – forhandlingene dreier seg om når. Landets krigsveteraner oppfordrer til demonstrasjoner mot Mugabe. Flere partilag vil ekskludere den 93-år gamle presidenten fra regjeringspartiet.

Av Jan Speed, Jeff Moyo /Harare og NTB Sist oppdatert: 17.11.2017 07.08.12

Flere rapporter fra zimbabwiske kilder torsdag kveld og fredag morgen hevder at Robert Mugabe har sagt seg villig til å trekke seg som president mot garantier at han ikke vil bli rettsforfulgt og at familien skal kunne forlate landet.

Kampen dreier seg nå om rekkefølgen og tidspunktet for at det skal skje. Mugabe skal  ha sagt at han er villig til å trekke seg som leder av regjeringspartiet ZANU-PF under den allerede planlagte partikongressen i desember, men at han vil først trekke seg som president ved valget i 2018.

Generalene ønsker på sin side at han skal gjeninnsette visepresident Emmerson Mgangagwa, trekke seg tilbake umiddelbart og flytte til Sør-Afrika. Mugabe har store hus flere steder i utlandet.

Mugabe bruker grunnloven som brekkstang for i sine argumenter, militæret truer med opptrapping. De sitter på mye informasjon om mulige lovbrudd begått av presidentkona Grace Mugabe og hennes krets i ZANU-PF-partiet gjennom årene.

Zimbabwes militære ledere sa fredag morgen at de snakker med president Robert Mugabe om veien framover for landet. De bekrefter at flere av Mugabes allierte er pågrepet.

Det er første gang militæret kommer med en offisiell uttalelse siden hæren grep makten og plasserte Mugabe i husarrest for to dager siden. De sier at «det er gjort betydelige framskritt i operasjonen mot det som blir omtalt som «kriminelle» i kretsen rundt Mugabe».

Regjeringspartiet, som de militære har ribbet for sentrale Mugabe-tilhengere, begynner å bli utålmodig.

– Hvis Mugabe er sta, får vi ham sparket søndag og stiller ham for riksrett tirsdag, sier kilden, som skal være høyt plassert i regjeringspartiet.

Flere sentrale lokallag av regjeringspartiet sier at de ønsker å ekskludere Mugabe fra partiet.

Lederen i den mektige krigsveteranforeningen, Chris Mutsvangwa, vendte tilbake til Zimbabwe fredag. Han oppfordrer til fredelig demonstrasjoner mot Mugabe på lørdag.

– Han er nødt til å ta en beslutning i dag om å gå, hvis ikke vil vi gjøre opp i morgen, sier  Chris Mutsvangwa.

 

Kan ta tid

– Vi vet ikke hvor dette vil ende, tweeter Trevor Ncube, eier av ukeavisen Mail & Guardian i Sør-Afrika og tre zimbabwiske aviser. Han har flere ganger kommet på kant med Mugabe-regimet.

Både Den afrikanske unionen, den regionale samarbeidsorganet SADC, EU og USA begynner å legge seg opp i det som skjer i Zimbabwe. Dette advarer Ncube mot i en tweet fredag morgen:

– Vi ber dere, hold dere unna den politiske drakampen i Zimbabwe…Vi er veldig klar på det vi ønsker oss, og dere kan ikke bidra, skriver han. Samtidig viser han til at AU og SADC i 37 år har unnlatt å gjøre det de burde i Zimbabwe.

Regjeringshæren i Zimbabwe grep makten natt til onsdag, omringet flere offentlige kontorer, arresterte en del regjeringsmedlemmer og satte den 93 år gamle presidenten i husarrest. Men de nekter for at det er snakk om et militærkupp.

 

 

Forhandlinger

Torsdag ettermiddag offentliggjorte det regjeringskontrollerte avisen The Herald en rekke bilder av et møte i presidentboligen, Det blå huset. Mugabe satt i da i møte med forsvarssjef Constantino Chiwenga, utsendinger fra Sør-Afrika, samt presidentens faste sjelesørger, presten Fidelis Mukonori. Forsvarssjefen og Mugabe stiller sammen smilende på et av bildene.

Den afrikanske unionen (AU) og Samarbeidsorganet for det sørlige Afrika (SADC), der Sør-Afrikas president Jacob Zuma er leder hadde torsdag et møte i Botswana for å diskutere utviklingen i Zimbabwe, og Zuma hevdet at en løsning var nært forestående.

Zuma har ikke betegnet maktovertakelsen i Zimbabwe som et kupp, vel vitende om at SADC ikke anerkjenner regjeringsskifter som følge militærkupp.

Det samme er tilfellet med AU, men unionens leder Alpha Conde har gjort det helt klart at krisen i Zimbabwes grunnlov må respekteres, at konflikten i regjeringspartiet ZANU-PF må løses politisk og at de militære må holde seg utenfor.

 

USA ønsker ny æra

USA ønsker å se Zimbabwe gå inn i en ny æra, sier en talsperson for det amerikanske utenriksdepartementet. 

Uttalelsen kan tolkes som en oppfordring til president Robert Mugabe om å gå av, skriver nyhetsbyrået Reuters. Donald Yamamoto, som er regionansvarlig for Afrika i USAs utenriksdepartement, omtalte situasjonen i landet som «veldig flytende». Yamamoto sa også at USA vil vurderer å heve noen av sanksjonene mot Zimbabwe dersom landet begynner å vedta politiske og økonomiske reformer.

– Vår posisjon har alltid vært at dersom de jobber for konstitusjonelle, økonomiske og politiske reformer, og ivareta det politiske området og menneskerettighetene, kan vi starte en dialog om å heve sanksjoner, sa han.

 

 

Zimbabwes nye ledere?

Opposisjonen og sivilsamfunnsorganisasjoner i Zimbabwe håper at det blir dannet en samlingsregjering, og at Mugabe går av. Disse kan være viktige politiske aktører framover i Zimbabwe. De er alle kjent, men er langt fra alle kjære:

Emmerson Mgangagwa (75) – kjent som «Krokodillen» – hans krigsnavn fra da han var frigjøringssoldat. Han har tidligere vært visepresident og forsvarsminister i ZANU-PF. Han var ansvarlig for omfattende massakre i Matebeleland-provinsen på 1980-tallet. Under flere valg koordinerte han angrep mot opposisjonen. Han er veldig rik, og eier en rekke gårder.

 

Morgan Tsvangirai (65) – leder den største delen av Movement for Democratic Change (MDC). Han var statsminister i en samlingsregjering med Mugabe 2009 til 2013. Han er opprinnelig fagforeningsleder. Han betraktes av observatører som politisk udugelig, og er kjent for å like det gode liv. Han er veldig kreftsyk. Hans tilhengere har flere ganger gått til fysisk angrep mot motstandere innad i partiet og mot andre partier.

 

Constantino Chiwanga (61) – forsvarssjefen som ledet militæraksjonen mot Mugabe. Han har vært i forsvaret helt siden uavhengighet i 1980, og har tidligere spilt en sentral rolle i voldskampanjer mot opposisjonen. Han har brukt stillingen til å berike seg selv.

 

Joice Mujuro (62) – var tidligere visepresident, men ble sparket av Mugabe i 2014 etter at hun kom på kant med Grace Mugabe. Mujuro brøt med ZANU-PF og dannet et nytt parti. Hun har bakgrunn som frigjøringssoldat og hadde krigsnavnet «sølt blod». Hun er ikke betraktet som spesielt dyktig. Hun var gift med en av de mektigste generalene i landet. Han døde under mystiske omstendigheter.

 

Dumiso Dabengwa (77)– krigsveteran fra den andre frigjøringsarmeen ZIPRA. Han har støtte sør i landet.

 

Tendai Biti (51) – leder en annen MDC-parti. Han var en god finansminister under samlingsregjeringen  2009-2013. Da stabiliserte han landets økonomi som var i total oppløsning. Han er flink, men ikke karismatisk. Han er glad i å  besøke Norge.

Publisert: 17.11.2017 07.08.11 Sist oppdatert: 17.11.2017 07.08.12