Den venstreorienterte kandidaten Lenin Moreno jubler sammen med tilhengere etter at valgkommisjonen har erklært ham som vinner av valget. Foto: Xinhua / Sipa / NTB Scanpix

Ecuador: Venstresida vant, opposisjonen skylder på valgfusk

Venstreorienterte Lenin Moreno blir Ecuadors nye president. Opposisjonskandidaten beskylder staten for valgfusk.

Av Lise Josefsen Hermann, Quito Sist oppdatert: 05.04.2017 13.46.39

Tirsdag ettermiddag erklærte Ecuadors nasjonale valgkommisjon at Moreno hadde vunnet presidentvalget i landet med 51,6 prosent av stemmene. Moreno var den sittende presidentens visepresident og ønskede kandidat. Han vant foran den konservative kandidaten Guillermo Lasso.

– Jeg vil være president for hele folket. For kvinner, unge, indianske folk og bønder, sa Lenin Moreno etter at valgkommisjonen hadde erklært ham som vinner.

Samtidig protesterte tilhengere av motkandidaten Lasso i gatene i hovedstaden Quito. Det har de gjort siden søndag. De mener det er snakk om valgfusk.

Valgdagsmålingene har vært motstridende, og valgresultatet var uvisst helt til de siste stemmene var telt opp. Én fjernsynskanal erklærte Lenin Moreno som vinner. På en annen var det Guillermo Lasso. Samtidig er mistilliten til systemet stor blant mange velgere.

Organisasjonen av amerikanske stater (OAS), som har hatt observatører ved valget, har imidlertid anerkjent Moreno som valgets vinner.

Forandring eller kontinuitet? 

Andre runde av presidentvalget i Ecuador sto mellom sosialisten Moreno, etterfølger etter nåværende president Rafael Correa fra Alianza Pais, og den konservative Lasso fra Alianza Creo Suma. For mange var det et valg mellom forandring eller kontinuitet etter ti år med Correa.

Valgvinneren omtales som mer moderat enn den avgående presidenten. Måten han snakker på er mer forsonlig og stillferdig enn den karismatiske og polemiske Correa. Mens Correa beskyldes for å ha splittet landet, anses Moreno som en mer forsonende type som kan samle befolkningen.

Moreno var visepresident for Correa fra 2007-2013. Den 64 år gamle politikeren er rullestolbruker, etter at han ble skutt av en raner i 1998. Han blir en av de første presidenter i rullestol i verden. Han har lovet å arbeide for å skape flere arbeidsplasser og for at alle skal ha mulighet for økt utdanning.

Spådde fusk-påstander 

I stemmelokalet under valget ved det polytekniske universitetet i hovedstaden Quito møtte jeg Miguel Oschiña. Han arbeider til daglig som bud.

46-åringen fryktet allerede da at de to partienes tilhengere ikke vil godta resultatet.

– Begge fløyene vil beskylde den andre for valgfusk hvis de taper, sa Oschiña.

I Ecuador er det tradisjon for at opposisjonen ikke anerkjenner valgnederlag.

Da Lenin Moreno ble utropt til neste president, sendte han en hilsen til Lasso:

– Når man taper, må man tape med verdighet, sa han.

Assange tvitret

Wikileaks’ grunnlegger Julian Assange fulgte valget fra Ecuadors ambassade i London, der han har oppholdt seg siden 2012. Lasso sverget at han ville sette Assange på porten innen 30 dager, dersom han ble president.  

Assange svarte med å tvitre etter valget: ”Jeg inviterer hjerteligst Guillermo Lasso til å forlate landet innen 30 dager.”

Lasso har frist til 12. april for å klage på valgresultatet. Ecuadors nye president tiltrer 24. mai. 

 

Publisert: 05.04.2017 13.46.39 Sist oppdatert: 05.04.2017 13.46.39