Raila Odinga vil likevel klage valgresultatet inn for høyesterett etter at han nok en gang tapte presidentvalget. Foto: Thomas Mukoya / Reuters / NTB scanpix

Kenyas opposisjon klager valgresultat inn for høyesterett

Kenyas opposisjonsleder Raila Odinga varsler at opposisjonen vil klage valgresultatet inn for høyesterett samtidig som den vil fortsette med sivil ulydighet.

Av NTB Sist oppdatert: 17.08.2017 10.32.38

Odinga har hevdet at valgresultatet er hacket og manipulert. På en pressekonferanse onsdag sa han at kenyanere ikke vil godta at demokratiet i landet slaktes.

Ifølge valgkommisjonen ble det gjort forsøk på å hacke valgresultatet, men den framholder at forsøket var mislykket.

Valget for en drøy uke siden endte med seier til sittende president Uhuru Kenyatta.

 

Kontra-beskjed

I forrige uke sa opposisjonen at det å klage valgresultatet inn for høyesterett ikke var et alternativ, men onsdag kom kontrabeskjeden fra Odinga, som også tapte mot Kenyatta i 2013.

Både da og nå har valget blitt etterfulgt av sammenstøt mellom politiet og Odingas tilhengere. Frykten har vært stor for at volden vil utarte i en større konflikt, slik det har skjedd under tidligere valg.

Siden valget 8. august har minst 20 personer blitt skutt av politiet i uroen, ifølge en kenyansk menneskerettsgruppe. 

 

Brende gratulerte

Utenriksminister Børge Brende (H) gratulerte søndag president Uhuru Kenyatta med gjenvalget. Brende oppfordrer til samhold og lederskap i landet, skrev Utenriksdepartementet på Twitter.

Brende kaller valget robust og pålitelig. 

Odinga dukket søndag opp i offentligheten for første gang etter at det ble meddelt offisielt at han tapte fredagens presidentvalg mot president Uhuru Kenyatta.

Foran store folkemengder som hadde møtt opp i slumområdet Kibera i Nairobi, oppfordret han til streik, samtidig som han ba sine tilhengere om å holde seg unna politiet etter at mange har blitt drept under protester siden valget.

– Vi hadde varslet på forhånd at de kom til å stjele valget, og det er det som skjedde. Men vi er ikke ferdige ennå. Vi gir ikke opp. Vent på videre instrukser som jeg vil kunngjøre tirsdag, sa Odinga.

 

Dødstallet stiger

En statlig finansiert menneskerettighetsgruppe i Kenya hevder at politiet alene har stått for 24 drap etter valget. Dette blir benektet av politiet, som sier de har drept seks kriminelle personer.

Opposisjonsalliansen NASA hevder på sin side at dødstallet er minst 100.

– Det har vært en sammensvergelse om å drepe våre tilhengere, sa Odinga i en kort tale til sine tilhengere.

 

Etnisk vold

Timer før Odinga besøkte Nairobi-slummen, satte hans tilhengere fyr på flere butikker tilhørende kikuyu-folk i byen.

Dette var angivelig en reaksjon på at kikuyu-folk hadde gått til angrep på en mann fra luo-folket. En fotograf forteller at hundrevis av folk fra begge grupper samlet seg i byen like etter. Bevæpnet med pinner, pil og bue gikk de til angrep på hverandre.

Odinga tilhører den etniske gruppen luo, mens Kenyatta tilhører kikuyu-folket. Politikken i Kenya har lenge vært splittet mellom flere ulike stammer, og reaksjonene når en kandidat fra en annen stamme vinner presidentvalget, har ofte vært kraftige.

 

Etnisk splittet

Tre av Kenyas siste fire presidenter har vært av kikuyu-folket, som er landets største etniske gruppe. Dette har ført til at luoer og andre store etniske grupper føler seg marginalisert i samfunnet.

I 2007 hevdet Odinga og hans allierte at et valg hadde blitt "stjålet" av daværende president Mwai Kibaki fra kikuyu-folket. Utenlandske valgobservatører støttet dengang at valget ikke hadde gått helt korrekt for seg.

Politisk uenighet om land og tilgang til elektrisk kraft, med tilknytning til gamle etniske disputter, blusset opp. Det førte til to måneder med omfattende vold der 1100 mennesker ble drept, mens 600 000 ble drevet på flukt. 

(©NTB)

 

Les mer:

 

Valget i Kenya

  • Tirsdag 8. august var det valg på ny president og nasjonalforsamling i Kenya.
  • Sittende president Uhuru Kenyatta fra partiet Jubilee og Raila Odinga fra Oransj demokratisk bevegelse (ODM), et av partiene i opposisjonsalliansen NASA, kjempet om presidentvervet.
  • Fredag 11. august ble det annonsert at Kenyatta gikk av med seieren med 54,3 prosent av stemmene. Odinga fikk 44,7 prosent.
  • Odinga har uttalt at han ikke aksepterer de foreløpige resultatene. Også i 2013 hevdet han at valgresultatet var rigget.
  • NASA krevde dagen før de offisielle resultatene at Odinga skulle bli utropt til ny president. Alliansen hevder å ha bevis på at Odinga vant valget.
  • Kenyatta- og Odinga-familiene har knivet om makten i Kenya siden uavhengigheten fra Storbritannia i 1963.
  • Av Kenyas befolkning på 42,7 millioner har 19,7 millioner registrert seg som velgere. Over halvparten av dem er under 35 år.

(Kilder: BBC, IEBC, Wikipedia, CNN)

Publisert: 17.08.2017 10.32.38 Sist oppdatert: 17.08.2017 10.32.38