President Salva Kiir har en dårlig hukommelse. Foto: Thomas Mukoya/ NTB Scanpix

Sør-Sudans president om krigen: – Ikke min skyld

Sør-Sudans president Salva Kiir avviser at han har noe ansvar for borgerkrigen som har rast i landet hans i snart fire år. 

Av Bibiana Piene /NTB Sist oppdatert: 16.10.2017 13.05.18

– Jeg har ikke gjort noe jeg angrer på, sier Kiir i et sjeldent intervju med Washington Post.

I intervjuet framstiller han i stedet seg selv som en person som er blitt utsatt for svartmaling.

 

Gammel kriger

66 år gamle Kiir var tidligere nestkommanderende i den sørsudanske SPLA-geriljaen, men ble president etter at SPLA-leder John Garang omkom like etter at fredsavtalen med regimet i Sudan ble inngått i 2005. Han fortsatte i vervet da løsrivelsen var et faktum i 2011. Han ble hyllet som en rettskaffen leder og støttet opp med milliarder av dollar i bistand.

I desember 2013 brøt det ut væpnet kamp mellom de to største folkegruppene i landet, dinkaer og nuere. I bunnen lå en politisk konflikt mellom Kiir, som er dinka, og visepresident Riek Machar, som er nuer.

Siden da er mellom 50.000 og 300.000 mennesker drept, mens en tredel av befolkningen er fordrevet internt eller til flyktningleirer i nabolandene. En avtale om våpenhvile ble inngått i 2014, men ingen av partene har funnet det verdt å overholde den. Samtidig vokser en sultkatastrofe seg større for hver dag som går.

 

Grusomheter dokumentert

Grusomheter er blitt begått på begge sider, men menneskerettsgrupper og FN har dokumentert en rekke hendelser der regjeringssoldater har massakrert og voldtatt sivile nuere.

Kiir er blitt kraftig kritisert for sin rolle, og USA har iverksatt sanksjoner mot flere av hans nærmeste medarbeidere.

– Kiir er kjernen av problemet, mener USAs tidligere utsending til Sudan og Sør-Sudan, Princeton Lyman.

Det avviser den sørsudanske presidenten, som hevder det pågår en svertekampanje mot hans regjering. Folk har flyktet fordi de har fått beskjed om det via sosiale medier, sier han til Washington Post. I intervjuet hevder han også at mye av volden er begått av opprørssoldater iført regjeringens uniformer.

 

Husker ikke

På spørsmål om hans soldater kan ha begått feil, svarer Kiir:

– Jeg husker ikke.

Trump-administrasjonen er nå så bekymret over situasjonen i verdens yngste land at USA sender sin FN-ambassadør Nikki Haley til landet senere denne måneden.

USA har også truet med å holde tilbake bistand og nødhjelp til Sør-Sudan, uten at Kiir har vist noen vilje til å endre situasjonen, skriver Washington Post.

Om borgerkrigen i Sør-Sudan

  • Sør-Sudan ble selvstendig 9. juli 2011 etter en 22 år lang borgerkrig mot Sudan som endte med en fredsavtale i 2005. Norge spilte en viktig rolle i forhandlingene om avtalen, sammen med USA og Storbritannia

 

  • Den tidligere opprørsgeriljaen SPLM/A dannet regjering i Sør-Sudan.

 

  • I 2013 ga president Salva Kiir visepresident Riek Machar sparken etter en langvarig maktkamp. De to mobiliserte sine respektive folkegrupper, dinka og nuer, til kamp.

 

  • Titusenvis er drept, og 2 millioner mennesker har flyktet fra landet. I tillegg er 1,9 millioner internt fordrevet, mens 6 millioner mennesker er avhengige av nødhjelp.

 

  • Kiir og Machar undertegnet en fredsavtale i august 2015, som forutsatte at Machar skulle gjeninnsettes som visepresident. Dette ble gjort i februar 2016, men 7. juli samme år brøt det ut nye kamper mellom partene. Machar ble igjen avsatt og flyktet til utlandet.

Kilder: NTB, OCHA

Publisert: 16.10.2017 13.05.18 Sist oppdatert: 16.10.2017 13.05.18