Øyvind Eggen, som tidligere har jobbet som blant annet forsker og fagdirektør i Norad, blir ny daglig leder i Regnskogfondet. Foto: Regnskogfondet

Øyvind Eggen ny sjef i Regnskogfondet

Den profilerte bistandseksperten Øyvind Eggen blir ny daglig leder i Regnskogfondet.

Av Tor Aksel Bolle Sist oppdatert: 14.12.2017 16.06.00

Den påtroppende sjefen for Regnskogfondet har allsidig bakgrunn. 47-åringen har jobbet som utviklingsforsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt og senere som fagdirektør i Norad. I bistandsmiljøet er han også kjent for bloggen Innvikling, om bistand og utvikling.

I fjor sluttet han i Norad og meldte overgang til tankesmien Civita. I Civita har han vært med på å forfatte flere rapporter som har argumentert for endringer i norsk bistand.

Eggen er aktiv i partiet Venstre. Fra 2006 til 2008 ledet han partiets internasjonale utvalg, og han har vært medlem i utvalget siden. Han har også jobbet som journalist i Stavanger Aftenblad.

Den nye «regnskog-sjefen» er utdannet sosialantropolog og skrev i 1998 hovedoppgave om en læstadiansk menighet.

Eggen, som overtar jobben etter nåværende leder Lars Løvold, begynner i jobben i midten av mars til neste år.

Eggen legger ikke skjul på at den nye jobben blir en overgang for ham:

– Dette blir jo en overgang fra teori til praksis. Jeg har riktignok jobbet med praktisk bistand tidligere, men de siste ti årene jeg drevet mest med teoretisk arbeid. Jeg har blant annet snakket mer enn de fleste om effektiv bistand, nå får jeg muligheten til å være med på å drive med det i praksis. Det føles riktig og naturlig, sier Eggen.

– Så fra mars av er det slutt på systemkritikk og høytenkning fra din side?

–  Jeg får jo en helt annen rolle når jeg begynner i Regnskogfondet. Jeg skal jobbe praktisk og konkret med et bestemt formål. Nå har jeg vært en slags systemkritiker av norsk bistand i mange år, både fra innsiden og utsiden. Jeg kan vel ikke si at jeg har fått voldsomt gjennomslag. Jeg tror at norsk bistand først og fremst må endres fra toppen, så der hviler det et stort ansvar på Ine Marie Eriksen Søreide.

– Hva var det som fristet deg med Regnskogfondet?

– Bistanden er full av gode formål, og Regnskogsfondet er definitivt ett av dem. Organisasjonen har veldig gode forutsetninger for å levere god bistand: den har en høy kompetanse, jobber med ett bestemt formål, har et langsiktig perspektiv og en dokumentert fungerende metode. Det å være med på et sånt vinnerlag fristet meg.

– Du kan mye om bistand, men har du egentlig noen gang vært i en regnskog?

– He, he. Jada, som turist! Jeg har også jobbet deltid i Regnskogfondet og sittet i styret i organisasjonen tidligere. Så jeg vet litt om hva det handler om.

 

 Les et større intervju med Eggen fra 2016 her. 

og Eggen skyter fra hofta.

Samt vårt portrettintervjue av avtroppende leder Lars Løvold.

Publisert: 14.12.2017 16.06.00 Sist oppdatert: 14.12.2017 16.06.00