Tilhengere av den kenyanske opposisjonslederen Raila Odinga demonstrerte med skilt med påskriften «Ingen Raila, intet valg» onsdag forrige uke Foto: Ben Curtis /NTB scanpix

Valg i splittet Kenya

I dag forsøker Kenya på ny å velge president. Men opposisjonsleder Raila Odinga nekter å delta, og en av lederne for valgkommisjonen har flyktet. Odinga har bedt sine tilhengere holde seg hjemme og be.

Av NTB Sist oppdatert: 26.10.2017 05.36.52

Opposisjonen har oppfordret til daglige masseprotester rundt om i Kenya både før, etter og under valget.

I Odingas vestlige høyborg Kisumu holdt flere valglokaler stengt.

Det skaper bekymring for gjennomføringen av omvalget, som holdes fordi Kenyas høyesterett annullerte gjenvalget av president Uhuru Kenyatta i august.

Domstolens avgjørelse ble hyllet som en mulighet til å styrke demokratiet i et land som har lagt bak seg en rekke omstridte presidentvalg.

Men oppkjøringen til omvalget har vært preget av kaos og bitter politisk konflikt. Odinga nekter å delta, og en av lederne for landets omstridte valgkommisjon har flyktet.

Onsdag måtte høyesterett avlyse et møte for å vurdere utsettelse av omvalget. Dagen før ble livvakten til domstolens nestleder skutt og såret.

 

Lover å «fikse» høyesterett

Den stort sett fredelige første valgdagen 8. august ble avløst av dramatikk da Odinga tidlig i opptellingsprosessen meldte om fusk.

Han mente valget var manipulert til fordel for Kenyatta, som fikk 54 prosent av stemmene mot Odingas 45 prosent. Høyesterett avgjorde at resultatet var ugyldig som følge av krøll med den elektroniske opptellingen av stemmesedler.

Det provoserte Kenyatta, som kalte høyesterettsdommerne en gjeng med skurker og sa han skulle fikse rettssystemet hvis han ble gjenvalgt.

Odinga gikk på side i gang med å kreve grunnleggende reformer av landets valgkommisjon, som han mener ikke er så uavhengig som den bør være.

 

Flere har mistet livet

Selv om det nå er gjort endringer i valgkommisjonen, mener Odinga at dette ikke er tilstrekkelig. For to uker siden erklærte han at han boikotter omvalget.

Han lovet også å fortsette med protestene, som etter hvert er blitt voldelige i hans vestlige bastion i Kisumu, i tillegg til at folk er blitt drept i slumområder i hovedstaden Nairobi.

Minst 40 mennesker har mistet livet i perioden etter valget i august, og flertallet av ofrene er blitt skutt av politiet.

 

Valgfunksjonær flyktet

En rekke andre problemer har også preget perioden mellom forrige valg og torsdagens omvalg.

En av lederne i valgkommisjonen sa opp jobben og flyktet til New York i forrige uke, etter å ha klaget over trusler mot seg og sine ansatte.

Lederen for valgkommisjonen, Wafula Chebukati, erkjente kort etter at interne stridigheter og politisk innblanding fra begge sider gjør at han ikke kan garantere at valgresultatet blir troverdig denne gangen heller.

En rekke vestlige ambassadører og observatører har gått hardt ut mot både Odinga og Kenyatta for måten de har håndtert situasjonen på. Begge anklages for å splitte folket ytterligere, framfor å jobbe for et rettferdig og fritt nyvalg.

Publisert: 25.10.2017 12.17.21 Sist oppdatert: 26.10.2017 05.36.52