Flyktninger fra Kasai, Kongo
I en rapport offentliggjort i går anklages myndighetene i DR Kongo for å støtte en milits som har stått for drap og overgrep mot sivile i provinsen Kasai tidligere i år. Bildet er tatt i juni i år og viser flyktninger i en leir for internt fordrevne som flyktet etter urolighetene i provinsen. Foto: John Wessels / AFP / NTB scanpix

DR Kongo anklages for massakrer

Kongo anklages for å ha støttet en milits som skal ha stått bak flere massakrer i Kasai-provinsen tidligere i år. Militsen stormet blant annet et sykehus, ifølge rapport. Samtidig legger FN ned baser for fredsbevarende styrker i en annen del av landet.

Av NTB-TT-AP Sist oppdatert: 21.12.2017 08.48.19

Militsen Bana Mura skal ha jevnet flere byer i Kasai-regionen med jorda. Ifølge en fersk rapport ble kvinner systematisk voldtatt og fikk underlivet lemlestet, mens barn ble hakket ned med macheter.

Kasai ligger i den sentrale delen av Den demokratiske republikken Kongo, også omtalt som DR Kongo.

I landsbyen Cinq ble et sykehus angrepet og over hundre pasienter drept, blant dem en gravid kvinne, ifølge rapporten, som er skrevet av den Paris-baserte menneskerettighetsorganisasjonen FIDH.

Byen, som tidligere hadde 10 000 innbyggere, oppgis å ha blitt helt ødelagt.

Rapporten er blant annet basert på intervjuer med 64 flyktninger som nå bor i en leir i nabolandet Angola.

 

Hevder Kabila bruker kaos og terror

Massakrene skal ha skjedd mellom mars og august i år. Angrepene skal ha vært rettet mot den etniske gruppen luba og var et svar på et opprør fra motstandsmilitsen Kamwima Nsapu.

Denne gruppen tok til våpen mot regjeringsstyrker etter at deres leder Jean Pierre Mbandi ble drept i august 2016.

FIDH anklager president Joseph Kabila for å bruke «kaos og splittelse» til å beholde makten.

– Graden av organisering og planlegging avslører en veloverveid strategi bestående av terror og ødeleggelse, skriver FIDH, som mener at målet med grusomhetene var å terrorisere luba-folket slik at de flyktet.

DR Kongos regjering hadde onsdag ennå ikke kommentert rapporten.

 

Utsatt valg

Kabila har utsatt valget i landet på ubestemt tid, samtidig som mandatet hans har utløpt.

Krigen i Kasai-regionen, som ligger over hundre mil øst for hovedstaden Kinshasa, er blitt kalt en av verdens mest glemte kriser. Området var fram til august 2016 stort sett fredelig.

FN har funnet 87 massegraver i regionen og anslår at 1,4 millioner mennesker er drevet på flukt. Den katolske kirken i Kongo har anslått at over 3.300 mennesker er drept i konflikten.

 

Legger ned baser i nordøst

Samtidig melder NTB og AFP at FNs fredsbevarende styrker i DR Kongo i neste uke legger ned fire militærbaser nordøst i landet på grensen til Uganda. Basene ligger i Bukiringi, Geti, Mambasa og Bogoro, alle i Ituri-provinsen.

I Bogoro var det en massakre i 2003 som etterlot rundt 200 landsbyboere døde og førte til en krigsforbrytersak i Haag som resulterte i at militærlederen Germain Katanga ble dømt til tolv års fengsel.

– Vi er blitt tvunget til å gjennomføre et stort budsjettkutt mens arbeidet som forventes fra oss er enormt i felten. Derfor er vi forpliktet til å redusere antall baser uten å redusere operasjonskapasiteten vår, sa Julius Fondong, en talsmann for FN-oppdraget, tirsdag.

Lokalbefolkningen i Bogoro har motsatt seg nedleggelsen av basen fordi de fortsatt er bekymret for sin sikkerhet.

 

FN må spare penger

Beslutningen følger en rekke andre nedleggelser av FN-baser i Kongo. I juli gjorde FN det kjent at fem baser ville bli stengt i provinsen Nord-Kivu, til tross for tilstedeværelsen av flere militsgrupper i regionen.

Kunngjøringen kommer etter at FN-styrkene ble utsatt for sitt verste angrep på nesten 25 år. Den 7. desember ble 14 FN-soldater drept og 53 såret i et bakhold av flere hundre militser, som blant annet brukte rakettdrevne granater.

FN har rundt 19 000 soldater, politi og militære observatører utplassert i Kongo. Det er organisasjonens største og mest kostbare fredsbevarende oppdrag, med et årlig budsjett på over 1 milliard dollar.

Publisert: 21.12.2017 08.48.19 Sist oppdatert: 21.12.2017 08.48.19