Zeid Ra'ad al-Hussein.
Zeid Ra'ad al-Hussein vil ikke søke en forlengelse av sin periode som FNs høykommisær for menneskerettigheter. Foto: Salvatore Di Nolfi / AP / NTB scanpix

FNs menneskerettssjef vil gå av

FNs frittalende høykommisær for menneskerettigheter, Zeid Ra'ad al-Hussein, varsler at han vil gå av neste år på grunn av den «nåværende geopolitiske situasjonen».

Av NTB-AFP og Asle Olav Rønning Sist oppdatert: 21.12.2017 16.36.42

I en epost til sine ansatte skrev al-Hussein onsdag at han ikke vil søke om forlengelse når fireårsperioden hans utløper neste år.

– Å fortsette mandatet, i den nåværende geopolitiske konteksten, vil kunne innebære å måtte bøye seg og minske både uavhengigheten og integriteten til min stemme, som også er din stemme, skrev han i eposten.

Jordanske al-Hussein har som høykommisær for menneskerettigheter siden 2014 fordømt terroristorganisasjonen IS på det sterkeste, og har også blant annet vært svært tydelig i sin kritikk av det syriske regimets krigføring mot egen befolkning.

Han er imidlertid også kjent som en skarp kritiker av USAs president Donald Trump. En rekke andre statsoverhoder har også fått på pukkelen. For eksempel mente al-Hussein at Filippinenes president Rodrigo Duterte burde etterforskes for drap.

Høykommisæren har dessuten tillatt seg å gå i rette med det han oppfatter som fremmedfientlige politikere i flere europeiske land. Fireårsperioden til al-Hussein, som er prins og tidligere diplomat, utløper i september neste år.

Publisert: 21.12.2017 16.36.42 Sist oppdatert: 21.12.2017 16.36.42