Da Kinas president Xi Jinping skulle tale i FN-hovedkvarteret i Geneve ble representanter for sivilsamfunnet og FN-ansatte holdt langt unna. Pro-Kina-demonstranter fikk boltre seg utenfor FN-bygningen, mens en liten gruppe som demonstrerte for Tibets uavhengighet ble fjernet av politiet. Foto: NTB scanpix

Farlig samarbeid med FN om rettigheter

Til tross for festtalene ved åpningen av FNs generalforsamling forsøker en rekke land å hindre rettighetsarbeidet til verdensorganisasjonen. Det er farlig for deres borgere å samarbeide med FN om menneskerettigheter. Kina er blant verstingene.

Av Jan Speed Sist oppdatert: 22.09.2017 10.53.54

Trusler og straff mot individer eller grupper som samarbeider med FN om menneskerettigheter er et økende problem, heter det i en rapport fra FNs generalsekretær. Kina, Egypt, Israel, Iran, Saudi Arabia og Tyrkia er blant 29 landene som trekkes fram.

Neste år er det 70 år siden FNs menneskerettighetserklæring ble vedtatt. FN har gjennom Menneskerettighetsrådet, FNs høykommissær for rettigheter og ulike fredsoperasjoner og programmer et mandat til å fremme menneskerettigheter i verden.

 

Livsfarlig arbeid

Deres granskere er avhengig av bistand fra lokale aktivister, rettighetsgrupper og akademikere til å kartlegge eventuelle brudd på rettigheter i et land eller en region. Dette kan være livsfarlig for rettighetsforsvarere.

I Bahrain har mennesker som har samarbeidet med FN fått reiseforbud, blitt arrestert, voldtatt og torturert. Jurister i Burundi som har sendt rapporter til FN har fått yrkesforbud, mens kubanske jurister er blitt trakassert av immigrasjonsmyndighetene. Samtlige eritreere som snakket med FN-granskere frykter for represalier fra regimet. Israelske kritikere av overgrep mot palestinere utsettes for trusler. Arbeidet til FNs spesialrapportør i Myanmar ble hindret av regimet. Menneskerettighetstaktivister i Egypt, Oman og Saudi Arabia er blitt arrestert, og i noen tilfeller torturert.

– Denne rapporten omhandler hevnaksjoner mot folk som har samarbeidet med FN. Disse sakene utgjør bare en liten del av de mer generelle angrep rundt om i verden mot det sivile samfunn og menneskerettighetsforsvarere, sier Andrew Gilmour, FNs assisterende generalsekretær for menneskerettigheter.

 

Kinas rolle

Mens generalsekretærens rapport er forholdsvis forsiktig i omtalen av Kina, kom organisasjonen Human Rights Watch nylig med en kritisk rapport om kinesisk innblanding i FNs rettighetsarbeid. Organisasjonen mener FN har vært for ettergivende.

Da Kinas president Xi Jinping skulle holde tale ved FN-hovedkvarteret i Geneve i januar ble ikke-statlige organisasjoner utestengt. I april ble en uyghur-aktivist fra den kinesiske minoritetsbefolkningen utvist fra FN-hovedkvarteret av sikkerhetsvakter – etter anmodning fra Kina. Ifølge HRW bryter Kina FN-regler ved å fotografere aktivister under FN-møter og ved å hindre dem fra å reise på møter. Kinas FN-diplomater har også forsøkt å hindre akkreditering av organisasjoner som er kritiske til Kina og skal ha truet FN-ansatte og eksperter. HRW mener Kina bidrar til å undergrave det globale arbeidet for å styrke menneskerettigheter.

Publisert: 22.09.2017 10.25.43 Sist oppdatert: 22.09.2017 10.53.54