Brian Munaka og andre urteselgere på gata i Harare kan tjene opp mot 40 dollar dagen. Foto: Jeffrey Moyo / Bistansaktuelt

Økte medisinpriser = økt salg av ville urter

Den økonomiske krisen i landet gjør at stadig flere zimbabwere ikke har råd til vanlig medisinsk hjelp. Det har gitt en salgsboom for «traditional healers».

Av Jeffrey Moyo, i Harare – Zimbabwe Sist oppdatert: 23.08.2017 09.41.38

På et gatehjørne midt i Harare står Francis Chirwa og studerer flasker som er fylt til randen med ulike urter og vann. På begge sider av ham kommer det stadig flere mennesker som stiller seg opp i gaten. Mange kjøper urter.

– Jeg har leverkreft, og sykehusbesøk har tatt knekken på økonomien min. Selv om det er meningen at jeg skal ha time hos leger på offentlige sykehus, har jeg ikke hatt mulighet fordi ventetiden er flere måneder. Derfor kjøper jeg urtemedisin på gaten, sier Chirwa.

For mange zimbabwere, som Chirwa, har urteselgere på gatehjørnene blitt et alternativ. Årsaken er økte priser for helsetjenester både på offentlige og private sykehus.

Urter mot leverkreft

I Zimbabwe må pasienter betale minst 20 amerikanske dollar for en konsultasjon hos en vanlig lege, som deretter sender pasienten videre til en spesialist, der prisen er mellom 50 og 80 amerikanske dollar per konsultasjon.

Krisen gjør at stadig flere zimbabwere ikke har råd til medisinsk hjelp. Mer enn 90 prosent av landets vel 13 millioner innbyggere har ikke jobb og dermed ikke tilgang til medisinsk behandling.

– Jeg har vært hos leger flere ganger tidligere, og hver gang jeg har vært der, har de gitt meg resepter på medisiner som må kjøpes på apotek. Det har jeg ikke råd til siden jeg ikke har jobb, sier Chirwa.

– Jeg har medisin for alt

I skyggen av den økonomiske krisa har "traditional healers" gode dager. Blant dem er urtedoktorenTariro Chinopawada (58)

– Jeg har medisin for alle sykdommer her. Denne urten er for magesmerter, jeg har blandet den med vann. Den koster to dollar, sier han.

Den 58-årige selvlærte urtedoktoren opplever en jevn strøm av kunder der han står på gaten i Zimbabwes hovedstad.

– For meg er det jo en jobb, selv om jeg synes synd på pasientene som ikke kan få moderne medisinsk hjelp. Jeg tjener 40 dollar hver dag gjennom salg av urter. Mange mennesker har utfordringer når det gjelder medisinsk hjelp fra klinikker og sykehus, og de kommer til mennesker som meg for å kjøpe urter som behandling, sier Chinopawada.

– Ikke myndighetenes ansvar

Det er lite hjelp å få fra Zimbabwes regjering for å bedre situasjonen.

– Enten har vi medisinene, eller så har vi det ikke. Pasientene må finne sine egne utveier hvis de ikke kan få medisiner, og hvordan de får tak i det, er ikke regjeringens ansvar. Vi er klar over at pasienter strømmer til gateselgere for å kjøpe urter, sier en ansatt i helse- og barnedepartementet som ønsker å være anonym - "av profesjonelle årsaker".

Urtedoktorene har ingen vanlig fagutdanning, og pasienter som trenger deres hjelp, forteller at de ikke har noe valg annet enn å risikere livene sine.

– Jeg har aldri fått opplæring i tradisjonell medisin. Mine forfedre gir meg visjoner gjennom drømmer om hvilke urter jeg trenger for å behandle syke mennesker, og jeg går ut i naturen og leter etter disse plantene, forteller Sarudzai Chikwekwe (67), som selger urter på gaten i Zimbabwe.

Hivpasient på urtemedisin

Mange pasienter har ikke annet valg enn å søke hjelp hos urtedoktorer som Chikwekwe, selv om de ikke har noen garanti for deres kunnskap og erfaringer.

– Vi har veldig lite penger, og derfor går vi til urteselgere vi treffer på gaten. Vi bare prøver lykken. Kanskje vi vil overleve ved deres hjelp, sier Ratidzai Ngorima (27), som har hiv/aids.

Hun sier at urtedoktorene hevder at de kan behandle enhver sykdom.

Til tross for tilliten mennesker som Ngorima har til gateselgerne, har helsemyndighetene uttalt at de ønsker å motvirke tilstrømmingen av selvlærte urtedoktorer.

– Veldig farlig

– Økonomiske problemer fører mennesker til gatene fordi de ikke har råd til anbefalt medisin og helsetjenester, sier Richard Rukwata, talsmann for The Medicines Control Authority of Zimbabwe.

Han prøver så godt han kan å opplyse om farene ved bruk av urter folk har kjøpt på gata.

– Både tradisjonell og moderne medisin er veldig farlig hvis det ikke brukes korrekt. Det er behov for reguleringer, sier Rukwata.

Les også:

Publisert: 23.08.2017 09.41.38 Sist oppdatert: 23.08.2017 09.41.38