Kolera sprer seg i skittent vann og forårsaker alvorlig diaré, oppkast og uttørring. Sykdommen er lett å behandle og forebygge, men den pågående borgerkrigen har ført til store sammenbrudd i infrastruktur og helsetjenester. Foto: Hani Mohammed / AP / NTB scanpix

FN: Koleraepidemien i Jemen er menneskeskapt

FNs nødhjelpssjef skylder på Jemens krigførende partier for koleraepidemien som herjer i landet.

Av NTB Sist oppdatert: 13.07.2017 06.00.47

Nødhjelpssjefen Stephen O'Brien kaller epidemien i Jemen for menneskeskapt.

– Denne koleraskandalen er kun menneskeskapt av de motstridende partene, samt dem som er utenfor Jemen som leder, forsyner, kjemper og fortsetter kampene, sa O'Brien i FNs sikkerhetsråd onsdag.

Jemens FN-utsending, Ismail Ould Sheikh Ahmed, sa at landet ikke hadde bare én nødssituasjon, men et antall kompliserte nødssituasjoner.

O'Brien tok til orde for at det bevilges 250 millioner dollar, drøyt to milliarder kroner, for å finansiere FN-hjelp til det kriserammede landet. Så langt har kun en femdel blitt mottatt.

I slutten av juni ba FN verden om å få opp øynene for hva som skjer i Jemen. Krigen mellom Houthi-opprørere og den internasjonalt anerkjente regjeringen har også ført til omfattende matmangel og sult.

Sprer seg raskt

Over 320.000 mennesker er hittil smittet i epidemien, som har kostet minst 1.740 mennesker livet, ifølge WHO.

Kolera er nå påvist i alle Jemens 22 provinser, og epidemien sprer seg langt raskere enn det ekspertene hadde forutsett.

Kolera sprer seg i skittent vann og forårsaker alvorlig diaré, oppkast og uttørring. Sykdommen er lett å behandle og forebygge, men den pågående borgerkrigen har ført til store sammenbrudd i infrastruktur og helsetjenester. Det gjør at mange ikke får hjelp i tide. Uten behandling kan sykdommen føre til død i løpet av få timer.

Hjelpen uteblir

Giverland har lovet 18 milliarder kroner i nødhjelp til Jemen i år, men har til nå bare bidratt med 33 prosent av dette, ifølge FNs kontor for samordning av humanitær hjelp ( UNOCHA ).

Etter at Saudi-Arabia og flere andre land gikk inn i krigen i 2015 i et forsøk på å få gjeninnsatt den saudivennlige presidenten, er det gjennomført over 100.000 luftangrep mot Houthi-kontrollerte områder, deriblant hovedstaden Sana.

Ifølge FN er minst 10.000 sivile drept og nærmere 30.000 såret i krigen, og over 3 millioner mennesker er drevet på flukt fra sine hjem.

Helsesystemet i kollaps

Allerede før kolerautbruddet registrerte Leger Uten Grenser flere pasienter med akutte behov, barn som trengte helsehjelp, og pasienter som behøvde kirurgiske inngrep.

Det har også vært mesling- og kikhosteutbrudd, og et økende antall malariatilfeller i distriktet.

Alt dette viser tegn på at Jemens helsesystem har kollapset, og det mangler ressurser og bemanning for å sørge for nødvendig medisinsk hjelp.

– Hvis ikke innsatsen økes nå så står vi overfor en enda større humanitær krise de neste ukene og månedene, advarer jordmor Sonja Kalsvik, som nylig kom hjem fra Abs-distriktet i krigsrammede Jemen, skriver organisasjonen i en pressemelding.

Leger Uten Grenser jobber på spreng for å behandle alle kolerapasientene som ankommer sykehuset i Abs. Sykehuset har mottatt opptil 462 pasienter på én dag, flere enn noe annet sted i Jemen.

WHO: 2,1 milliarder mangler rent drikkevann

Nesten en tredel av verdens befolkning mangler rent drikkevann, ifølge WHO. Over halvparten har ikke tilgang til skikkelige toaletter.

Det er konklusjonen i den første globale rapporten om sanitære problemer fra Verdens helseorganisasjon (WHO).

Siden årtusenskiftet har flere milliarder mennesker fått en form for vannforsyning og enkle toalettmuligheter. Men vannet er i mange tilfeller ikke rent, og de sanitære forholdene er fortsatt ofte uhygieniske.

Over 360.000 barn under fem år dør hvert år av diaré.

Nesten 900 millioner mennesker i verden må gå på do utendørs fordi de ikke har tilgang til toaletter. I Afrika sør for Sahara er antallet økende siden befolkningen vokser.

Publisert: 13.07.2017 05.52.29 Sist oppdatert: 13.07.2017 06.00.47