Dette er rivalene i Kenyas valgdrama

De to erkerivalene i Kenyas utsatte presidentvalg – sittende president Uhuru Kenyatta fra Jubilee-partiet og Raila Odinga fra National Super Alliance (Nasa) - har motstridende visjoner for Kenyas framtid.

Av Ngugi Njoroge Sist oppdatert: 24.10.2017 05.39.15

Kenyatta lover at hans regjering vil redusere levekostnadene for kenyanere flest ved å stabilisere prisene på mat, energi og transport.

Kenyatta, med utdanning i økonomi, statsvitenskap og offentlig forvaltning fra Amherst College i USA, lover å etablere en ”bredt basert, inkluderende og moderne økonomi”.

 Nye arbeidsplasser, gratis videregående skole, styrket helsevesen og bedre velferdstjenester står også høyt på Kenyattas liste over valgløfter.

 

Raila Odingas løfter

Rivalen Raila Odinga har imidlertid stukket hull på Kenyattas valgløfter ved å vise til hva som er gjort – eller ikke gjort - de siste fem årene med Kenyatta ved makten.

Odingas koalisjon kritiserer den styrende Jubilee-regjeringen for å ha sviktet i å skaffe tilstrekkelig mat og jobber. I sitt manifest sier Odinga at regjeringen må sikre bedre forvaltning av ressurser og respektere rettsstaten.

Odinga hevder at bare en regjering ledet av ham vil skape velstand til landet ved å bringe ressursene nærmere befolkningen, under det utvidete lokale selvstyret som Kenya vedtok i 2010.

Han lover å utvide det sosiale sikkerhetsnettet til å gjelde alle under en viss fattigdomsgrense, ikke bare gamle og foreldreløse, i et land hvor flertallet lever på under én dollar dagen.

Odinga lover også å bekjempe korrupsjon, iverksette grunnloven som ble vedtatt i 2010 og lansere programmer for å øke matproduksjonen.

 

Mektige fedre

Uhuru Kenyatta er sønn av Kenyas første president Jomo Kenyatta, som styrte fra 1964 til sin død i 1978. Sønnen Uhuru etablerte seg som sentral politiker da han ble regjeringsmedlem etter valget i 2007.Kenyatta fyller 56 år på valgdagen. Han er gift og har tre barn.

Raila Odinga, som fyller 72 år i januar, er sønn av Kenyas første visepresident, Jaramogi Oginga Odinga.

- Begge er framstående borgere, hovedpersoner i hverandres drama, og innflytelsesrike sønner av innflytelsesrike fedre, sier professor Macharia Munene, som underviser i historie og internasjonale forhold ved United States International University.

Professor Munene sier Odinga har større grep om sine tilhengere enn Kenyatta.

- Odinga vet hvordan han skal sette den nasjonale dagsordenen, ignorere lover og regler, trekke oppmerksomhet mot seg selv og få global sympati, hevder han.

Odinga tilbrakte mange år i det tidligere Øst-Tyskland, etter at han droppet ut av skolen i 1962, to år før Kenya fikk full uavhengighet. I 1970 tok han en mastergrad i mekanikk ved den tekniske høyskolen i Magdeburg.

De to lederne får mye av sin støtte fra sine respektive etniske baser.

- President Kenyatta blir sett som en varm, avslappet, sosial og likandes gentleman. Han har evig lojal støtte fra kikuyu-folket, sier advokat Evans Kaimenyi i Nairobi.

- Odinga på sin side er litt av en gåte. Han har Midas-evner, om du vil, og er en mesterspiller i kenyansk politikk. Han beveger mennesker og har en nærmest kultisk tilhengerskare, legger Kaimenyi til.

 

Omstridt omvalg

Det var åtte kandidater som stilte til valget 8. august, men det virkelige slaget sto mellom sittende president Kenyatta og tidligere statsminister Odinga. Det var dermed en reprise fra presidentvalget i 2013, der også Kenyatta og Odinga var hovedmotstandere.

Kenyatta ble utropt som vinner av årets valg, med vel 54 prosent av stemmene. Men Høyesterett gikk til det oppsiktsvekkende skritt å erklære valgresultatet ugyldig, på grunn av ulovligheter og regelbrudd, og krevde omvalg i løpet av 60 dager.

Omvalget skal holdes 26. oktober, og Kenyatta satser på å bli gjenvalgt til en ny femårsperiode som president.

 

Odinga nekter å stille

Men Odinga har erklært at han ikke stiller i omvalget, og begrunner det med at ingenting er gjort for å rette opp de regelbrudd og ulovligheter som førte til at valget i august ble erklært ugyldig.

Odingas argumenter ble nylig styrket da en høytstående valgfunksjonær, Roselyn Akombe, trakk seg og flyttet til USA, der hun også er statsborger. Akombe begrunnet avgjørelsen, bare sju dager før omvalget, med at det ikke kanskje ikke ville innfri grunnleggende krav til et troverdig valg.

Valgkommisjonens leder Wafula Chebukati har sagt at han ikke kan garantere at omvalget går rett og riktig for seg. Chebukati har blant annet innbudt presidentkandidatene til et møte for å få slutt på angivelige trusler mot hans stab.

Kenya er Øst-Afrikas største økonomi. Valgstriden har skapt bekymring blant næringslivsledere og investorer, som sier økonomien rammes av den politiske usikkerheten.

Les også: 

 

 

Sittende president Uhuru Kenyatta fra Jubilee-partiet. Foto: Amanda Lucidon
World Economic Forum/swiss-image.ch  Congress Centre, Davos, Raila Amolo Odinga, WEF, davos09, geo:lat=46.80122718, geo:lon=9.83080028, geotagged, Switzerland, World Economic Forum
Utfordrer Raila Odinga fra National Super Alliance (Nasa). Foto: Remy Steinegger

Norge kritiserer lederne

Norges ambassadør i Kenya retter sammen med 19 andre vestlige ambassadører kraftig kritikk mot kenyanske ledere og den politiske splittelsen de bidrar til. 

I en uttalelse som ble offentliggjort mandag ber ambassadørene om at politikerne slutter å komme med verbale angrep på landets institusjoner, og i stedet for å hisse til mer uro, samler seg slik at det kan holdes et troverdig valg i landet.

I uttalelsen fordømmes også opposisjonens angrep på medlemmer av valgkomiteen (IEBC). De ber samtidig Odinga om å delta i valget.

– Angrep på ansatte i IEBC må opphøre nå. Ingen er pliktig til å stille i valget eller å stemme hvis de ikke ønsker det. Men ingen bør bruke vold og trakassering for å ødelegge andres rett til å stemme eller delta. Å gjøre det, er dypt udemokratisk, og ledere må fortelle sine tilhengere at de må avstå fra slike handlinger, sier USAs ambassadør Robert Godec, som torsdag leste opp uttalelsen.

Ifølge Godec har verdenssamfunnet forsøkt å få Odinga til å delta i valget etter at valgkommisjonen skal ha gjort flere viktige endringer i valgprosedyrene, selv om ikke alle kravene fra opposisjonen er innfridd.

I tillegg til at USA og Norge stiller seg bak uttalelsen, støttes den av EU, Sverige, Danmark, Finland, Storbritannia, Tyskland, Frankrike, Italia, Østerrike, Nederland, Belgia, Irland, Portugal, Spania, Slovakia, Tsjekkia, Sveits og Australia.

Godec sier også at hvis valgkommisjonen ikke føler seg klar til å arrangere valget, så bør den be domstolene om en utsettelse.

Publisert: 24.10.2017 05.39.14 Sist oppdatert: 24.10.2017 05.39.15