esteban@estebanbarrera.com
Lenin Moreno, Ecuadors påtroppende president, har sittet i rullestol etter at han ble skutt av væpnede ranere for nesten tjue år siden. Foto: Esteban Barrera

Lenin Moreno vil samle splittet Ecuador

Venstreorienterte Lenin Moreno overtar etter Rafael Correa som Ecuadors president i mai. Den rolige, smilende Moreno, med sine anekdoter og vittigheter, ønsker å samle et splittet land.

Av Lise Josefsen Hermann / Quito Sist oppdatert: 19.04.2017 07.45.22

Lenin Moreno møtte en utvalgt gruppe internasjonale journalister, blant dem Bistandsaktuelts medarbeider, dagen etter at han ble erklært som vinner av presidentvalget, med 51 prosent av stemmerne.

Samtidig klager opposisjonen over resultatet, som de påstår at skyldes valgfusk. De hevder at det var uregelmessigheter ved 1795 valgkretser, med 600 000 stemmer. Det antallet er nesten dobbelt så stort som det Moreno vant med over opposisjonskandidaten Guillermo Lasso. 

Skutt av væpnede ranere

Lenin kommer smilende inn til møtet med utenlandske journalister. Trillende. Den 64 år gamle politikeren har sittet i rullestol etter at han ble skutt av væpnede ranere for nesten tjue år siden. Lenin Moreno blir Latin-Amerikas første president i rullestol.

– Tidligere ble familier som hadde en handikappet person utstøtt. Vi vil synliggjøre personer med handikap for å inkludere dem. Vi skal arbeide for tilgjengelighet og for å respektere mangfold.

Den nyvalgte presidenten utstråler ro og har et mildt ansiktsuttrykk. Det motsatte av Rafael Correa og andre populistiske venstreorienterte presidenter i regionen. Han snakker lavmælt og analytisk, uten store armbevegelser og forførende ord.

– Norge, utbryter han når han hører jeg kommer fra Bistandsaktuelt.

– Jeg elsker maleren Edvard Munch. Og komponisten Edvard Grieg, utbryter han. Han har gjort leksene sine.

Valgfusk?

Jeg spør om hans kommentarer til beskyldningene om valgfusk.

– I sport og politikk handler det om å vinne eller tape med verdighet. Det ber jeg nå den andre om å gjøre, sier han. Lenin Moreno nevner ikke opposisjonskandidaten Lasso ved navn. Under hele møtet omtales han bare som ”han den andre”, som Moreno sier akkurat nå bruker sin rett til å klage på valgresultatet.

– Jeg er den valgte presidenten. Jeg er alles president, inkludert de 48 prosent av ecuadorianerne som ikke stemte på meg. Det er mitt ansvar igjen å forene Ecuador.

Han avslutter med en morsomhet.

– Det er jo som ved lotterier. Han kan jo fortsette å delta.

Tapte for andre gang

Morsomheten er en henvisning til at det er andre gang Guillermo Lasso taper for Morenos og Correas parti Alianza País.

Nåværende president Rafael Correa har hatt presidentembetet i ti år og kunne ikke stille til valg for en ny periode. Men mange ser på valget av Lenin Moreno som en måte for Correa å fortsatte ved makten.

– Correa er en svært god venn. Vi vil fortsatt snakke sammen. Men han har alltid vært respektfull overfor meg, og det vil han fortsette med å være. Det er jeg som tar beslutningene i den neste regeringen. Jeg har min lederstil og den er annerledes enn hans. Det jeg har til felles med Correa er at vi begge elsker Ecuador, sier han.

– Jeg liker dialog

Og der stopper tilsynelatende likheten. På sin indirekte måte går Moreno hardt ut mot Correa.

– Forskjellen fra Correa er at jeg liker dialog. Å lytte. Jeg ønsker å inkludere, og går inn for toleranse og respekt. Jeg mener at en president skal være mer tolerant enn den vanlige borger. Også har jeg en litt annen holdning til ytringsfrihet enn presidenten, sier han.

Vi befinner oss i et lokale som tidligere tilhørte TV-stasjonen RTS, ett av flere medier som ble stengt etter at Correa slo ned på kritisk presse. Kommunikasjonsloven var også tema i møtet med Moreno.

– Noen journalister og medier mener det ikke bør være en kommunikasjonslov. Det er en balanse på en knivsegg og et stort ansvar fra journalisters side. Loven er god, men vi vil justere den og straffe mindre hardt. Regjeringen bør sørge for så mye frihet som mulig.

Store lån

Lave oljepriser går hardt ut over Ecuadors økonomi, og landet har lånt store summer av Kina. Men Moreno går ikke med på at det er noe stort problem.

– Vi har en utenlandsgjeld på 27,5 prosent. Det er ikke mye i forhold til land vi sammenligner oss med, sier han. Valgløftene om økte pensjoner og bolig til alle vil han finansiere med lån.

– Hva er bedre å investere i enn mennesker? spør han retorisk.

Støtter fortsatt Venezuela

Bak Lenin Moreno er det bannere med påskriften ”Lenin, Contigo – Lenin, vi er med deg” og ”Lenin, te queremos – Lenin vi elsker deg”.

Ecuador støtter fortsatt det omstridte og stadig mer autoritære styret i Venezuela. Men Moreno åpner for en viss kritikk.

– Hvert folk har sin egen vei. Problemet er når vi tror vi har løsningen også på andre lands problemer og blander oss. Vi er tilhengere av demokrati og dialog. Hvis opposisjonen og regjeringen legger vekk sine særstandpunkter, finner de en løsning. Vi håper det skjer raskt, til beste for Venezuelas innbyggere.

I London har Wikileaks-stifter Julian Assange fulgt valget fra Ecuadors ambassade, der han har hatt asyl siden 2012. Opposisjonskandidaten Lasso lovte at han ville kaste ut Assange med en gang, dersom han ble president. Moreno lover å opprettholde Assanges asyl.

– Men han må huske å overholde kravet om at han ikke må blande seg i ecuadoriansk politikk.

Forholdet til USA

Også USAs president var et tema:

– Da Trump ble valgt sa jeg at jeg respekterte han, tross ideologiske forskjeller. USA er vår viktigste handelspartner. Jeg håper vi kan oppnå gode avtaler med Trump, sier Moreno, og tar opp det betente spørsmålet om de anslagsvis 300 000 ecuadorianerne som lever som illegale innvandrere i USA.

– Det er mange ecuadorianere som bor i USA. Vi er bekymret for om man respekterer deres rettigheter. Jeg krever at Trump respekterer migranter fra hele verden, ikke bare ecuadorianere.

Lenin Moreno tiltrer som president 24. mai. 

Publisert: 19.04.2017 07.38.42 Sist oppdatert: 19.04.2017 07.45.22