Opposisjonsleder Raila Odinga har fått medhold i sitt krav om at presidentvalget i Kenya må holdes på nytt. Foto: BAZ RATNER

Presidentvalget i Kenya må holdes på nytt

Presidentvalget i Kenya må holdes på nytt, krever landets Høyesterett. Det har vært mange anklager om fusk i valget, som ble vunnet av president Uhuru Kenyatta.

Av NTB Sist oppdatert: 01.09.2017 12.21.46

For fjorden dager siden gratulerte utenriksminister Børge Brende og en rekke vestlige ledere  president Kenyatta og det kenyanske folket med valget. Utenlandske valgobservatører hadde ikke sett noen klare tegn på valgfusk. Men i dag bestemte kenyansk høyesterett at valgresultatet oppheves. Retten mener det var uregelmessigheter i gjennomføringen av valget som ble holdt i forrige måned.

– Dette er en historisk dag for det kenyanske folk, og for folket på det afrikanske kontinentet, sier opposisjonslederen Raila Odinga.

Det har aldri før skjedd at et presidentvalg i et demokratisk afrikansk land er blitt opphevet av en domstol, ifølge opposisjonslederen.

President Kenyattas advokater mener høyesterett har fattet en svært politisk beslutning. Samtidig gjør de det klart at de godtar avgjørelsen.

Samtidig kommer høyesterett med skarp kritikk av Kenyas valgkommisjon. Den gjennomførte ikke valget i tråd med grunnloven, heter det i kjennelsen fredag.

Opposisjonslederen Raila Odinga har hevdet at det elektroniske valgsystemet i landet ble hacket og manipulert til fordel for Kenyatta.

Mistanken ble vakt allerede før valget, da mannen som hadde ansvaret for valgsystemet, ble funnet torturert og drept. Men internasjonale valgobservatører i landet sa de ikke fant klare tegn til fusk.

Det var Odinga som brakte saken inn for høyesterett, og nå har et flertall på fire av seks dommere i høyesterett konkludert i opposisjonslederens favør.

Domstolen krever at et nytt valg holdes innen 60 dager.

Odinga sier han er klar for et nytt valg, men at han ikke lenger har tillit til den kenyanske valgkommisjonen.

– Medlemmene av kommisjonen må trekke seg. De fleste av dem hører hjemme i fengsel, sier han.

Valget 8. august gikk for det meste fredelig for seg, men da resultatet ble kjent brøt det ut opptøyer noen steder. 28 mennesker ble drept.

Opposisjonstilhengere feiret i gatene utenfor rettslokalet da kjennelsen fra Høyesterett ble kjent.

Publisert: 01.09.2017 12.21.46 Sist oppdatert: 01.09.2017 12.21.46