Ecuadors utenriksminister Guillaume Long ønsker forhandlingssjef Juan Camilo Restrepo fra Colombias myndigheter (tv) og representant for ELN-geriljaen, Pablo Beltran, velkommen. Foto: Dolores Ochoa / NTB scanpix

Colombia og ELN i gang med fredsforhandlinger

Det blir tøffe tak når colombianske myndigheter og landets siste aktive gerilja, ELN, for alvor starter de formelle forhandlingene om fred.

Av NTB Sist oppdatert: 08.02.2017 07.27.44

Konflikten har pågått i over 50 år og mer enn 260.000 liv er gått tapt. Tirsdag ble fredsforhandlingene offisielt igangsatt, med løfter og taler og krav. Onsdag blir det mer handling.

– Vi står foran en mulighet til å sette strek for denne krigen, sa myndighetenes sjefforhandler, Juan Camilo Restrepo, da han deltok på åpningsseremonien i Quito tirsdag.

ELNs hovedforhandler, Pablo Beltran, lovet at ELN er forberedt på å ta ansvar for sine handlinger i konflikten, men understreket at myndighetene i Colombia må gjøre det samme. 

– Det er svært gledelig at den colombianske regjeringen og geriljagruppen ELN nå har startet formelle forhandlinger. En varig fredsløsning i Colombia vil ikke være mulig uten at også ELN er om bord, sier utenriksminister Børge Brende (H) til NTB.

Friksjon

Forhandlingene åpnet som planlagt, og onsdag starter det for alvor, når partene bak lukkede dører skal komme til enighet.

Det er forventet at en ny fredsavtale vil følge de samme linjene som avtalen med landets største gerilja, FARC, en avtale det tok fire år å komme fram til. Samtidig er det ventet at ELN vil bli en tøffere forhandlingsmotpart enn FARC var. Det var friksjon mellom partene allerede før de satte seg ved forhandlingsbordet, blant annet fordi ELN, i motsetning til FARC, ikke ennå har erklært at de vil avstå fra å ta gisler framover. Løsepenger har lenge vært en stor og viktig inntektskilde for ELN.

Restrepo advarte tirsdag ELN og sa at om de ikke avstår fra ytterligere kidnappinger vil det bli veldig vanskelig å komme noen vei.

Norsk bidrag

I forkant av forhandlingene friga ELN den kidnappede Odín Sánchez, samtidig som to ELN-fanger ble benådet av regjeringen. Utenriksdepartementet opplyser at norske diplomater bidro i begge tilfeller som del av en humanitær kommisjon, sammen med blant annet den katolske kirken og Det internasjonale Røde Kors. Norge bidro også i forhandlingene som i fjor resulterte i en endelig fredsavtale med FARC. En fredsavtale med ELN blir omtalt som helt sentral for å forebygge at medlemmer av ELN tar kontroll over områder der FARC tidligere regjerte. 

– Oppstarten av fredsforhandlinger med ELN kommer på et viktig tidspunkt i den colombianske fredsprosessen. Tusenvis av FARC-soldater har den siste uken beveget seg inn i sonene der avvæpningen av geriljaen skal starte om kort tid, sier Brende.

Dette er femte gang partene forsøker å slutte fred, etter mislykkede forsøk på 1990- og 2000-tallet. ELN ble opprettet i 1964 og har ifølge myndighetene i Colombia om lag 1.500 medlemmer. 

Publisert: 08.02.2017 07.25.03 Sist oppdatert: 08.02.2017 07.27.44