Demonstranter utenfor nasjonalforsamlingen i Harare tirsdags formiddag krevde at Robert Mugabe går av. Nå jubler de. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi /NTB scanpix

Folkejubel i Zimbabwe – Mugabe har gått av

Presidenten i nasjonalforsamlingen i Zimbabwe sier landets president Robert Mugabe har gått av etter 37 år ved makten. Emmerson Mnangagwa tar over som Zimbabwes leder innen 48 timer. Folk på gata i Harare forteller om håp og forventninger.

Av Jeffrey Moyo / Harare, Jan Speed og NTB Sist oppdatert: 21.11.2017 16.32.00

Folk er ut i gatene i Harare og Bulawayo. De danser, tuter, vaier med flagg og jubler høyt. Det blir gatefest i natt.

Meldingen om avgangen kom i et brev fra Mugabe, opplyste Jacob Mudenda på et møte i nasjonalforsamlingen tirsdag.

«Jeg, Robert Gabriel Mugabe, tilbyr meg herved å gå av i tråd med grunnlovens paragraf 96 med umiddelbar effekt», heter det i brevet som Mudenda leste opp.

Dermed er Mugabes tid som president over etter at han i 37 år har styrt Zimbabwe med hard hånd. 93-åringen har den siste uken nærmest klamret seg til makten mens både militære ledere, regjeringspartiet ZANU-PF og politikere som har vært Mugabes støttespillere i en årrekke, har bedt ham om å gå av.

Det brøt ut jubel blant representantene da nyheten ble kjent.

- Jeg er emosjonell. Jeg trodde aldri jeg ville oppleve denne dagen. Mugabe har trukket seg i min livstid. Dette er et steg mot det Zimbabwe vi ønsker oss. Det blir ikke lett, skriver Trevor Ncube, landets største private aviseier i landet i en tweet.

Tirsdag ettermiddag begynte Zimbabwes nasjonalforsamling et møte for å diskutere et forslag om å starte prosessen med å stille Mugabe for riksrett. Hundrevis av mennesker samlet seg utenfor og utenfor presidentboligen, Det blå huset, for å kreve hans avgang. Nyheten om Mugabes oppsigelse utløste en folkefest.

 

Feirer og håper

Lederen for de homofiles organisasjon, Gays and Lesbians of Zimbabwe (GALZ), jubler:

- Siden 1995 har GALZ vært offer for brutaliteten og hatet til Robert Mugabe. Vi er glad at han som ga brutalitet, hat og straffefrihet et ansikt nå har gått av, sier han til Bistandsaktuelt.

Krigsveteraner har vært sentrale i demonstrasjonene mot Mugabe de siste dagene.

- Mugabe er nå ute og landet kan begynne med blanke ark. Vi ønsker utvikling og framgang i et samarbeid med alle andre land. Tiden med autokratisk styre ender i dag. Som zimbabwere kan vi forenes i våre forskjellige kulturer og komme samme for å bygge en framgangsrik nasjon, sier Christopher Mutsvangwa, formannen i Zimbabwe National Liberation War Veterans Association til Bistandsaktuelt.

Mugabes avgang tenner håp hos vanlige folk som drosjesjåføren Richard Mutomba (36) en i Harare.

- Jeg håper nå at jeg kan skaffe meg en formell jobb og at jeg for første gang kan få skikkelig arbeid etter at jeg ble ferdig med studiene for 12 år siden.

Tariro Chihota (56) mor til seks og gateselger i Harare mener Mugabe undergravet landets industri:

- Alle mine barn har universitetsutdannelse, nå kan vi se fram til at de får seg en jobb, sier hun.

Jimson Chirumhanzi (43), en skomaker, forlot boden ved veikanten for å feire den gamle presidentens oppsigelse.

- Dette er som uavhengighetsdagen nummer to. Denne dagen bør erklæres en nasjonal fridag, den sanne uavhengighetsdagen, for å markere vår frihet fra Mugabes nådeløse og korrupte regime, sier han.

Tracey Muremi (33) er enslig mor med en tre år gamle baby på ryggen håper at den som overtar vil stake ut en ny vei.

- Mannen min som nå sliter med dårlige jobber i Sør-Afrika kan nå vende hjem, sier hun.

 

"Krokodillen" overtar

Emmerson Mnangagwa vil innen 48 timer overta som Zimbabwes president etter at Robert Mugabe gikk av, opplyser en kilde i landets regjeringsparti ZANU-PF. 

– Han er ikke langt herfra, sier Lovemore Matuke, som er innpisker i nasjonalforsamlingen for ZANU-PF.

Mnangagwa flyktet nylig fra landet etter å ha fått sparken som visepresident. Årsaken var etter alt å dømme Mugabes ønske om å sikre at konen Grace ble hans arvtaker.

Men avsettelsen provoserte militæret, som få dager senere tok kontroll i hovedstaden Harare og satte Mugabe i husarrest.

Mnangagwa regnes som en av Zimbabwes rikeste menn og han står på god fot med landets militære ledere. Han har også vært landets sikkerhetsminister, og blir populært kalt «krokodillen». Han er like mye ansvarlig som Mugabe for utviklingen i landet, men er trolig blitt noe mer pragmatisk de senere årene.

Ifølge den svenske Zimbabwe-eksperten Henning Melber er det imidlertid liten grunn til å tro at det blir store endringer.

– I Zimbabwe kommer vi til å se fortsettelsen på mugabeismen, men uten Mugabe. Det er ikke uten grunn at hans etterfølger kalles for «Krokodillen». Han har samme holdning og har stått ved Mugabes side helt fra begynnelsen. Han har blod på sine hender fra massakrene på 1980-tallet og han står militæret nær. Det var nok også Mugabes største strategiske feil å avsette ham, sier Melber til nyhetsbyrået TT.

Mugabes plutselige fall skyldes en strid innen regjeringspartiet om hvem som bør bli Mugabes arvtaker.

 

Militærets vilje

Militæret, som tok kontroll i Zimbabwe forrige onsdag, har hele tiden sagt at det ikke var et militærkupp. Men deres budskap har hele tiden vært klar: Mugabe og tilhengerne av hans kone Grace Mugabe var uønsket. Ved at Mugabe trekker seg tilbake med henvisning til grunnloven er også kravet fra nabolandene innfridd. De har insistert at grunnloven måtte gjelde.

På offentlige kontorer er Mugabe-bilder allerede i ferd med å bli tatt ned. Mange zimbabwere i utlandet planlegger nå å dra hjem til jul - for første gang på mange år.

 

Internasjonale reaksjoner

Storbritannias statsminister Theresa May sier at Robert Mugabes avgang gir Zimbabwe en mulighet til å finne en ny vei uten undertrykkelse.

– Som Zimbabwes eldste venn, vil vi gjøre alt vi kan for å støtte dette og samarbeide med våre internasjonale og regionale partnere for å hjelpe landet til å få den lysere framtiden som det virkelig fortjener, sier May i en uttalelse som ble offentliggjort tirsdag kveld, kort tid etter at Mugabes avgang ble klar.

Flere kilder sier at Storbritannia i lengre tid har betraktet Emmerson Mnangagwa som den mest realistiske og i første omgang ønskelige arvtageren til Mugabe.

– Denne kvelden er et historisk øyeblikk for Zimbabwe. Vi gratulerer alle zimbabwere som hevet sine røster og ga på fredelig og klart vis uttrykk for at tiden for endring var overmoden, skriver USAs ambassade i Harare i en uttalelse tirsdag kveld.

 

Håper på inkluderende utvikling

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) sier at Robert Mugabes avgang som president kan åpne for en mer politisk inkluderende utvikling i Zimbabwe. 

Samtidig understreker utenriksministeren at veien videre fortsatt er usikker.

– Det er viktig at den videre politiske prosessen i landet skjer i henhold til grunnloven og i tråd med demokratiske prinsipper, sier Søreide.

Hun håper endringene som nå finner sted, vil bidra til en bedring av de sosiale og økonomiske forholdene i landet.

– Folket i Zimbabwe har den seneste tiden vist tydelig at de har både håp og forventning om endring. Dette vil kreve at den nye regjeringen legger til rette for dialog og en politisk prosess som inkluderer alle parter, inkludert opposisjonen, sier Eriksen Søreide.

Publisert: 21.11.2017 16.31.59 Sist oppdatert: 21.11.2017 16.32.00