Plastavfall er et stort problem i Nairobi. Det har bidratt til at kenyanske myndigheter nå velger å forby plastposer. Foto: Siegfried Modola / Reuters / NTB Scanpix

Kenya vil forby plastposer

En rekke afrikanske land tar nå tak i et av verdens største miljøproblemer. Kenya er det siste av flere som innfører forbud mot plastposer. Det skjer mens FNs miljøsjef Erik Solheim går til «krig mot plast».

Av Espen Røst Sist oppdatert: 21.03.2017 11.11.01

Kenya er det siste blant en rekke afrikanske land som vil forby plastposer. Det skjedde da landets miljøvernminister Judi W. Wakhungu signerte et vedtak i slutten av februar.

Det østafrikanske landet vil forby «produksjon og import av alle plastposer til kommersiell bruk og som husholdningsemballasje», ifølge AP. Forbudet vil tre i kraft i løpet av seks måneder.

– En milepæl

– Kenyas beslutning er en milepæl i arbeidet mot plast-problemet i verden, sier leder av FNs miljøprogram (UNEP) Erik Solheim i en uttalelse.

Nordmannen har selv kontor i landets hovedstad Nairobi, der UNEP har sitt hovedkvarter.  

UNEP-sjefen mener at Kenya med dette framstår som et eksempel på miljømessig lederskap som vil inspirere andre. 

Mer enn 100 millioner plastposer distribueres fra kenyanske supermarkeder hvert år og UNEP mener plast er en av landets aller største avfallsproblemer. Som i de fleste utviklingsland er håndtering av avfall i beste fall mangelfull  i verste fall ikke-eksisterende.

Fjernet skjønnhetsflekk

Kunngjøringen fra Kenyas miljømyndigheter kommer tre uker etter at FN erklærte «krig mot plast» gjennom sitt Clean Seas-initiativ. Med den ferske lovendringen har initiativet bidratt til at tilsammen elleve land nå har forbud mot plastforurensing.

Kenya slutter rekkene med flere andre afrikanske land. Fra før har Kamerun, Guinea-Bissau, Mauritania, Mali, Tanzania, Uganda, Etiopia, Rwanda og Malawi gjort lignende vedtak.

Rwanda innførte sitt forbud mot plastposer for snart ti år siden.

– Et avgjørende valg

– Kenya har tatt et avgjørende valg for å fjerne en stygg flekk på sin enestående naturlige skjønnhet, sier UNEP-sjef Erik Solheim.

Lederen for FNs miljøprogram viser til at plastavfall fører til enorm skade på sårbare økosystemer  både på land og til havs. Plastavfall gjør at fugl, fisk og andre dyr dør, det ødelegger jordbruksareal og gir gode vekstvilkår for mygg som bærer malaria eller denguefeber, ifølge UNEP-sjefen.

Forskere har anslått at 150 millioner tonn plast så langt har havnet i verdenshavene. Minst. Hvert år dumpes ytterligere åtte millioner tonn. Det tilsvarer at innholdet i en søppelbil tømmes i havet hvert minutt, året rundt. 

Ifølge The Standard har kenyanske myndigheters beslutning skapt frykt i deler av landets arbeidsliv for tap av arbeidsplasser. Avisa skriver at Kenya har 176 plastpose-produsenter og at fagforeningen Kenya Association of Manufacturers tidligere har klart å stoppe lignende tiltak. Samtidig spekuleres det om et kenyansk forbud også kan føre til at andre land i regionen vil forby plastposer.

 

Publisert: 21.03.2017 11.11.01 Sist oppdatert: 21.03.2017 11.11.01