Folk leter etter overlevende i ruinene i Mexico by Foto: Enric Marti / NTB scanpix

Intens leting etter overlevende i Mexico

Redningsarbeidere og frivillige graver etter overlevende under de mange sammenraste bygningene i Mexico. 226 personer er bekreftet døde etter jordskjelvet.

Av NTB Sist oppdatert: 20.09.2017 06.06.08

Minst 21 av de døde er skolebarn. Skolen deres var en av mange bygninger som raste sammen da skjelvet rammet med en styrke på 7,1 tirsdag ettermiddag lokal tid. Fire voksne er også bekreftet omkommet på skolen, og 30 barn og åtte voksne er fortsatt savnet.

Bare i hovedstaden raste bygninger sammen på 44 ulike steder, opplyser ordfører Miguel Angel Mancera. Mange av områdene er svært tett befolket.

Redningsarbeidere jobber på spreng med å finne overlevende i ruinene, og ber folk være stille slik at de kan høre etter rop om hjelp.

Jordskjelvet er det dødeligste siden skjelvet i 1985, der nærmere 10.000 mennesker mistet livet. Natt til onsdag lokal tid opplyste innenriksdepartementet at minst 226 personer er omkommet.

– Jeg er så bekymret. Jeg klarer ikke slutte å gråte. Det er det samme marerittet som i 1985, sier Georgina Sanchez.

– Ingen nordmenn

– Foreløpig har norske myndigheter ingen informasjon som tilsier at nordmenn er rammet, men den norske ambassaden jobber fortsatt med å kartlegge situasjonen, opplyser UDs pressetalskvinne Ane Lunde til NTB onsdag morgen.

Myndighetene i Mexico har erklært katastrofetilstand i Mexico by for å frigjøre midler til nødhjelp.

President Enrique Pena Nieto har beordret alle sykehus til å holde dørene åpne for å behandle skadde. I en videomelding ber han alle om å forholde seg rolige mens redningsarbeidet pågår.

– Det viktigste nå er å fortsette å redde mennesker som fortsatt er fanget og gi medisinsk hjelp til mennesker som er skadd, sa han.

Fanget i ruinene

Det bor 20 millioner mennesker i Mexico by, og det er sentrum og den sørlige delen av byen som er hardest rammet.

En rekke delstater er rammet. I Morelos er minst 55 mennesker omkommet, i Puebla 32, i delstaten Mexico er det meldt om 10 døde og i Guerrero 3. I Mexico by er minst 49 mennesker døde. Det opplyser Luis Felipe Puente, Mexicos hovedkoordinator for sivilforsvaret.

Innenriksminister Miguel Angel Osorio Chong opplyser at redningsarbeidet går langsomt ettersom ruinene og bygningene er skjøre.

– Man må være veldig forsiktig når man flytter på ting, og tiden er ikke på vår side, sier Chong.

Internasjonal flyplass stengt

Det amerikanske jordskjelvsenteret USGS melder at skjelvet hadde en styrke på 7,1. Det samme gjorde det mexicanske seismologiske senteret som også meldte at skjelvet hadde sitt episenter i Puebla, 150 kilometer øst for Mexico by.

Den internasjonale flyplassen i hovedstaden er stengt, trolig på grunn av skader, og trafikken i byen står stille i en voldsom trafikkork mens alle som kan, prøver å komme seg ut av byen.

3,8 millioner mennesker er uten strøm som følge av naturkatastrofen, opplyser selskapet CFE. Tirsdag kveld var 40 prosent av hovedstaden uten strøm og i delstaten Morelos er 60 prosent av befolkningen uten strøm som følge av skjelvet.

Flere branner

Redningstjenesten melder om flere branner og mennesker som er fanget i de brennende bygningene. En rekke steder lukter det gass, og myndighetene advarer folk mot å tenne sigaretter.

Det er kun to uker siden landet sist ble rammet av et jordskjelv. Minst 90 mennesker mistet livet, og spesielt byen Juchitán ble hardt rammet.

Tirsdagens skjelv rammet landet kun to timer etter at det var blitt holdt en øvelse mot jordskjelv.

Publisert: 20.09.2017 06.06.08 Sist oppdatert: 20.09.2017 06.06.08